19 / 04 / 2024

Aliağa'da kentsel tasarıma ihtiyaç var!

Aliağa'da kentsel tasarıma ihtiyaç var!

Aliağa'nın geleceğe yönelik bir kentsel tasarıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Körfez Beş Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Kahraman Cengiz, "Aliağa eskiden küçük bir yerken şimdi büyük bir kent oldu." dedi.




Aliağa Yapı Kooperatifleri Birliği Eski Başkanı Kahraman Cengiz, kooperatiflerin öneminin insanların ihtiyaçlarına dayalı olarak ortaya çıkmasından ileri geldiğini belirterek, "Kooperatifler toplumun her zaman ihtiyaç duydukları oluşumlardır" dedi. Cengiz, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kooperatiflerin yapıları gereği herkese açık kuruluşlar olduğunu belirtti. Aliağa'da uzun yıllardır sürdürülen yapı konut kooperatifçiliği faaliyetlerinin oldukça başarılı biçimde hayata geçirildiğini ve halktan çok iyi destek gördüklerini ifade eden Cengiz, Kooperatifçiliğin Aliağa'da iyi bir imaja sahip olduğunu vurguladı. 


"YENİ İMAR ALANLARI GEREKLİ" 


Aliağa'nın sürekli gelişen bir sanayi kenti olduğunu ve artan nüfusla beraber kentleşmenin de hızlandığını hatırlatan Cengiz, kentleşmenin beraberinde getirdiği ihtiyaçlara yönelik kentsel dönüşüm ve yeni imar alanları çalışmaları yapılması gerektiğine dikkat çekti. 


Aliağa'nın geleceğe yönelik bir kentsel tasarıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Körfez Beş Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Kahraman Cengiz, "Aliağa eskiden küçük bir yerken şimdi büyük bir kent oldu. Bundan 5-6 yıl önce nüfusu 60-70 bin olan Aliağa'nın günümüzdeki nüfusu 85 bine ulaştı. 

Bu Aliağa'nın bundan sonra da hızlı bir kentleşmeye gideceğinin işaretidir. Nüfus artışı kentleşmeye dönük ihtiyaçlarında artması demektir. Tüm Türkiye'nin ilgi odağı olan bir yer olarak Aliağa'ya sürekli insan ve teknoloji geliyor. Bu durumda buradaki kentsel ihtiyaçlar olan konut ve sosyal alan ihtiyacını beraberinde getiriyor. Bu anlamda Aliağa'nın kentsel dönüşüme ve yeni imar alanlarına ihtiyacı var. Bu ihtiyaçların karşılanması için çalışılmalıdır" dedi. 


"KOOPERATİFÇİLİĞİN ALİAĞA'DA İYİ BİR İMAJI VAR" 


Kooperatiflerin pazar paylarının oldukça yüksek olduğunu, mali açıdan güçlü, 35 yıllık süre içerisinde iyi şeyler yaptık, fonksiyonel bir şekilde işlev gördüklerinin altını çizen Cengiz, "Toplu konut kanunu sonrası kooperatifçiliğin bir anlamda önü açıldı. Kooperatifçiliği destekleyen yasalar ve yönetmeliklerle toplum da kooperatifçilik anlamında deneyim kazanabildi. Aliağa'da Kooperatifçiler Birliği olarak çok güzel işler başardık. 3 binin üzerinde konut yaptık.Kooperatiflerin, insanların sahip olmak isteyip de ulaşamadıkları konutlara ulaşmalarını sağlayacak mekanizmalar olarak hizmet verdiklerini belirten Cengiz, "İçinde yaşadığımız kent bizim her şeyimiz. Yaşadığımız yerleri kirliliğiyle, güzellikleriyle kabul edip seviyoruz. İnsanlığımızı, hayatımızı, geleceğimizi bu kentte kazandık. Hepimiz bu kente borçluyuz. Her bilinçli insan, hayatını kazandığı kente karşı sorumluluk duyar. Aliağa'da Kooperatifçilik faaliyetlerimizi hep bu bilinçle yürüttük" diye konuştu. 


"KOOPERATİFLER GÜVENİLİR OLUŞUMLARDIR"


Kooperatiflerin insanların ortak ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olarak önemli çözüm noktalarını oluşturduklarını belirten Cengiz, "Konut sahibi olmak için yeterli parası olmayan insanalar kurumumuza gelerek, kooperatife üye olarak konut sahibi olabildiler. Bir anlamda insanları hayallerine aracı olduk. 1994'te Aliağa'da bir kooperatifler birliğinin kurulmasına yerel yönetimler de destek oldu. Şimdi ise kooperatifin dönemi geçti gibi bir görünüm var. 


Tabi ki bu kooperatiflere ihtiyacın bittiği anlamına gelmez. Kooperatifler güvenilir kurumlardır, bu güveni de sağlayan o kooperatifleri yöneten insanlardır. Günümüzde yeni bir dünyada yaşıyoruz. Eskiden teknoloji bu kadar yaşamın içinde değildi, sosyal medya yoktu. Birçok şeyin kapalı olarak işlediği dönem kapandı. İnsanalar eskisinden çok daha fazla güvenle kooperatiflerin içinde yer alabilirler" şeklinde konuştu. 



Aliağa Ekspres Gazetesi




Geri Dön