25 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Bir deprem olsa İstanbul yıkılır!

Ali Ağaoğlu: Bir deprem olsa İstanbul yıkılır!

Türkiye A Milli Basketbol Takımı'na hediye ettiği evler ile gündeme gelen işadamı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin en tanınmış ve varlıklı simalarından



Dünya Şampiyonasında final oynayan Türkiye A Milli Basketbol Takımı'na hediye ettiği evler ile gündeme gelen işadamı Ali Ağaoğlu, Türkiye'nin en tanınmış ve varlıklı simalarından. 12 Dev Adam'a, toplam değeri yaklaşık 7.5 milyon lira olan 21 daire veren Ağaoğlu, Forbes Dergisi'ne göre 1.5 milyar doları aşan servetin de sahibi.
Enerji, turizm ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun başkanlığını yürüten Ağaoğlu, Trabzon'un Of îlçesi'nden. Babası da kendisi gibi inşaatçı olduğu için şantiyelerde büyüyen ve bir süre sonra kendi şirketini kuran Ağaoğlu, 1981'de Anadolu yakasının 18 katlı ilk binasını yaptı. Ancak, asıl çıkışını 2001 krizinden sonra geliştirdiği 'My' (benim) markalı konut projeleriyle yakaladı. 2010 yılında ise enerji yatırımlarına başladı. Özellikle rüzgâr enerjisine odaklandı. En son, Mersin'in Mut îlçesi'nde bir enerji yatırımına başladı; bu sektöre milyarlarca liralık yatırım planı olduğunu açıkladı. Bu süre zarfında, özel hayatı ve arabalarıyla da en az konut projeleri ve diğer yatırımları kadar sık gündeme geldi.

HIZ TUTKUNU
"Kendimi bildim bileli hep güzel arabalar kullanmışımdır" diyen Ağaoğlu'nun ilk otomobili 1973'te aldığı Mercedes'ti. O günden bugüne adeta bir koleksiyon oluşturan ünlü işadamının garajında, toplam değeri 10 milyon TL'yi aşan pek çok lüks otomobil bulunuyor. Bunlar arasında, 3 Bentley, Lamborghini, Rolls Royce, Ferrari ve daha birçok markanın en gözde modelleri var.

En büyük tutkusunun otomobiller olduğunu söyleyen Ağaoğlu, Porsche marka aracıyla İstanbul'dan Ankara'ya 2 saatte gittiğini ve hız ibresinde 340'ı gördüğünü açıklamıştı. Ağaoğlu'nun arabalarının dikkat çeken tek yanı, fiyatları ve modelleri değil. Bu araçlar plakalarıyla da gündemde. İşadamının tüm araçlarının plakası AGA.
Ünlü işadamının son otomobil atağı ise Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini satın alması oldu. Ağaoğlu, George Clooney, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Arnold Schwarzenegger ve Cameron Diaz'ın da sahip olduğu elektrikli Tesla Roadster ile çevreci otomobil kullanımına adım attı ve bu araca 475 bin TL ödedi.

YALIDA YAŞIYOR
Pek çok meslektaşı gibi Karadenizli olan Ağaoğlu, memleketine düşkünlüğüyle de tanınıyor. Of ta 4.5-5 milyon dolarlık yol yaptıran Ağaoğlu, "Devlet yer göstersin, Karadeniz'de tersane yaparım. O insanlar ülkenin çimentosudur" diyor.

Boğaz'ın en pahalı yalılarından birinde yaşayan Ağaoğlu, geçmişte yaptıkları konutlara da sık sık eleştiri getiriyor. "Bir deprem olsa İstanbul yıkılır" diyen ünlü müteahhit, "70'lerde malzeme bulamıyorduk. Ben bile deniz kumundan evler yaptım. En pahalı semtlerde bile olsa eski binaları yıkıp yenilemeliyiz" eleştirisini dile getiriyor.

BASKETBOLCULAR 45 BİN LİRA VERGİ ÖDEMEK ZORUNDA
AĞAOĞLU'ndan daire alan basketbolcular Veraset ve İntikal Vergisi ödemek zorunda. Vergi kanunlarına göre ivazsız (karşılıksız) intikal olarak değerlendirilen bir kişinin başkalarına karşılıksız olarak mal veya para vermesi halinde bu malı veya parayı alan kişi 160 bin liraya kadar yüıde 10, sonra gelen 360 bin TL için de yüzde 15 vergi ödemek zorunda. Ağaoğlu'nun da¬ğıtacağı 21 dairenin toplam değeri 7.5 milyon lira. Daire başına fiyat 357 bin liraya denk geliyor. Bu fiyatın 160 bini için 16 bin lira, geri kalan 197 bin liralık tutar için 29.5 bin TL vergi ödenecek. Yani her bir daire için 45.5 bin lira vergi ödenecek. Basketbolcular 21 dairede toplam 957 bin lira İntikal Vergisi ödemek zorunda kalacak. Ayrıca Ağaoğlu bağışladı evler için yaptığı harcamaları yasa olarak vergiden düşemiyor.
Habertürk


Geri Dön