19 / 04 / 2024

Akvaryum Koyu'na giriş kapatıldı mı?

Akvaryum Koyu'na giriş kapatıldı mı?

Akvaryum Koyu'nun girişinin demir kapıyla kapatıldığı iddia edildi. Geçen sene yürürlüğe giren 1/100 binlik imar planında doğal sit alanı olan koyun kentsel alanı olarak planlanması adalılar başta olmak üzere Çanakkale halkının tepkisini çekmişti.



Adanın güney bölümünde bulunan, her yıl yerli ve yabancı binlerce kişi tarafından ziyaret edilen koyun tek girişi olan yol, çevresindeki arazilerin mülk sahibi tarafından demir kapıyla kapatıldı. 

Bunu fark eden bazı ada sakinleri duruma tepki gösterdi. 

Bölgedeki arazinin mülk sahibi olan Kamil Erdoğan'ın oğlu Naci Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koy girişinde büyük arazileri bulunduğunu söyledi. 


Çevrenin kullanıcılar tarafından yoğun şekilde kirletildiğini savunarak, Akvaryum ve Tuzburnu bölgelerinin işletme haklarının kendilerine devriyle ilgili olarak bazı girişimlerde bulunduklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Yolun altında 1 dönüm yerimiz var, o alanın 600 küsur dönümünü telle zamanında çevirdik. Sadece Akvaryum Koyunu insanların faydalanması için açık bıraktık. Oraya yapılmış olan yollar ve birinci derecede doğal sitlere giren alanlar şuanda tamamen tahrip edilmiş vaziyette. 

İkincisi şu an biz oradan iki gün önce 800 tane içki şişesi topladık. 


Kıyıya beton döküldüğünü iskele gibi şeylerin yapıldığını ve bunun dışında Çanak Liman kısmına iki kamyon moloz döküldüğünü gördük. Bu da bizi tabii yaraladı. Bu arada da oradaki maki dokusu bu yıl üç metre topraklı yol olarak yapıldığı için sesimizi çıkarmamıştık. Şu anda 11 metre genişliği var ve yukarıdan gelen yağmur suları da bütün oradaki toprağı denize akıtıyor. Yani bir çeşit erozyona sebebiyet veriyor. Bir kere burasının düzenlenmesi gerekiyor. 

Bu koyun düzgün bir işletmeye alınması lazım. Amacımız, oraya insanların girmesini engellemek değil. Yaptığımız kapının içinde bir servis kapısı var. Bu servis kapısından insanlar kolaylıkla içeriye girip çıkabilir. Bununla ilgili herhangi bir sıkıntı yok fakat tahrip olmuş yolu tekrar eski maki dokusuna çevirmeyi düşünüyoruz. Bu arada belediye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğündeki bir proje kapsamında sadece giriş kapısından 10 metre sonrasında da 50-60 araçlık bir otopark alanı yapmak istiyoruz ki diğer alanların kullanımında bir sorun olmasın." Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise koyu da barındıran parselin Kamil Erdoğan'a ait olduğunu bildirdi. 


Koya geçiş için 1990'lı yılların sonunda itibaren kullanılan yolun kadastroda olmayan, Erdoğan'ın arazisinin içinden geçen bir yol olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu koy, Bozcaada için çok değerli. 

Turistlerin ve ada sakinlerinin yaz döneminde çok rağbet ettiği bir koy. Karşılıklı diyalogla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. O yol kadastroda işlenmiş olsaydı işimiz çok daha basit olacaktı ama gerek yer sahibiyle gerekse Tapu Kadastro Müdürlüğü ile görüşüp ortak bir mutabakatla bu soruna çözüm üreteceğine inanıyorum ve vatandaşların bu konuda sakin olmasını istiyorum" ifadesini kullandı. 

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe de adadaki bütün koyların halkın olduğunu ve devletin girişimi ile orada bir yol olması gerektiğine işaret ederek, "Orası açılacak diye düşünüyorum çünkü Akvaryum Koyu, binlerce insanın Bozcaada'ya gelme sebeplerinden biridir" görüşünü dile getirdi. 


Geçen sene yürürlüğe giren 1/100 binlik imar planında doğal sit alanı olan Akvaryum Koyu ve çevresi, kentsel gelişim alanı adı altında otel planlanması adalılar başta olmak üzere Çanakkale halkının tepkisini çekmişti.



Çanakkale Gündem 


Geri Dön