19 / 03 / 2024

Ulaşıma 15 yılda 520 milyar lira yatırım yapıldı!

Ulaşıma 15 yılda 520 milyar lira yatırım yapıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ulaşım alanında 15 yılda 520 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Transit ve Ulaştırma İşbirliği Anlaşmasına Taraf Ülkelerin Uluslararası Ulaştırma Bakanları Konferansı Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrinde yapıldı.

Türkiye'yi temsilen konferansa katılım gösteren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin giderek derinleştiği bir dönemden geçildiğini belirterek iki kıta arasındaki ticaretin günde 1,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Turhan, bu ticaret hacminin artarak sürmesi ve 2025 yılında 740 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, söz konusu ticaret hacmi göz önüne alındığında iki kıta arasındaki ulaşımın geliştirilmesinin büyük önem taşıdığının görüldüğünü söyledi.

Bu anlamda, Lapis Lazuli koridorunun Afganistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonominin ticari ilişkilerin ve ulaşım bağlatılarının gelişimini amaçlayan çok önemli bir girişim olduğunu söyleyen Turhan, Hazar geçişli orta koridor ve Lapis Lazuli güzergahının Asya ve Avrupa'yı bağlayan iki önemli koridor olarak hızla geliştiğini belirtti.

Cahit Turhan, anlaşmaya taraf olan tüm ülkelerin bu yönde büyük çabalar harcadığınaı belirterek şu şekilde konuştu:

"Şüphesiz altyapı yatırımları ve taşımacılığın kolaylaştırılmasına yönelik adımlarımız bu güzergahların daha da etkinleşmesinin yolunu açacaktır. Bu koridorun etkin olarak hizmet vermesinde Hazar geçişinin rolü çok kritik. Yakın zamanda açılan Türkmenbaşı Uluslararası Limanı modern İpek Yolu'nun en önemli projeleri arasında yer aldı. Bu liman yakın zaman önce tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi ile bir zincirin halkaları olarak Afganistan ve Çin'i Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayacak. Kardeş ülke Türkmenistan'ın bu başarısı bizim için büyük bir övünç ve gurur kaynağıdır. Türkiye olarak mega projelerle bu koridorun Avrupa'ya bağlanması için büyük çaba sarf ediyoruz. Türkiye gelişmiş kara yolu ağı ile ve kesintisiz demir yolu bağlantısı ile modern İpek Yolu'nun önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir."

Son 15 senede ulaşım altyapısını güçlendirmek için 520 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Turhan, bölünmüş yol uzunluğunun 26 bin 198 kilometreye, otoyol uzunluğunun ise 2 bin 657 kilometreye çıktığını söyledi.

Cahit Turhan, demir yolu ağının ise 12 bin 710 kilometreye ulaştığını söyleyerek BM Trans Asya Demir Yolu Ağı üzerine yeni demir yolu hatlarının inşası ve mevcut hatların rehabilitasyonu dahil olmak üzere 13 projeyi uygulamaya devam ettiklerini belirtti.

Havaalanı sayısını 56‘ya çıkardıklarını, gelecek 5 yıl içerisinde bu sayıyı 65’e çıkaracaklarını söyleyen Turhan, tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet verecek İstanbul Havalimanı'nın da geçen ay açıldığını söyledi.

Cahit Turhan, ulaştırma altyapılarının geliştirilmesinin önemli olmakla beraber tek başına yetmediğini söyleyerek, "Belli güzergahların öncelikli ulaştırma koridorları haline dönüştürülmesi ancak bu hat üzerinde taşımacılığın kolaylaştırılması, çok modlu alternatiflerin ve lojistik imkanların geliştirilmesi ile mümkündür." dedi.

- "İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmalar artıyor"

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Han Çakiyev de bölgesel ve ulusal olarak İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmaların giderek arttığını söylerek şöyle konuştu:

"Lapis Lazuli Anlaşması çerçevesinde ticaret koridoru Afganistan'ın Turgundi merkezi Aşkabat, sonra Hazar ile bağlanarak, Bakü'ye kadar devam etmektedir, sonra Tiflis'ten Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya gidecektir. Orta Asya'yı Avrupa ile birleştiren bu Transit Ulaştırma Koridoru ticaret hacmimizi geliştirmeye de yardım edecektir. Bu konferans dünya toplumuna 'Türkmenistan Büyük İpek Yolu'nun kalbi' sloganının gerçekten hayata geçtiğini göstermektedir." 

Azerbaycan Başbakan 1. Yardımcısı Yakup Eyubov da ticaret yollarının eskiden beri bir damar gibi ülkelerin geliştirilmesine, kültürel kaynaşmasına yardım ettiğini söyleyerek, "Lapis Lazuli taraf ülkelerinin yapacağı çok işler vardır. Aralık ayında test yükünün gönderilmesi söz konusu, bununla beraber hangi alanların geliştirilmesi gerektiğini görmüş olacağız." diye konuştu.

Eyubov, söz konusu koridor üzerinde transit tarifeleri konusunu değerlendirmek gerektiğini belirterek, ulaştırma ve lojistik şirketleri arasında mali konuların da ele alınması gerektiğini belirtti.

Bazı ürünlerin imtiyazlı taşımacılığı ve teknik güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili çalışmalar da yapılması gerektiğini söyleyen Eyubov, kara yolu ve diğer taşımacılıkta vize kolaylıklarının getirilmesinin gerekliliğine işaret etti.

Konferansta Özbekistan, Afganistan ve Gürcistan temsilcileri de söz alarak Lapis Lazuli Anlaşması'nın yol haritasının oluşturulmasına yönelik taleplerini ve anlaşmanın ülkeleri açısından önemine de değindi.


Geri Dön