24 / 04 / 2024

AKM tadilatı mahkeme kararı ile durduruldu!

AKM tadilatı mahkeme kararı ile durduruldu!

Kültür Sanat-Sen AKM tadilatının yarım bırakılmasından İstanbul 2010 AKB Ajansı´nı sorumlu tuttu. Ancak  onarımı mahkemenin durdurduğu ortaya çıktı



İstanbul günlerdir Atatürk Kültür Merkezi tartışmalarına sahne oluyor. Tartışmanın fitilini KESK´e bağlı Kültür Sanat-Sen ateşledi. Geçtiğimiz hafta AKM önünde toplanan Kültür Sanat-Sen´e üye bir grup, yaklaşık 2 yıldır kapalı bulunan AKM´nin yarım kalan tadilatını protesto etti. Sivil toplum kuruluşlarına üye grup, pankart açıp, basın bildirisi okuyarak çalışmaların durdurulmasından İstanbul 2010 AKB Ajansı´nı sorumlu tuttu. Grup daha sonra onarım çalışmaları sırasında Kültür Merkezi´nin tahrip edildiğini, kullanılamaz duruma geldiğini öne sürerek Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulundu.

AKB´DEN ANINDA CEVAP

Kültür-Sanat Sen´in suçlamalarına İstanbul 2010 AKB Ajansı´ndan yanıt gecikmedi. Bu kez de İstanbul 2010 AKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, yanına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgi´yi de alarak AKM önünde medyanın karşısına çıktı. Avdagiç, iddialara tek tek yanıt verdi. AKM´nin dünya standartlarında bir kültür sanat merkezine dönüştürülmesi için gerekli tüm süreçlerin yürütmesinin kendi sorumluluklarında olduğunu anlatan Avdagiç, restorasyon çalışmalarının neden yarıda kesildiğine açıklık getirdi.

MAHKEME DURDURDU

Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri  Sendikası´nın tadilatı durdurmak için dava açtığını, İstanbul 9. İdare Mahkemesi´nin de yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlatan 2010 AKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, her türlü çalışmayı durdurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kurumlarla uzlaşma sağlanmış olmasına rağmen, Kültür Sanat-Sen´in İstanbul 9. İdare Mahkemesi´ndeki davayı geri çekmediğini ifade eden Avdagiç, projenin gerçekleştirilmesiyle ilgili inisiyatifin ellerinden alındığının altını çizdi. 

Kurumların tek  tek görüşü alındı

2010 AKB Ajansı, AKM´nin restorasyonu sırasında itirazlara konu olan değişiklik taleplerini görüşmek ve tarafları uzlaştırmak amacıyla Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Devlet Opera Balesi Genel Müdürü, yürütmeyi durdurma kararı aldıran Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası, ilgili meslek örgütleri temsilcileri, projeyi hazırlayan mimari büro temsilcilerini  bir araya getirdi. Ancak bu toplantılarda     uzlaşma sağlanamadı. Bu doğrultuda     revize edilen proje Kültür ve Turizm Bakanlığı´na onaylatıldı ve Koruma Kurulu´na sunuldu. Taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmesi için Sendikadan ve sanatçılardan da görüş alındı.
Star

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

AKM'ye herşey yapılabilir

AKM'yi 1. Derece Kültür Varlığı olarak tescilleyen Koruma Kurulu'nun başkanı Prof. Mete Tapan, 'AKM, 'simgesel' değeri olduğu için 1. grup içine dahil edildi. 1. grup da olsa bu tür yapıların belirli ölçülerde içine de dışına da dokunulabilir. İşin boyutu ve nasıl yapıldığı önemli' diyor.

İki yıldır kapalı olan Atatürk Kültür Merkezi´yle ilgili tartışmalar sürerken görüşlerine başvurmak istediğimiz kişiler arasında ilk sıralardaydı İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof. Mete Tapan. Zira AKM´nin yenilenmesi sürecinin tıkanmasının nedenlerinden biri olarak gösterilen, `AKM´nin 1. Derece Kültür Varlığı ilan edilmesi´ kararını alan kurulun başkanının elbette bu konuda söyleyeceği pek çok şey olacaktı. Kendisine ulaşamadığımız günlerde gündemi takip edip üzülerek aradı bizi Tapan. Hiç kimsenin hatta en yakınlarının bile konu hakkında en ufak fikirlerinin oladığını düşünerek; 1. Derece Kültür Varlığı olan yapıların belirli ölçülerde içine de dışına da dokunulabileceğini, sadece bunun boyutunun ve nasıl yapıldığının önemli olduğunu belirtti. Ve AKM´nin `simgesel´ değeri olduğu için 1. grup içine dahil edildiğinin üzerinde durarak "Ayasofya da 1. gruptur, Domabahçe de... Ama bunlara müdahale ve restorasyon modeli farklı farklıdır" diye de ekledi. Şimdi söz Prof. Tapan´da...

