19 / 04 / 2024

Aliağa STAR Rafineri Projesi için 3,29 milyar dolarlık kredi sözleşmesi imzalandı!

Aliağa STAR Rafineri Projesi için 3,29 milyar dolarlık kredi sözleşmesi imzalandı!

TAR Rafineri AŞ'nin,STAR Rafineri Projesinin 3,29 milyar dolarlık proje finansmanı kredisinin temini için yerel ve uluslararası 23 ihracat kredi kuruluşu, ticari banka ve kalkınma bankası ile gerekli kredi sözleşmelerinin imzalandığı belirtildi.





STEAŞ'nin Aliağa'da kuracağı STAR Rafineri Projesi için 3,29 milyar dolarlık dış kaynaklı kredi sözleşmesi imzalandı.


SOCAR Turkey Enerji Anonim Şirketinin (STEAŞ) Aliağa'da kuracağı STAR Rafineri Projesi için 3,29 milyar dolarlık dış kaynaklı kredi sözleşmesinin imzalandığı bildirildi.


Petkim'den KAP'a yapılan açıklamada, Petkim'in dolaylı hakim ortağı STEAŞ'nin iştiraki olan STAR Rafineri AŞ'nin,STAR Rafineri Projesinin 3,29 milyar dolarlık proje finansmanı kredisinin temini için yerel ve uluslararası 23 ihracat kredi kuruluşu, ticari banka ve kalkınma bankası ile gerekli kredi sözleşmelerinin imzalandığı belirtildi.


Açıklamada, STAR Rafineri AŞ'nin kullanacağı toplam kredinin 2,69 milyar dolarlık kısmının ilk 4 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeyle, geri kalan 600 milyon dolarlık kısmın ise ilk 4 yılı geri ödemesiz toplam 15 yıl vadeyle temin edildiği ifade edildi.


Azeri devlet şirketi SOCAR'ın Türkiye'deki iştiraklerinden olan STAR Rafineri AŞ,  İzmir  Aliağa'da kuracağı tesisin 4,2 milyar dolar olan sabit sermaye yatırım miktarının önemli bir kısmını bu krediler ile karşılamış olacak. Rafinerinin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunacak. 2,3 milyon metrekare alana kurulacak olan tesis ham petrolleri işleyerek nafta, dizel, jet yakıtı ve LPG gibi petrol türevlerini üretecek.


Toplam 1,64 milyon metreküplük depolama kapasitesine sahip olacak tesisin inşaatına 2011'de başlanmıştı. Türkiye'nin ilk petrokimya endüstri parkı olacak STAR rafinerisinin 2017'de devreye alınması bekleniyor.



Yenigün


Geri Dön