27 / 04 / 2024

Ali Bostancı İnşaat kentsel dönüşüm projeleriyle dikkat çekiyor!

Ali Bostancı İnşaat kentsel dönüşüm projeleriyle dikkat çekiyor!

Bursa'da 1984 yılından buyana çok sayıda konut üreten Ali Bostancı İnşaat, son dönemde yaptığı kentsel dönüşüm projeleriyle dikkat çekiyor...



5 yıl önce Bursa'da kurulan ve bugün şehrin önde gelen müteahhitleri arasında yer alan Ali Bostancı İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mümin Bostancı, yap-sat ile gelişen ve kentsel dönüşüm projeleri ile devam eden ticari hayatlarını ve aile şirketi olarak başardıklarını Capital okuyucuları için anlattı, işte Mümin Bostancı ile yaptığımız röportaj ve sorularımıza verdiği yanıtlar...

Şirketinizin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız? Kim tarafından, ne zaman kuruldu?
Şirketimiz 1984 senesinde Ali Bostancı tarafından kuruldu. Kuruluşundan itibaren Bursa şirketidir. Ali Bostancı İnşaat, ilk kurulduğu yıllarda taahhüt işleri yapan bir firmaydı. Yani, müşterinin ihtiyaç duyduğu yapıları üretiyordu. 1996 senesine kadar ticaret hayatına bu şekilde devam etti.

1996 senesinden sonra yeterli sermaye, bilgi ve tecrübeye ulaştığını düşünen Ali Bostancı, yap-sat metotlu konut üretmeye başladı. 2008 senesine kadar Bursa'nın her ilçesinde konut üretti. 2008 senesinde şirket  TOKİ  modeli sosyal konut üretme fikrini benimsedi. Osmangazi ilçe sınırları içinde bulunan Hamitler bölgesinde 70'den fazla irili ufaklı projeye imza attı. 2015 senesi itibariyle Çevre Şehircilik Bakanlığı, Osmangazi Belediyesi ile kentsel dönüşüm projeleri başlatan firmamız 6 projede toplamda 800 bağımsız bölümden oluşan "Soğanlı Kentsel Dönüşüm" projesini 20 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdi.

Şirketimiz bugüne kadar Osmangazi başta olmak üzere Yıldırım, Mudanya, Nilüfer, Bursa'nın tüm büyük ilçelerinde 16 bin bağımsız bölüm üretmiş, şuan Osmangazi ve Mudanya'da ticaret hayatına devam etmektedir.

Sizin için dönüm noktaları neler oldu? Hangi yönetim modelini uyguluyorsunuz?
Şirketimiz gücünü yıllardan aldığı bilgi, birikim ve tecrübeden alıp tüm yatırımlarını yine şirketin büyümesine ve gelişmesine yapmaktadır. Bizim için en önemli unsur şartların iyi okunması, arz-talep dengesi gözetilerek yeni projeler üretip ticari başarıyı sağlamaktır. Bu güne kadar da bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Ali Bostancı inşaat, yarı kurumsal yapıya sahip bir şirkettir. Şöyle ki; olması gereken tüm birimler profesyonel takım arkadaşlarımızdan oluşurken, şirket yönetiminde aile fertleri de yer alıyor. Bu da bize hızlı karar alma ve hayata geçirme anlamında esneklik ve çeviklik kazandırıyor. Yani dinamik bir şirketiz.

Başka hangi sektörde hizmet veriyorsunuz?
Ali Bostancı İnşaat, projelerini hayata geçirirken büyümesini ve küçülmesini iyi yöneten bir şirkettir.

Örneğin bizim tüm iş makinelerimiz kendimize ait, kiralama yapmıyoruz. Bu da bize şantiyede inanılmaz bir güç katıyor. Projelerin yoğun olduğu dönemlerde sektörün içindeki diğer iş kollarını da bünyemizin içine aldığımız oluyor. Mesela, sadece kendimize hizmet etmesi düşüncesi ile yoğun proje dönemlerinde beton santrali, yapı market ve nakliyat gibi iştiraklerimiz oldu, işin özeti şudur ki, iş emreder biz yaparız.

Hangi tip konutlar üretiyorsunuz? 
Üretimimizin başında konut projeleri geliyor. Bizim uzman olduğumuz kısımda site ve çoklu bloklardan oluşan, sosyal yaşamı içine alan ve konutlarımızda yaşayacak ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak projeler üretiyoruz.

Sektördeki rakiplerinize göre fark yarattığınız özellikleriniz nelerdir?
Biz rakip kelimesini pek sevmiyoruz. Meslektaş daha kibar ve naif geliyor. Meslektaşlarımızdan bizi ayıran en büyük özellik, çalışanlarımız ile aile gibi olmamız. Bu özelliğimiz bizi müşterilerimizle de aile yapıyor. Bu bizim en büyük özelliğimizdir. Yani ailemiz her gün genişliyor.

Bizi medyada çok görmezsiniz ama satışlarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Bunun en önemli unsuru müşterilerimize bizim müteahhit olgusunu verebilmemiz. Bu da bize müşteri üzerinden yeni müşteriler kazandırıyor.

