24 / 04 / 2024

Ali Hakan Karahalil: Tarım arazileri parçalı satılmalı!

 Ali Hakan Karahalil: Tarım arazileri parçalı satılmalı!

A.H.K. Gayrimenkul ve İnşaat Yatırım Danışmanlığı Genel Müdürü Ali Hakan Karahalil, tarım arazilerinin parçalı halde satılamaması nedeniyle arazilerin olumsuz etkilendiklerini dile getirdi..



A.H.K. Gayrimenkul ve İnşaat Yatırım Danışmanlığı Genel Müdürü Ali Hakan Karahalil, gayrimenkul sektörünün son yıllarda özellikle arsa yatırımı konusunda hükümetin gelişen şehirlere uyguladığı imar plan ve proje çalışmalarıyla oldukça talepkar bir konuma geldiğini ifade etti. Karahalil, "Ancak bu yatırım branşı konusunda tarıma elverişli arazilerin parçalı halde artık satılamama hususu birçok yatırımcıyı ve gayrimenkul esnafını olumsuz yönde etkiledi" dedi. 


"GEREKİRSE GÜNCELLENMELİ" 

Tarım arazilerinin çok parçalı bir biçimde dağılması ve satılmasının ülke tarımını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Karahalil, "Ekilmeyen, tarım verimi olmayan ve sadece tapunun üzerinde tarla yazdığı için bu hükme sokulan arsaların satış imkanının kaldırılması ve yatırım, proje çalışmalarının engellenmesi oldukça yanlıştır. Söz konusu çalışma yapılırken ve kanun uygulanırken detayları ve çerçevesi daha net bir biçimde değerlendirilmeli, gerekirse güncellenmeli bunun sonucunda da gayrimenkul yatırımcıları ve esnafı mağdur edilmemelidir" dedi. 


"DESTEKLER FAYDA SAĞLAYACAK" 

Özellikle 17 Aralık gelişmelerinden sonra faizdeki artışın inşaat ve gayrimenkul sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Karahalil, "Gayrimenkul ve inşaat sektöründe sürekli olmasa bile belirli dönemlerde yapılabilecek sektörel destek ve iyileştirmeler bir çark vazifesi görerek binlerce çalışana ve milyonlarca vatandaşa fayda sağlayacaktır. Şöyle ki belirli dönemlerde gayrimenkul ve inşaat sektöründe gerçekleştirilebilecek özel vergi indirimleri, teşvik destekleri veya bireysel banka kredisi destekleriyle mevcut sektör ve bağlantıda olduğu tüm sektörler güç kazanacaktır" diye konuştu. 


'YABANCILAR BİZDEN ŞANSLI'

Gayrimenkul sektöründe diğer bir hassas konunun özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'de yaptığı yatırımlar olduğunu dile getiren Karahalil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Firma portföyümüzde gerek bireysel gerekse kurumsal olarak birçok yabancı yatırımcımız bulunuyor. Özellikle Orta Doğu merkezli yatırımcılarımız başta İstanbul olmak üzere Bursa, Sapanca ve Trabzon bölgelerinde çok ciddi gayrimenkul yatırımları yapıyor. Ancak bizler söz konusu ülkelerde gayrimenkul yatırımı yapmak istediğimizde ne yazık ki onların burada yaptığı kadar rahat gayrimenkul yatırımları yapamıyoruz." 


'YATIRIMCI ŞEHİR AYIRMIYOR'

Son yıllarda yatırımcıların öncelikli yatırım tercihlerinin imarsız arsadan yana olduğunu belirten Karahalil, "Daha çok plan ve proje bölgelerinde gerçekleşen bu yatırımlarda yatırımcılarımız artık şehir ayrımı bile yapmadan farklı illerdeki arsa yatırım projelerimizden faydalanıyor. Bilindiği üzere bunlardan ilki yaklaşık 3 yıl kadar önce gerçekleştirdiğimiz Adana'daki arsa yatırım projemiz olup ikincisi ise Bursa arsa yatırım projemizdir. Unutulmamalıdır ki doğru noktalarda yapılabilecek gayrimenkul yatırımlarıyla elde edilebilecek kazanç ülkemizde legal olarak elde edilebilecek en verimli ve en net kazanç sistemidir" şeklinde konuştu. 


Çağatay Aytaç-Sabah


Geri Dön