18 / 04 / 2024

Alkim Alkali Kimya, Ankara'da yeni fabrikasının temelini attı

Alkim Alkali Kimya, Ankara'da yeni fabrikasının temelini attı

Alkim Alkali Kimya şirketi, Ankara Çayırhan'da temelini attığı yeni sodyum sülfat fabrikası ile dünyanın bu alandaki en büyük 5. üreticisi olacak



Dünyanın sayılı sodyum sülfat üreticilerinden biri olan Alkim Alkali Kimya, yıllık 120 bin ton kapasiteli yeni fabrika ile senelik üretim kapasitesini 450 bin tona çıkaracak. Şirket, böylelikle dünyanın en büyük üreticileri arasında 5'inci sıraya yükseliyor.

Alkim Alkali Kimya'nın  Ankara  Çayırhan'daki sodyum sülfat fabrikasının temeli, Alkim Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora ve yönetim kurulu üyeleri tarafından atıldı. 35 milyon TL'lik yatırımla kurulacak yeni rafine sodyum sülfat tesisinin önümüzdeki yılın ilk aylarında hizmete girmesi planlanıyor.

Bu yeni yatırımları ile Türkiye'nin dünyanın önemli sodyum sülfat üreticisi ülkelerinden biri haline geleceğini belirten Alkim Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan, "Ülkemizin yer altı zenginliklerinin akılcı yatırımlarla, verimli bir şekilde işletilmesinin en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz. Dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın da 2'nci en büyük sodyum sülfat üreticisi olan Alkim Alkali Kimya, böylelikle üretimini toplam 450 bin tona çıkartarak dünyanın 5'inci en büyük üreticisi olacak." dedi.

Alkim Alkali Kimya, dünyanın sayılı yeraltı kaynaklarından biri olan Ankara Çayırhan'daki 190 milyon ton glauberit rezervini ekonomiye kazandırmak için üç yıldan bu yana yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını 2009 yılı sonunda tamamladı. Şirket, temelini attığı fabrika ile Çayırhan bölgesine önemli sayıda yeni işgücü-istihdam meydana getirecek.

Hisselerinin yüzde 30'u halka açık olan Alkim Alkali Kimya, başta sodyum sülfat olmak üzere, tuz, leonit, magnezyum klorür de üretiyor. Öncelikle deterjan üretiminde kullanılan sodyum sülfat, ayrıca cam, tekstil, kâğıt yapımında da aranan bir hammadde.
Zaman


Geri Dön