28 / 03 / 2024

Alanya'da sahte emlakçı alarmı!

Alanya'da sahte emlakçı alarmı!

Toroslar İnşaat Ortağı ve İnşaat Mühendisi Gülseren, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfası üzerinden yaptığı paylaşımla Alanya'da kayıt dışı emlak satışı yapanlara önlem alınması konusunda uyarıda bulundu...



Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda "Sosyal medya üzerinden emlakçılık yapan insanlar var. Ne vergi, ne ofis, ne sorumlulukları var. Bu ikaz olsun. Bilmeyenler gitsin vergi kaydı yaptırsın, sonra yandım anam demeyin" diyen Toroslar İnşaat Ortağı ve İnşaat Mühendisi Hüseyin Gülseren’in paylaşımına çok sayıda yorum ve beğeni geldi.

Konuya ilişkin Yeni Alanya'dan Ceren Şahin'in sorularını yanıtlayan Gülseren, "Kişi yurt dışından geliyor, Alanya’da evini alıyor, sonradan da kendini boşluğa düşmüş hissediyor. Ve ‘Ne iş yapabilirim’ diyor. Pek bir iş yapamayınca da oturuyor kendi memleketinden hemşerilerine ev satmaya çalışıyor. Emlakçılığın bir statüsü olduğunu, lisans gerektirdiğini, resmi kaydı olması gerektiğini herhalde bilmiyor. Benim kastettiğim bu.

Bunların ikaz edilmesi lazım. İnsanlar bir lisansa ihtiyaç olduğunu, almaması halinde yaptırımların olduğunu bilse o şekilde hareket etmez. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) gibi kurumlar bunları bilgilendirmeli ve ısrarcı davrananları sosyal medya üzerinden takibe alarak yaptırım uygulanmasını sağlamalı. Legal olarak çalışan ve işini düzgün yapan ne yazık ki zarar görüyor. Ayrıca Alanya’ya gelip yatırım yapmak isteyen ve kandırılanların yüzde 80-90’ının bu tip kişiler tarafından kandırıldığını görüyoruz. Bu benim şahsi sorunum değil, sektörün sorunu. Ama insanlar, kapı komşusu bu işi yapıyorsa dertlenip şikayet etmiyorlar. Neticede bu insanların hepsi aramızda yaşayan insanlar. Piyasanın dengesini bozuyorlar" ifadelerini kullandı.

"ALEKOD’UN YAPTIRIM GÜCÜ YOK"

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, Gülseren’in paylaşımını değerlendirdiği açıklamasında "Gayrimenkul ve emlak sektöründe bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.  Bunu genellikle yabancı kişiler sosyal medya üzerinden yapıyor. Bizler de bunun karşısındayız. Mücadele ediyoruz. Gördüğümüz durumlarda şikayetlerde bulunuyoruz. Lakin dernek olarak bizim herhangi bir yaptırım gücümüz söz konusu değil. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) 17. Komite’nin bir komisyon kurarak bu konuya eğilmesi ve gereken çalışmayı yapması gerekiyor. Aidat ödediğimiz kurum ticaret odası, konuya ilişkin yaptırım gücü de var. Bizler acilen kayıt dışı faaliyet gösteren şahıslara yönelik çalışma yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"HER EMLAKÇIYIM DİYENE İNANMAYIN"

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker de vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti. Küçüker, "Konuya ilişkin devlet tarafından yasal düzenleme getirildi. Bu işi hakkıyla yapan insanlar maddi ve manevi her açıdan ciddi bir emek veriyorlar. Kayıt dışı yürütülen faaliyetler hem sektöre zarar veriyor, hem de emek veren insanların hakkı yeniyor. Alıcıların da bu noktada biraz dikkatli olup, bu tip durumlara mahal vermemesi gerekiyor. Her emlakçıyım diyene inanmasınlar. Çünkü eksik bilgilendirmeler, yanlış yönlendirmeler oluyor. Komisyon alabilmek için gerçek olmayan, yalnızca müşterinin duymak istediği şeyler söyleniyor. Sonuç olarak da hukuki karmaşalar ortaya çıkıyor. Hem emlak, hem de inşaat sektörü için bu konu çok önemli" ifadelerini kullandı.


Geri Dön