26 / 04 / 2024

Alanya'da kiralık ev bulmak zorlaştı! 

Alanya'da kiralık ev bulmak zorlaştı! 

Son zamanlarda artan kira fiyatları Alanya'yı da etkiledi. İlçe genelinde kiralık ev fiyatları yükselişe geçti. 



Ev kira fiyatları, Alanya'nın en büyük problemlerinden biri haline geldi. Yenialanya'dan Şerife Çoban'ın haberine göre;  özellikle son zamanlarda kiralık konut fiyatları dudak uçuklatmaya başladı. Alanya gayrimenkul sektörünün önemli isimlerinden Durmuş Özgen, Alanya’da kiralık ev fiyatlarının 3 bin TL’den başladığını dile getirdiği. Özgen “Alanya’da artık bin 500-2 bin TL’ye ev bulmak çok zorlaştı. Devletin bir an önce insanları konut sahibi yapmakla ilgili politikalar üretmesi gerekiyor. Oturulabilir bir ev şu anda en az 3 bin TL’den başlıyor. Asgari ücret kira fiyatlarının çok altında kalıyor. Alanya sürekli dışarıdan göç alan bir şehir olduğu için ev bulmak da çok zorlaştı. Alanya’da genellikle yabancıya yönelik evler yapıldığı için piyasada ev yok. Alanya’da şehir planı ve trafik keşmekeşi sürüyor. O yüzden Alanya’nın il olmasını doğru bulmuyorum. Şehrin büyüyebileceği çok fazla bir yer kalmamış durumda. Bir de üzerine gelecek olan nüfusu koyduğumuz zaman yaşam alanı kalmıyor” dedi.

Alanya da kiralık ev bulmak zorlaştı! 

Tapuda işlemler devam etmiyor

Alanya Tapu Müdürlüğü’ndeki  sıkıntıları anlatan Özgen, Tapu müdürünün değişmesiyle mevcut sorunların çözülemeyeceğinin dile getirdi. Özgen, “Yabancı turistlerin Alanya’daki tatil süreleri bir hafta olduğu için bir hafta içinde tapu sonucunu almak istiyorlar. Ancak son 3-4 aydır verdiğimiz evrak dipsiz bir kuyu gibi. Bazen tapudaki işlemler 1 ay bile sürebiliyor. Tapudaki sorunun çözülmesi için bir analiz yapılması gerektiğini düşünüyorum sadece müdürü değiştirerek bu sorunun çözümü gideceğini düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi. 

Arz talep dengesi ortadan kalktı 

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay da, “ Pandemi döneminde yeni bir trend oluştu. İnsanlar özel evlerini boş şekilde kiraya veriyorlardı ama pandemi nedeniyle insanlar otelde değil evlerde tatil yapmaya başladığı için ev sahipleri evleri eşyalı olarak kiralıyor. Bu nedenle kiralık ev bulmak zorlaştı. İnsanlar artık otelde kalmak yerine günübirlik, haftalık, aylık kiralık evlerde kalmayı tercih ediyor. Arz talep dengesi bozulduğu İçin kira fiyatları da artışa geçti. İnşaat maliyetleri de çok arttığı için buna endeksli olarak kira fiyatları da arttı.

Diğer taraftan tapu dairelerinde yerli ve yabancı müşterilere satışı ayırmaları gerekiyor. Ülke ekonomisine en çok katma değer sağlayan sektör gayrimenkul sektörü. Yabancıların çok fazla vakti olmayabiliyor. Yabancıya satışların ayrı bir birimde çok hızlı yapılması lazım. Tapudaki sorun çalışanlardan kaynaklı değil sistemsel bir sorun. Önemli olan o sorunu giderebilmek” dedi.

Hesaplar uyuşmuyor 

Esnaf Ali Çobanoğlu, kiraların vatandaşları zora soktuğunu belirterek “Fiyatlar nereye gidiyor, anlamış değilim. Ev kirası ile gelir ve giderlere bakınca evdeki hesap çarşıya uymuyor. Her şey gittikçe zorlaşıyor. Allah yardımcımız olsun. Evim ve çalıştığım dükkan kira. Aldığımız nefes bile kira. Şuanda bin 200 TL kira ödüyorum. Ev sahibi bin 500 lira istedi ancak kabul etmedim. Çünkü pandemi bizim ekonomimizi yerle bir etti. Küçük esnaf olarak belimizi doğrultamıyoruz, çok zorlanıyoruz. Dükkan kiramızı dahi ödeyemedik. Artık bir tünele girdik, çıkamıyoruz” dedi.

Alanya da kiralık ev bulmak zorlaştı! 

Kira fiyatları büyük sorun 

Kira fiyatlarının kanayan bir yara olduğunu söyleyen Hüseyin Şahin, “Alanya’da emekli olacağına iki dairen olsun yetiyor. 2 bin TL kira isteyen ev sahipleri asgari ücret alıyor olsalar ev kirasını ödeyemezler. Kışı hiç düşünemiyorum. Ev kiralarının bu kadar yüksek olmasına birilerinin ‘dur’ demesi gerekiyor. Televizyonlara çıkıp da konuşmak yetmiyor. Lafla peynir gemisi yürümüyor. Artık yetkililerden icraat bekliyoruz. Ev ve dükkan kiraları kanayan bir yara. 2 bin lira civarında ev kirası veriyorum. Çocuğum okuyor, ucu ucuna yetiştirmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu. 

Alanya'da kira fiyatları tavan yaptı!


Geri Dön