28 / 03 / 2024

Alışveriş merkezleri sigara yasağına hazır

Alışveriş merkezleri sigara yasağına hazır

Türkiye'de bugünden itibaren kapalı alanlarda sigara içmek yasak. Alışveriş merkezleri, ilk aşaması 19 Mayıs 2008'de başlayan yasayı uygulamaya hazır  
 



Bazı AVM'ler, müşterileri için alternatif açık sigara alanları oluştururken bazıları ise tütün ürünlerini tamamen yasakladı. İstanbul Airport Outlet Center, 172 bin dolarlı bir ek yatırımla iki katındaki dışa açık mekanları terasa dönüştürerek, sigara içen müşterilerine hizmet verecek. Airport AVM Genel Müdürü Burçin Bendegül, müşterilerin bir kısmının cadde mağazacılığına yöneleceği alışveriş merkezlerinde ise aile müşteri portföyünün daha önem kazanacağı görüşünde. Sigara yasağıyla birlikte AVM müşterisinde yüzde 10-15 oranlarında düşüşlerin yaşanabileceğini belirten Bendegül, "Müşteri sayısıyla birlikte cirolarda da azalma olacak. Özellikle fast food katındaki mağazaların cirolarında yüzde 12-14 oranlarında düşüş bekleniyor." diyor. Kanyon Genel Müdürü Coşkun Bedük, kendi AVM'lerinin esas itibarıyla bir açık hava mekânı olmasına karşın, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da belirlenen kriterlere göre, birçok alanda sigara içmenin yasak olduğunu belirtiyor. Uyarı levhaları konusunda eksiği olan işletmeleri uyardıklarına dikkat çeken Bedük, "Kanyon içerisinde kanuna uygun olmayan alanlarda sigara içen kişiler uyarılarak, sigara içilebilecek alanlara yönlendirilmektedir. Üzeri kapalı olmayan ve tamamen açık alanda bulunan işletmelerde ise misafirlerimizin sigara içmelerine izin verilmektedir." diye konuşuyor.

Türkiye'nin önde gelen alışveriş merkezlerinden Akmerkez'de ise 19 Mayıs 2008'de asılan uyarı levhaları, bu yıl ceza miktarlarının artırılması nedeniyle güncellendi. Etiler'de bulunan AVM'de sigara içilmesi amacıyla herhangi bir teras ya da açık alan bulunmazken, müşterilerin yasağa olumsuz tepki vermediği öğrenildi.

19 Temmuz'dan itibaren yasanın kapsamına giren yerlerde tütün ve tütün mamulleri kullananlara Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi gereği en yakın kolluk birimi yetkililerince 69 TL para cezası kesilecek. Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları da çalışma izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak. İkaza rağmen tanınan sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından para cezasına çarptırılacak.
Saray SÜT/Zaman


Geri Dön