19 / 04 / 2024

Alarko ile Al Maktoum ortaklıklarına son verdi!

Alarko ile Al Maktoum ortaklıklarına son verdi!

Kriz nedeniyle borçlarını şirket satarak ödeyen Dubai Emiri Al Maktoum, Alarko ile yollarını ayırdı. Al Maktoum, Deyaar'daki yüzde 50 hissesini 21 milyon dolara Alarko Holding'e devretti..



EKONOMİK krizle birlikte son anda iflasın eşiğinden dönen Dubai, yeniden yapılanma sürecinde yurtdışındaki bazı operasyonlarını vitrine çıkardı. 2009'da 80 milyar dolarlık borcunu ödemek için düğmeye basan Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktoum, Türkiye'deki operasyonlarından birer birer vazgeçiyor. Önce Sama Dubai şirketini Türkiye'den çeken ve Burgu Kulesi projesini iptal eden Al Maktoum geçen yıl da Dubai Sigorta'yı Starr Insurance and Reinsurance şirketine satmıştı. Bu yM yıl ise sahibi olduğu TAIB Bank'ı Aksoy Holding'e devreden Dubai Emiri, şimdi de Alarko Holding ile işbirliğini sona erdirdi. 


PROJELERİ BAŞLATAMADIK


2007'de Dubai Emiri Al Maktoum'un inşaat şirketi Deyaar Development PJSC ile Alarko Holding yüzde 50'şer ortaklıkla Alarko Deyaar Gayrimenkul Geliştirme şirketini kurmuştu. 77 milyon liralık sermayesi bulunan Alarko Deyaar, Dubai'deki krizin yaralarını saramadığı için Türkiye'de projelerine başlayamadı. Uzun süredir projelerin beklediğini dile getiren Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, işbirliğini sona erdirdiklerini söyledi. Yavrucu, "Projelerimizi hayata geçiremedik. Artık kendi yolumuza bakacağız. Alarko olarak projelerimiz için düğmeye basacağız" dedi. 

İstanbul'un Gürpınar bölgesinde 120 villalık projesi bulunan Alarko Deyaar Gayrimenkul'ün sermayesi 77 milyon lira. 


Şirketin yüzde 50 hissesinin sahibi olan Alarko Holding, geri kalan yüzde 50 payı da Dubai merkezli Deyaar'dan 21 milyon dolara satın aldı. 


TÜRKİYE'DE satın almalarla büyümeyi hedefleyen Deyaar, bu işlemler için 1 milyar dolarlık bütçe ayırmıştı. 

Dubai İslamic Bank'ın iştiraki olan Deyaar, Dubai'de Churchill Tovvers, VVindsor Manor gibi dev projelere imza attı. 3 milyar dolarlık portföyü olan şirket, son olarak 215 metrelik Al Seef Tower gökdelenini yaptı. 


Sabah


Geri Dön