24 / 04 / 2024

Akfen Holding bu yıl 6 milyar lira yatırım yapacak!

Akfen Holding bu yıl 6 milyar lira yatırım yapacak!

Akfen Holding bu yıl toplam 6 milyar lira yatırım yapacak. Bunun 3,5 milyar liralık kısmı Hamdi Akın’ın çocuklarının eşit hissedar olduğu Akfen İnşaat’a ait.



Akfen Holding’in veliahtları Selim ve Pelin Akın kardeşler, babalarının Levent Loft’taki ofisinde birbirleriyle ve babalarıyla aralarındaki iş ilişkisini anlatırken Hamdi Akın yerden cam duvarla ayrılan toplantı odasında kalabalık bir ekiple toplantı halinde... Selim Akın, kendisinin yaptığı bilgilendirmeler dışında babasının arayıp “bu işi ne yaptın?” gibi sorular sormadığım anlatıyor. “Doğrusu babam işlere gerektiği kadar karışmıyor” diye yakmıyor, “Daha fazla işin içinde olabilirdi ama sorumluluk almamız gerektiğini düşündüğü için kendini geride tutmaya çalışıyor, önümüze geçmiyor.” Pelin Akın Özalp de babasının kendini bir mentor gibi konumlandırdığını söylüyor. “Herhalde bu sözleri (ağabeyini kast ediyor) ikinci kuşaktan pek duyamazsınız. Genelde babalardan şikayet ederler.” Babalan Akın’m eli aslında ne şirketlerden ne de çocuklarının üzerinden çekilmiş değil. Ancak kardeşlerin yarı yarıya ortak olduğu Akfen İnşaat’ta icra yetkileri tamamen oğlunda. Mart ayı sonunda 1,15 milyar lira yatırımla açılan İsparta Şehir Hastanesi’nin yanısıra Eskişehir ve Tekirdağ’da kamu-özel ortaklığı (PPP) modeliyle yapılan hastaneleri de bu şirket inşa ediyor. Üstelik Hamdi Akm’m 2017 için 6 milyar lira olarak açıkladığı toplam yatırım rakamının 3,5 milyar lirası, çocukları tarafından yönetilen bu şirket tarafından yapılacak.


Nisan 2016’dan bu yana BIST kotasyonundan çıkan Akfen Holding yeni bir yapılanmaya gitti ve şirketleri üç grupta topladı. Selim Akın daha çok “Altyapı Danışmanlık” olarak gruplandırdıkları işlerden sorumlu.


Akfen İnşaat’ın yanısıra turizm yatırımları ile gayrimenkul ve satış işleri de bu grup bünyesinde yer alıyor. Selim Akm bu operasyonun tamamından sorumlu olduğu gibi Akfen İnşaat’m da yönetim kurulu başkanı. Ayrıca Akfen Holding’de yönetim kurulu başkan vekili. 31 yaşındaki Pelin Akm Özalp ise hem Akfen Holding’de hem de grup şirketleri IBS Sigorta ve Reasürans Brokerlığı ile Akfen GYO’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. TAV Havalimanları Holding’de de kurumsal yönetim komitesi üyesi... Vaktinin en büyük bölümünü alan İDO ise Akfen GYO ve madencilik işleriyle birlikte “Akfen Mühendislik” altında gruplanıyor. Buna karşılık Akfen Holding çatısı altında artık sadece en büyük ciro ve FA-VÖK üreten Mersin Limanı, TAV ve yenilenebilir enerji yatırımları yer alıyor.


Hamdi Akın’ı bu yıl FORBES 100’de 27’inci sıraya yerleştiren 1 milyar dolarlık serveti içinde Akfen Holding ve Akfen GYO şirketleri yer alıyor ancak Akfen İnşaat hissedar olmadığı için yok. Ancak “Burası en önemli oyun sahamız olacak gibi görünüyor” dediği şirket, Akın Ailesi’nin büyük ortaklarla yürüttüğü (TAV, Mersin Havalimanı, yenilenebilir enerji gibi) işler dışında fırsat gördüğü alanlarda yeni yatırımları üstlenecek. Bu kararda kardeşlerin özellikle Selim Akın’ın başarısı önemli bir etken zira Akfen İnşaat ağırlıklı olarak Holding ve bağlı iştiraklerinin projelerini üstlenen birkaç çalışanlı bir şirketken Selim Akın’ın yönetiminde konutla başlayarak dev kamu özel ortaklığı projelerini (PPP) üstlenir hale geldi. 34 yaşındaki Selim Akın, “Pelin işin hesap soran makamında” diyor gülerek. Kızkardeşi Pelin Akın Özalp de esprili bir dille yanıtlıyor: “Gelip denetler, tenkit eder, giderim o kadar. İcrada bir tek ağabeyim var.”


