19 / 04 / 2024

Akfırat'ta lüks villaların kirası bin liraya indi

Akfırat'ta lüks villaların kirası bin liraya indi

Formula 1'de seyirci sayısı azalınca Türkiye'nin Monaco'su olmaya aday Akfırat'ta geri dönüş başladı. Yeni villa projeleri askıya alındı. Dubleks kirası bin liraya düştü



Dünyanın en önemli motorspor organizasyonu olan Formula 1 rüzgarını arkasına alarak 2 yıl içinde büyük bir hızla 4 bin villanın yapıldığı Akfırat'ta sıkıntı boyu aştı. Formula 1 yarışlarına yılda en az 40 bin kişinin geleceğini hesaplayarak villalar yapan yatırımcılar gelen izleyici sayısının 4 binlere düşmesi nedeniyle yeni projelerini askıya almaya başladı. Birçok sanatçı ve işadamının yatırım olsun diye pahalı fiyatı villa aldığı bölgede F1 sıkıntısı nedeniyle 3 bin villa boş durumda kiracı beklemeye başladı.

ARSA FİYATLARI 200 DOLARA TIRMANDI

Satılık arsalarda metrekare fiyatlarının 150-200 dolara kadar çıktığı bölgede yatırım için 400 bin Euro'ya bile villa satın alan profesyonel yatırımcılar da villaları satarak çekilmeye başladı. Sıkıntının hem F1 yarışlarının beklenen ilgiyi görmemesi hem de başka organizasyonların yapılmamasına bağlayan emlakçılar `F1 pistindeki aktivite azlığı bögede hareketi 3-4 günle sınırlıyor. Oysa buranın 365 gün bir etkinliğe ev sahipliği yapması lazım. Ancak o zaman buradaki yatırımlar değerini bulur' dedi. Akfırat beldesinin bağlı olduğu Tuzla Belediyesi de sorunu çözmek için kolları sıvadı. Belediye, F1 pistinin boş kaldığı dönemlerde otomobil fuarı, bisiklet yarışları gibi etkinlikleri çekmek için çalışmalara başladı. Tuzla'daki boş duran 3 bin villanın otel kente dönüştürülmesi planlandı.

Lüks dubleks villanın kirası bin liraya indi

Akfırat beldesindeki F1 hüsranının en yakın tanıklarından birisi de uluslararası emlakçılık zinciri olan WEC International'ın Gennel Müdürü Ferit Kartal oldu. Ferit Kartal `F1 yarışlarının getireceği beklenen canlılık bir türlü gelmedi. Bu yıl 4 bin yabancının geldiği belirtiyor. Bu nedenle bölgede yatırım için alınan villalar boş kaldı. Fiyatlar 400 bin Euro olarak belirlendi. Ancak yılın büyük bölümünde boş kalan piste yeni etkinlik gelmediği için bölge sessiz kaldı. Yatırım için villa birçok kişi satış kararı aldı' dedi. Dubleks, 500 metrekare bahçesi olan villa kiralarının bin liraya düştüğünü söyleyen Ferit Kartal `400 Euro'luk villaya bin lira kira istiyorsanız, sorun büyük demektir' diye konuştu.

2 yılda 2 milyar dolarlık yatırım

Formula 1'in İstanbul'a gelmesinin kesinleşmesiyle Fırat ve Tepeören isimli iki mahalleden oluşan Akfırat beldesi Türkiye'nin Monaco'su olmaya soyunmuştu. Pistin yapılacağı bölgenin belirlenmesiyle, bomboş olan beldede arsa fiyatları 7 dolardan 150 dolara kadar çıkmıştı. 4 yıl önce toplam 11 bin 200 nüfusa sahip olan Akfırat'ta Türkiye'nin önde gelen şirketleri yüzlerce dönüm arsa aldı ve birbirinden lüks yüzme havuzlu, fiyatları 450 ile 750 bin lira arasında değişen villalar yapıldı. Belde civarındaki arsalar değer kazanarak peynir ekmek gibi satılmaya başladı. Akfırat'a 2004 ile 2006 arasında yapılan konut projelerinin mali portresi ise 2 milyar doları buldu. F1'in geldiği yıllarda önemli projelerin yapılacağı da gündeme gelmişti. Bunlar arasında 2 milyar dolarlık Disneyland projesinin de adı geçmişti. Ayrıca bölge için bir teknokent, iki üniversite projesi de gündeme gelmişti. Zemin açısından en sağlam bölgelerden olan Akfırat'a son dönemde Kızılay depo, Orman Bakanlığı dinlenme tesisi yapmayı planladı. Akfırat'ta sadece 2006 yılında 2 bin 200 konut yapımına başlandı.
İbrahim ACAR/Star


Geri Dön