19 / 04 / 2024

Alışveriş Merkezleri'nde kur sabitleniyor!

Alışveriş Merkezleri'nde kur sabitleniyor!

Alışveriş Merkezleri'nde kur sabitleniyor. Türkiye'de sayıları her geçen gün artan Alışveriş Merkezleri ( AVM ) dolar ve Euro’daki ani yükselişlerden etkilenmemek için rotayı Türk Lirası’na çevirdi.



Özellikle dolarda son bir yıl içinde meydana gelen yükselişle birlikte kiraları TL bazında artan AVM’ler sabit kura geçiş yapmaya başladı. Esnafın talebi üzerine Ankara’da Panora, Armada ve Gordion gibi AVM’ler dolar kurunu sabitlerken hem Başkent hem de İstanbul ve  İzmir  gibi diğer büyükşehirlerde de çok sayıda AVM sahibinin de esnafın mağduriyet yaşamaması için bu fikre sıcak baktığı belirtiliyor. Dolar kurunun 1.75-2 TL bandı arasında farklı rakamlarda sabitlendiği ifade ediliyor.


Rahat nefes aldık


Euro’da ise 2.75 rakamına sıcak bakılıyor. 2013 yılında 1.80’lerde olan kurun bugünlerde 2.20’nin üzerinde seyretmesi dolarla kira ödeyen işletmeleri zorda bırakabiliyor. AVM yatırımcıları dövizle borçlandıklarını belirterek, “Kirada Türk Lirası’na geçemiyoruz ama hiç değilse perakendeciyi rahatlatmak için sabit kurun çözüm olabileceğini düşünüyoruz. AVM’deki kiracıların talebi üzerine birçok yerde sabit kura geçildi. Böylece işletmeciler de rahat nefes alabiliyor. Biz de kiramızı zamanında tahsil ediyoruz” dedi. Sabit kura geçmeyen AVM’lerde ise işletmelerin mağazaları kapattıkları ve yatırımlarını kiraları nispeten daha düşük yerlere kaydırdıkları ifade ediliyor.


CİROLARI 60 MİLYAR TL


Türkiye’de 5 bin metrekare ve üstü kiralanabilir alana sahip 342 AVM bulunuyor. 2012 yılını 50 milyar lira ciroyla bitiren AVM sektörünün cirosu geçen yıl 60 milyar liraya kadar yükseldi. İstanbul, 112’yi bulan AVM sayısıyla Türkiye’de başı çekiyor. İstanbul, aynı zamanda Türkiye’nin en fazla kiralanabilir alanına sahip şehri konumunda. 


Akşam


Geri Dön