Bilmeden konuşuyorlar
`AKM´nin iki yıldır kapalı kalması konusundaki görüşlerden bazıları beni çok üzdü. Cevapları veren insanlar maalesef ki konuyu bilmiyorlar. En yakınlarım bile. `Bu konuda sanatçılar da dahil pek çok insan ve kurum kabahatlidir´ diyorlar. Sanatçıları bilemem ama Koruma Kurulu´nun en ufak bir suçu olmadığı gibi ben; gecikmemesi için elimden gelen her şeyi yaptım. Bakanlıklarla görüştüm, Koruma Kurulu´ndaki görevim olarak bunları yapmam gerekmiyor belki ama bir İstanbullu olarak yaptım.
İstanbul´un iki yıl bu şekilde kalmasını kim ister ki? Burada kurulun suçu olmadığı gibi AKM, bir kamu yapısı olduğu için elimizden geleni yaptık. Kararların alınması normalde 15-20 gün sürebilir ama biz, özel olarak toplanıp üç günde bu kararları aldık. Yani amacımız projelerde bir gecikme olmamasıydı. Çok hasas davrandık ama sonuç olarak suçlular arasına girdik.

Viyana´ya baksınlar
Bu yapıyı 1. derece tarihi eser yapan bizim kurul zaten. Biz, dünyadaki 1. gruplara nasıl müdahale edildiğini, neler yapıldığını o kadar iyi biliyoruz ki... Burada da bütün amacımız AKM´nin daha çağdaş, daha modern bir nitelik kazanmasıydı. Tutturdular `lokanta olur mu?´ diye. Ne kadar yanlış bir şey. Viyana´ya baksınlar, Münih´e baksınlar...

Ayasofya ayrı AKM ayrı
1. derece koruma altındaki bir yapıya dokunulamaz diye bir şey yok. Aynı zamanda ben Koruma Yüksek Kurulu üyesiyim. Yani ilke kararları ortaya koyan grubun içindeyim. Her zaman söylerim, mimari bakımdan ben bu yapıyı çok fazla değerlendirmiş ve gözümde büyütmüş değilim ama bir `simge´dir AKM ve bu sebepten de 1. derecedir. Pek çok insanın anısı var burada, çok önemli insanlar konserler verdi, çok önemli toplantılar yapıldı. Bina, `yıkılmadan yapılacak´ şekilde karar alındı ama bu şu demek değil: Hiç dokunulamaz! Dokunulabilir, ek binalar da yapılabilir, her şey yapılabilir. İlke kararlarımıza göre `simge´ yapılar 1. grup yapılardır bunun yanı sıra Ayasofya da 1. gruptur, Domabahçe de... Ama buralara müdahale ve restorasyon modeli farklı farklıdır. Bunu bir türlü anlatamadık. Dünyanın her tarafında da bu böyledir 1. derecedeki yapıların içine de dışına da belirli ölçülerde dokunulabilir. Ama tabii ki 2. grup kadar dokunulamaz buna da uzmanlar karar verir. `Koruma kullanım dengesi´ diye bir şey vardır. 1. grup diye eğer o bina artık bütün fonksiyonlarını kaybetmişse... Keşke bana sorsalardı `Hocam, neden böyle bir karar aldınız?´ diye. Kararı veren bizleriz ama sorulmuyor. İstanbul yok yere iki sene balesiz, operasız kaldı. Herkese saygım var ama çok üzüldüm.

Geç kalınmış değil
Proje üzerinde çok fazla ısrar edilince, Bakanlık bunu değiştirmek üzere yeni bir proje istedi ve onu da kabul ederken mahkeme kararı çıktı. O zaman basit onarım mahiyetinde olsun denildi, onu da hemen kabul ettik ve bunların hepsi bir sene önce oluyor. Ama maalesef yapılmadı, yapılmıyor. İhaleye de çıkılmıştı, başlanacaktı. Bir an evvel başlamak için de bir iyi niyet var ortada ama çok büyük yanlış anlaşmalar oldu, tamamen diyalog eksikliği. Diyalog eksikliği sanat çevrelerinde, kültür çevrelerinde vardır zaten. Hâlâ her şey yapılabilir. Lokantadan vazgeçilen bir projemiz var zaten halihazırda. Ama cephe izolasyonunun kesinlikle yapılması gerekiyor.
Radikal-Ceren Akardaş


Geri Dön