26 / 04 / 2024

Alanya'da en çok konut Ruslara satıldı!

Alanya'da en çok konut Ruslara satıldı!

2018 yılında Alanya’da 12 bin 422 konut satıldı. El değiştiren konutların 5 bin 164’ü yabancılara satıldı. Alanya, turizmde olduğu gibi emlakta da Ruslar'ın gözdesi oldu.



Türkiye genelinde 2018 yılında satılan konut sayısı yüzde 2,4 azalarak 1 milyon 375 bin 398 oldu. TUİK verilerine göre konut satışı 2018 yılında tüm zamanların rekorunu kırdı. 

Alanya ilk sırada

Yeni Alanya Gazetesi'nden Ceren Şahin'in haberine göre, 2018 yılında yaşanan artıştan Antalya da payını aldı. Alanya Tapu Müdürlüğü’nden alınan verilere göre Antalya ve 19 ilçesinde yabancılara yönelik toplam 8 bin 474 adet konut satıldı. Alanya da 19 ilçe arasında açık ara farkla ilk sırada yer aldı. 

Satışların yüzde 41'i yabancılara

Alanya’da 2018 yılında toplam 12 bin 422 adet konut satıldı. 2018 yılında yapılan konut satışlarının da yüzde 41’i yabancılara yapıldı. 

En çok konut Ruslara satıldı

Yabancıya yönelik konut satışlarında bin adet konut ile Rusya Federasyonu başı çekti. Rusya’yı 608 konut satışı ile Almanya izledi. 470 adet konut satışı ile Irak 3’üncü sıraya yerleşti. 

Seaside Gayrimenkul sahibi Abdullah Tuncer, uyruklarına göre konut satış verilerini değerlendirdi. Tuncer, “Rakamlar göz önüne alındığında Avrupa pazarının konut satışlarında başı çektiği düşünülebilir. Lakin burada şöyle bir durum söz konusu ki, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak yurtdışında yaşayan Türkler yatırımlarını ülkemize ve Alanya’mıza yaptılar. Fiyatların onlara döviz bazında daha cazip geldiği söylenebilir. Yani yabancıya yönelik satışlarda Avrupa pazarında gerçekleştirilen satışlar çoğunlukla yurtdışında yaşayan gurbetçilere ve göçmenlere dönük oldu. Dolayısıyla burada bir yanılgıya düşmemek gerekiyor. Ülke genelinde olduğu gibi Alanya’da da 2018 yılında konut satışlarında Ortadoğu pazarı açık ara öndeydi. İlk sırada yer aldı. Satışları Irak, İran ve Ürdün olarak sıralayabiliriz. 2019 yılı için bir değerlendirme yapacak olursak da satışların bu rakamların üzerine koyarak devam edeceği kanaatindeyiz. Ortadoğu pazarı payını arttırarak satışlarda etkisini sürdürecektir" diye konuştu. 

Ortadoğu'da artış sürecek

Satışları değerlendirdiği açıklamasında yabancılara yönelik satışların 2019 yılında daha yükseleceğini söyleyen Tuncer,  "2018 yılında Türkiye’de oluşan siyasi istikrar ve pozitif yöndeki ekonomik beklentiler, ülkedeki huzur ortamı yabancı yatırımcının dikkatini çekti. Bunu da satış rakamlarındaki artışlarda görüyoruz. 2018’de Ortadoğu pazarı açık ara öndeydi. 2019 yılında da etkisini arttıracak ve ivme kazanmaya devam edecektir. Öte yandan 2019’da Avrupa pazarından da beklentimiz yüksek olduğu için bu rakamların artacağı kanaatindeyiz" dedi.

ALEKOD'tan çağrı

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı ve Properties Emlak sahibi Kerim Balıktay ise şu ifadeleri kullandı: “Bu rakamlar hem tatmin ediyor hem de etmiyor. Alanya söz konusu olduğunda bu rakamların 12 bin değil 20 binlerde olması gerekiyor. Alanya’da Avrupa standartlarında yapılmış, fiyatları uygun çok sayıda konutumuz var. Avrupalılara göre yapılan bu konutları Avrupa pazarına satmakta yetersiziz. Bu noktada Avrupa pazarında istediğimiz artışı bir an evvel yakalamamız gerekiyor. Yanı sıra Alanya turizmini ivedilikle 12 aya yaymamız gerekiyor. Bunlar bizim olmazsa olmazımız. Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanımız Ersoy’un bu eksiklikleri bildiğini düşünüyoruz. İvedilikle turizm sektörüne el atmalarını istiyoruz. Turizm sezonunu 12 aya yaymak demek her sektöre can gelmesi, kan gelmesi demektir. Bunu da yapabilecek insanlar Çavuşoğlu ve Ersoy’dur. Ehli ustaları belli. Kış turizmi için, Avrupa pazarındaki artış için konuşulanları, istekleri icraata koyacak büyüklerimiz belli. Derdimiz belli, derdimize derman olacak insanlar da belli. Rakamları değerlendirdiğimiz vakit ilk sırayı Ortadoğu pazarı alıyor. Eğer bakanlarımız gereken çalışmaları yaparlarsa Avrupa pazarı uçacaktır.” 


Geri Dön