19 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'ne 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Akkuyu Nükleer Santrali'ne 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Rusya’nın Mersin’de 20 milyar dolar yatırımla gerçekleştireceği Akkuyu’da bugüne kadar 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Dört reaktörün kurulması ile planlanan santralden, 4800 megavat düzeyinde elektrik enerjisi elde edilmesi bekleniyor.



Türkiye sınırını ihlal eden Rus jetlerin angajman kuralları gereği düşürülmesi sonrasında gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinde yumuşama sinyalleri enerji projelerine yeşil ışık yaktı. Bu projelerden biri Türk Akımı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 9 Ağustos’ta gerçekleşecek görüşmesi öncesinde Türk Akımı’nda durdurulan görüşmelerin yeniden başladığı duyuruldu. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Türk Akımı’nda iki hat için Türk yetkililerle görüşmeler başladı” dedi.


ENERJİNİN YÜZDE 12’Sİ


Gazprom’un 12.5 milyar dolar yatırımla inşa edeceği bu proje, Putin’in Türkiye’ye 1 Aralık 2014’te yaptığı resmi ziyaretinde gündeme gelmişti. Putin, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan bu doğal gaz boru hattı projesinin, Güney Akım’ın yerini alacağını, Güney Akım’ın da iptal edildiğini Türkiye’den duyurmuştu. Bu hat, Rus gazını Avrupa’ya ulaştırmada Moskova’nın sorun yaşadığı Ukrayna’yı by-pass ederek Türkiye’nin enerji koridoru olmadaki rolünü artırıyor.



Başlangıçta 63 milyar metreküp olarak planlanan hattın kapasitesi, daha sonra yarı yarıya düşürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin zirvesini bekleyen bir diğer enerji projesi ise Akkuyu Nükleer Santrali. Rusya’nın Mersin’de 20 milyar dolar yatırımla gerçekleştireceği Akkuyu’da bugüne kadar 3 milyar dolar yatırım yapıldı. Her biri 1200 megavat gücünde dört reaktörün kurulması ile planlanan santralden, 4800 megavat düzeyinde elektrik enerjisi elde edilmesi söz konusu.




Hamide HANGÜL/Karar


Geri Dön