20 / 04 / 2024

Albassam Group'tan, Urla ve Çeşme'ye 15 milyar TL'lik proje! 

Albassam Group'tan, Urla ve Çeşme'ye 15 milyar TL'lik proje! 

Suudi Arabistan merkezli Albassam Group'un, Çeşme ve Urla'da acele kamulaştırılan arazilerde proje yapacağı iddia edildi. 4 milyon metrekareye yayılan projede, 6 bin odalı 2 lüks ve 2 bin 500 odalı 50 butik otel yapılacak...



Urla ve Çeşme'de, 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararı ile arazilerde acele kamulaştırılma kararı verilmişti. Urla Zeytineli Köyü'nde 333 parsel, Çeşme Alaçatı'da 178 parsel arsa acele olarak kamulaştırıldı. 

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Çeşme ve Urla’da acil kamulaştırma kararı alınan arazilerde Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un, “Yeni Çeşme” isminde bir proje geliştirdiği iddia edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Urla’daki yazlığına komşu 4 milyon metrekareyi kaplayan 15 milyar TL'lik projede, yatlar için bir de kanal projesi bulunuyor.

Bu iki bölgeyi de içine alan 6 merkez, 13 Eylül 2019’da 1532 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile "Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm Gelişme Bölgesi" olarak ilan edilmişti. Acele kamulaştırma kararı alınan Urla ve Çeşme'deki arazilerde Suudi Arabistan merkezli Albassam Grup'un 15 milyar liralık proje planı geliştirdiği öğrenildi.

KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI

Projenin lansmanı için hazırlandığı öğrenilen katalogda çarpıcı detaylar bulunuyor. Katalogda projenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve  İzmir  Valiliği'nin koordinasyonunda Kamu-Özel Ortaklığı ile tamamının yabancı sermayeyle gerçekleştirileceği vurgulanıyor.

Lansman kataloğunda, projenin Türkiye'nin 2023 hedeflerine uygun ve Türkiye'nin turizm sektöründe dünya markası olma hedefine yönelik olarak planlandığı ve ülke ekonomisine 2 milyar dolar katkıda bulunacağı belirtiliyor.

“Yeni Çeşme” adı verilen projede, bir havalimanının yanı sıra, 100'ü mega yat olmak üzere toplam 800 yatlık 3 marina yer alacak. 4 milyon metrekareye yayılacak ve yaklaşık 20 bin nüfusun yaşayacağı öngörülen projede, 6 bin odalı 2 lüks otel, 2 bin 500 odalı 50 butik otel, lüks restoranlar, golf sahaları ve alışveriş merkezleri yer alacak.

EĞLENCE ADALARI DA OLACAK

Katalogda, “Proje tamamlandığında toplam 4 bin kişilik eğlence alanlarının, ana karadan ayrılarak yerel halkı fiziksel olarak rahatsız etmeyecek şekilde adalara konumlandırılacak. Öncelikle 1 numaralı ada, ana karaya bir köprü ile bağlanarak Ibiza atmosferi yaratılacak. 2 numaralı ada da ayrıca eğlence bölgesi olarak kullanılacak” ifadeleri bulunuyor.

YATLAR İÇİN KANAL YAPILACAK

Proje lansmanı için hazırlanan katalogda, Kanal İstanbul benzeri daha küçük boyutlu bir kanal yapılacağı da belirtiliyor. Mersin Körfezi ile Alaçatı Koyu arasında yatlar için yapılacak olan deniz kanalıyla bir ada oluşacak.

MUHTAR: TESPİT YOK, TEBLİGAT YAPILMADI

Projenin gerçekleştirileceği söylenen alanda bulunan 120 haneli Zeytineli köylülerine resmi olarak bir tebligat yapılmamış. Muhtar Muhittin Aldemir, “Cumhurbaşkanının acilen kamulaştırma kararı var. Şu an için hiçbir tespit yok. Tebligat falan yapılmadı. Tebligat yapıldıktan sonra gerekli hamleleri atacağız tabii. Köylüler sessiz, suskun bekliyorlar. Şu an bilmiyoruz ne olacağını. İnternette dolaşan haberleri takip ediyoruz." şeklinde konuştu.

 


Geri Dön