Açılışı mart ayında yapılan İsparta Şehir Hastanesi 25 yıl boyunca Akfen İnşaat tarafından işletilecek. Sağlık dışındaki hizmetleri de onlar verecek. Sırada Eskişehir ve Tekirdağ hastaneleri var. Bin 81 yataklı olan ve 1,4 milyar lira harcanan Eskişehir Hastanesi ise bu yılın sonunda açılacak. Tekirdağ ise 2018’in ilk çeyreğinde tamamlanacak. 480 yataklı bu hastanenin yatırım bedeli 900 milyon lira.


Akın Kardeşler, hastane işinde elde ettikleri bu tecrübeyi eğitim alanına da uygulamayı düşünüyor ve kamunun benzer projelerine talip olmak niyetindeler. Selim Akın, “Aynı modelle okullar ve cezaevleri de yapılabilir” diyor. Zaten eğitim alanının bir ucundan yatırıma başladılar. Hacettepe Üniversitesi kampüs yerleşkesinde 24 milyon dolarla 2 bin 200 kişilik bir öğrenci yurdu yatırımları var. Başta kendileri inşa edip işletmeyi düşünmüşler ancak sonradan Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) kiralamaya karar vermişler. “Çünkü KYK bu işi hem daha profesyonel yapıyor hem de çok büyük bir oyuncu” diye anlatıyor sebebini Selim Akm. KYK’nm verdiği burslar, yemekhane gibi yan destek ve işler öğrenci başına barınma maliyetini aylık 50 liraya kadar düşebiliyor. Dolayısıyla kurumla rekabet etmek zor. Bu yüzden işletmesini yapmak yerine kiralamışlar. Diğer taraftan Kütahya Üniversitesi içinde 3 bin 200 kişilik bir öğrenci yurdu yatırımları daha olacak.


Onun da inşaatı başlamak üzere. Ayrıca İsparta’da hastanesinin yanındaki ticari alanda 2018’de tamamlanacak 4 bin kişilik bir yurt daha yapıyorlar. Toplam 150 milyon lirayı bulan bu üç yurt projesinin fikri Pelin Akın Özalp’ten gelmiş. “Zaten yurt işi gündemimizdeydi. Sonra bu alanda yatırım yapan bir arkadaşımla biraraya geldik” diyor. Sonunda birlikte yatırım yapma noktasına gelememişler ancak bu vesileyle planlar hızlanmış.


Holding’in en büyük yatırım alanlarından biri de enerji. Halihazırda yenilenebilir enerjide 211 MW kurulu güce sahipler. Bu rakamı 1.000 MW’a çıkarmayı planlıyorlar. Mayıs 2016’da Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Akfen Yenilenebilir Enerji’ye yüzde 33,33 oranında hissedar oldu. Selim Akın güneş enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük lisanslı yatırımcısı olduklarını söylüyor. Rüzgar, güneş ve jeotermal gibi çeşitlenmiş bir portföyle 3-4 milyar dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyorlar. Yatırım takvimlerinde bu yılın ekim ayında 450 milyon liralık güneş enerjisi yatırımı bulunuyor.


62 yaşındaki Hamdi Akın imparatorluğunu gayet emin ellere emanet etmiş görünüyor. İki kardeş farklı kentlerden operasyonun yükünü sırtlanmış durumda. Pelin Akın Özalp İstanbul’da yaşıyor. Selim Akın ise kendisini “koyu bir Ankaralı” olarak tarif ediyor. Zaten Akfen İnşaat’m işleri de Ankara’da olmayı gerektiriyor. “Sevmiyorum İstanbul’u” diyor. Ama “maalesef” her hafta İstanbul’a gelmek zorunda. Onun da evi babası Hamdi Akın’ın ofisinin ve evinin bulunduğu Levent Loft’ta. Burası ailenin düzenli olarak biraraya geldiği yer aynı zamanda. “İyi anlaşan iki kardeşiz, her konuda birbirimize destek oluruz. İşte de birbirimizi bütünlüyoruz” diyor Pelin Akın Özalp, “Benim daha çok İstanbul’da iş insanları ve bankacılardan oluşan bir iş ağım var. Selim’in ise Ankara’da.” O konuşurken ağabeyi gülümseyerek dinliyor ve “Mizaçlarımız pek benzemez” diyor.


KÜÇÜK İŞLER


Akfen inşaat bünyesinde, Selim Akın’ın “çok küçük" dediği otel yatırımları var. Uludağ ve Bodrum’daki iki otelin yatırım bedeli 50 milyon euro. Her iki otel de 2018’de tamamlanacak. Bir de konut projeleri var. Selim Akın’ın Akfen inşaat bünyesinde yürüttüğü ilk konut projesi bin 200 dairelik incek Loft’tu. Şimdi 822 dairelik Gölbaşı’nda inşası süren Bulvar Loft devam ediyor. Bu projeden 650 milyon lira ciro bekliyorlar. Ankara’da değerlendirebilecekleri başka arazileri de var. Selim Akın,  İzmir  ve İstanbul’u da araştırdıklarını söylüyor. “Ne yazık ki İstanbul’da bir gayrimenkul stoğumuz yok” diyor ama zaten Ankara’da olmaktan memnun görünüyor.


Forbes 



Geri Dön