26 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: İstanbul’da sorunsuz arsa yok!

Ali Ağaoğlu: İstanbul’da sorunsuz arsa yok!

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, İstanbul’da imar sorunu olmayan arsa neredeyse kalmadığına işaret ederek, “Olanlar da çok pahalı. Arsa payı projenin yüzde 80-85’ine ulaşıyor. " dedi..



Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, İstanbul’da imar sorunu olmayan arsa neredeyse kalmadığına işaret ederek, “Olanlar da çok pahalı. Arsa payı projenin yüzde 80-85’ine ulaşıyor. Biz ise bundan böyle kendi arsalarımızda konut ürete 


Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu’na göre, İstanbul’da arsa stoku önemli ölçüde tükendi. İlde konut yapılabilecek arsaların önemli bir bölümü ise devletin elinde bulunuyor. Arsa payı ise yüzde 50’lerden yüzde 80-85 bandına yükseldi.  

Vatandaş konut alamıyor


Konut sektöründe stok oluşup oluşmadığı konusunda ise Ağaoğlu, şunları söyledi: “Sektörü proje bazında değerlendirmek lazım. Fiyatlarda balon oluşmadı. Türkiye’de yapı stokunun yüzde 70’i kalitesiz binalardan oluşuyor. İnsanların çoğu depreme dayanıksız, sağlıksız evlerde yaşıyor. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri halkın gelir düzeyi düşük olması nedeniyle ‘konuta erişememesi’dir. A gelir düzeyine olanlarda sorun yok, bunlar evlerini aldı. B gelir düzeyinin bir bölümü aldı ancak toplumun önemli bir kesimini oluşturan C ve D gelir düzeyindeki vatandaşların konut sahibi olmasında ciddi sorun var.” Hükümet ile inşaat sektörü temsilcilerinin yaptığı toplantıya da değinen Ağaoğlu, “İnşaat ekonominin lokomotifi ama hala ‘önünü kesmek’ gibi açıklamalar yapılıyor. Hatalardan dönülmesi adına toplantı anlamlı oldu. Ancak KDV, vergi ve müktesep hak (kazanılmış hak) adına çalışma yapılmaması eksiği oldu” diye konuştu.

‘Devletle çalışmayacağım’


Gelecek dönemde Ataşehir’de ruhsatı alınan bir projeye başlayabileceklerini ifade eden Ağaoğlu, Anadolu yakasında ise büyük karma bir proje yapacaklarını açıkladı. Ağaoğlu, bundan sonra kendi arazilerinde konut üreteceklerini belirterek, “Emlak Konut’u Emlak Konut yapan isimlerin başında geliyorum. Ama biraz da kendi işimizi yapalım. Şu anda onlarla çalışmayacağız, ama sonrasını bilmiyorum” dedi. Ali Ağaoğlu yerli ve yabancıya satışta ‘güven’in en önemli faktör olduğunu, bunun ise müktesep hak ile desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. İmar planlamalarıyla ilgili her yıl birkaç kere yönetmelik değiştiğini anlatan Ağaoğlu, “Tabii ki özel sektör olarak bir iş yapıyoruz ve para kazanacağız. Biz kurallar olsun istiyoruz ama bir kere koyalım tam olsun. Sürekli mevzuat değişiklikleriyle olmaz” diye konuştu. İnşaat sektörüne yatırılan her bir TL’nin 2.56 TL’lik çarpan etkisi oluşturduğuna işaret eden Ağaoğlu, “Adam ev alıyor, ardından mobilya, beyaz eşya, perde vesaire alıyor. Çimento, demir, seramik gibi sektörlerde ihracatın olabilmesi için iç pazarın da canlı olması gerekiyor. İnşaatın sanayiye katkısı çok büyük” şeklinde konuştu. 

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı da ellerinde My Home Maslak, My Towerland Ataşehir ve Andromeda Gold Ataşehir’de bitmiş, oturuma hazır 200 konut için yeni bir kampanya başlattıklarını, bu konutlardan krediyle satın alacaklara toplamda yüzde 13.5 katkı yapacaklarını kaydetti. 


Söz konusu daireler için 150 milyon liralık bir kredi kullanılacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Rahvalı, bunun yüzde 13.5’i kadar destek vermiş olacaklarını söyledi. Konut fiyatları ise 700 bin ile 1 milyon 700 bin TL arasında değişiyor. 



Yeni Mesaj


Geri Dön