İnşaat teknolojisi anlamında sektörü yakından takip ediyoruz. Daha ekonomik, daha kullanışlı, daha kaliteli mal ve hizmet nasıl verilir sorusunun arayışı içindeyiz. Bizim için en önemlisi müşterilerimizin verdikleri paranın tam karşılığını alabilmesidir.

Konut satışında yabancılara da hizmet veriyor musunuz?
İnşaatlarımızın tamamı Bursa'da, bu yüzden müşterilerimiz bize "Bursa'nın Konut Fabrikası" diyor. Bizde bunu bir slogan haline getirdik ve çok hoşumuza gitti. Satışlarımızın yüzde 80'ini kendi vatandaşlarımıza, yüzde 20'sini yabancılara yapıyoruz. Aslında bu da bizi ihracatçı statüsüne koyuyor. Yabancı müşterilerimiz ağırlıklı olarak Ortadoğu'dan. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün, Umman, Mısır ve Lübnan gibi ülkelerden. Avrupa'da yaşayan Türk asıllı Avrupa vatandaşı müşterilerimiz de var.

Önümüzdeki dönemlerde başka sektörlerde yatırım düşünüyor musunuz?
Şirketimizi büyütmek bizim için çok önemli ancak kontrolsüz büyümenin gerçek bir büyüme olmadığını düşünüyoruz. Biz aile dışında ortağı olmayan bir şirketiz, doğal olarak büyüme için gerekli kaynağı karımızdan karşılıyoruz. Aile kararı ile karımızın tamamını şirkette bırakıyoruz. Açıkçası daha önce denediğimiz bazı girişimler oldu ancak baktık ki taş yerinde ağır yine kendi sektörümüze döndük. Çünkü biz bu işte profesyoneliz. Bana göre sektörden sektöre geçiş çok kolay olmamalı, bu bağlamda yeni çıkan müteahhitlik yasasını önemsiyorum.

2019 yılı sizin açınızdan nasıl geçiyor?
2019 sektörümüz için durağan bir yıl oldu. Çünkü bizim sektörümüzün büyümesi ve genişlemesi siyasi ve ticari istikrara bağlıdır. Seçimlerin olması, dövizde hareketlenme ve faizlerin yükselmesi sektörde durgunluğa sebep oldu.

Ekonomide yaşanan yavaşlama sizi ne kadar etkiledi?
Piyasalardaki yavaşlama tabi ki herkesi ve her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Ancak biz öz sermaye gücü ile çalışan bir şirket olduğumuz için başlamamış projelerimizin tarihinin ileriki günlere uzatılmasına sebep oldu. Çok da büyük bir problem olarak görmüyoruz.

2020 yılı için beklentileriniz neler?

2019 senesi son çeyrek göstergeleri doğrultusunda cari açığın düşmesi, dövizin dengelenmesi ve faizlerin gerilemesi gibi göstergeler ışığında olumlu gözüküyor. Buradaki en önemli kıstas bahsettiğim unsurların dışındaki ticari istikrarın devam etmesi. Çünkü biz ürünlerimizi satarken insanların mevcut birikimleri genellikle yetmiyor. Kredi kullanımı ile gelecekte de 5-15 yıl borçlanmaları gerekiyor. Bunun için istikrar önemli.

Bursa'nın ekonomik hacmi ve durumu için neler söylersiniz? Şirketinizin kente kattığı ekonomik değer nedir?
Bursa'mız tarihiyle, doğasıyla, sanayisiyle eşsiz bir şehirdir. Biz de Ali Bostancı inşaat olarak özellikle yabancılara yönelik satışlarımızla şehrimizin tanıtımını yaptığımızı düşünüyoruz. Bizim ürünlerimiz yurtdışına satıldığında, ülkemize hem döviz girdisi sağlanıyor hem ürün ülkede kalıyor hem de ürünü alan düzenli bir şekilde Bursa'ya geliyor. Bu ürünü elinde tuttuğu sürece ülkemize ve şehrimize ekonomik anlamda katkı sunuyor.

Kentinizin ya da sektörünüzün sorunları nelerdir? Bunların çözümüyle ilgili önerileriniz var mı?
Bizce sektörün en büyük sorunu ilgisiz, bilgisiz ve tecrübesiz girişimcilerin sektöre verdiği zararlardır. Son müteahhitlik yasası çerçevesinde bunların büyük bir kısmının çözüleceği inancındayız.

Bursa'da iş hayatına atılacaklara ya da alternatif sektörlere yatırım yapmak isteyenlere, bir iş insanı olarak neler önerirsiniz?
Bursa'da iş hayatına atılacak kişi ya da kuruluşlara yapacakları işi iyi araştırıp bu işe profesyonel bir bakışla yaklaşmalarını tavsiye ederim. Hayaller ve hedefler ne kadar önemli ise realist bir bakış açısının da o kadar önemli olduğunu düşünüyorum.


Geri Dön