19 / 04 / 2024

Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı projesi meclis gündeminde!

Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı projesi meclis gündeminde!

Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı ve Yüksek Hızlı Tren Yolcu Hattı Projeleri meclis gündemine taşındı. CHP'li Açıkel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı ve Yüksek Hızlı Tren Yolcu Hattı Projelerine ilişkin soru önergesi verdi. Açıkel, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Açıkel, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak Anayasa'nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Açıkel, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Aksaray ilimiz, tarımsal üretim ve depolama, Organize Sanayi Bölgesi oluşturma, ara mal üretimi, makine imalatı ve genel anlamıyla lojistik başta olmak üzere, pek çok sektör için emsalsiz avantajlara sahiptir. Ulaşım altyapısının güçlendirilmesiyle birlikte bu avantajlarını firsatlara dönüştürme potansiyeli olan Aksaray ilimiz, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan en güncel tarihli 2019 yıl verilerinde, önceki yıla göre Sanayi faaliyet konusunda %5,8- İmalat Sanayi faaliyet konusunda ise yüzde 6,2 küçülme yaşamıştır. Bu verilerin de gösterdiği gibi; Aksaray, maalesef potansiyellerinin gerisinde kalmaya ve ekonomi olarak büyüme konusunda sıkıntılar yaşamaya devam etmektedir. Aksaray ekonomisinin hareketlenmesini ve uluslararası piyasalara eklemlenmesini sağlayacak ve kentin lojistik kapasitesini genişletme konusunda önemli katkıları olacak olan Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı Projesi, yıllardır gündemde olmasına rağmen bu konuda kamuoyu şeffaf şekilde bilgilendirilmemektedir. Maalesef çalışmaların ne aşamada olduğu, ne zaman tamamlanacağı konusunda soru işaretleri hala sürmektedir. Bununla birlikte on yılı aşkın süredir Aksaray'a getirileceği yönünde seçim dönemlerinde vaat edilen, Yüksek Hızlı Tren hattı konusunda da benzer bir belirsizlik devam etmektedir.''

Aksaray-Ulukışla Demiryolu Hattı projesi meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel'in soruları:
1-) 2020 yılı yatırım programında 2018E01-43898 Proje numarasıyla yer alan ve toplam maliyeti 1 milyar 430 milyon 285 bin TL olarak gösterilen Aksaray-Ulukışla Demiryolu hattı projesinde bugüne kadar ne kadar harcama yapılmıştır? 
2-) Aksaray-Ulukışla Demiryolu hattı projesinin başlama tarihi 2018 bitiş tarihi ise 2024 olarak gösterilmektedir. Projedeki çalışmalar hangi aşamadadır, projenin ne zaman tamamlanması ve hattın ne zaman hizmete girmesi planlanmaktadır? Çalışmalarda bir gecikme var mıdır? 
3-) Aksaray ziyaretinizde “Hızlı treni getirsek uzaya yol istersiniz” diyerek, Aksaray halkını hayal kırıklığına uğrattığınız, Aksaray halkının yıllardır beklediği Yüksek Hızlı Tren yolcu hattı projesi hangi aşamadadır? Aksaray halkı, yüksek hızlı trene ne zaman kavuşacaktır? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön