18 / 04 / 2024

Almanya konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Almanya konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Almanya'da emlak piyasası büyük bir çıkmaza girdi. Konut krizinin yaşandığı ülkede konut fiyatları son 3 yılda yüzde 50 arttı.



Almanya'da emlak sektörü büyük bir çıkmaza girdi. Ülkede yeni konut yapılmaması mevcut konut stoğunun karşılanmamasına neden oldu.

TRT Haber'den Ahmet Hamdi Şişman'ın haberine göre, eonomik durgunluğun hakim olduğu ülkede ev fiyatlarındaki artış son 3 yılda yüzde 50'ye ulaştı. Sınırlı sayıda bulunan konut ise fahiş fiyatlar açık artırmalarda alıcı buluyor. 

Köln kentinde yaşayan Furkan Güngör de bu mağdurlardan biri olduğunu söylüyor. Güngör'ün satın alabileceği bir evi bulması 2 yıl sürdü. Evi alabilmek için ise ederinin çok üzerinde bir teklif vermek zorunda kaldı. 

Güngör, ev alım-satımlarının açık arttırım usulü gibi olduğunu söyleyerek,  "Diyelim ev sahibi bir eve internette ve emlakçı üzerinden 200 bin euro istiyor. O eve tek siz aday olmuyorsunuz. Sizinle birlikte 50-100 kişi daha aday oluyor. 200 bin euro değeri olan bir konutu bu şekilde yaklaşık 250-270 bin euroya alıyorsunuz." diye konuştu.

Alman Deutsche Bank tarafından 2017 yılında hazırladığı rapora göre, Münih’te bir evin ortalama metrekare fiyatı 9 bin euroya ulaşıyor. 100 metrekare bir ev için yaklaşık 900 bin euro gibi bir meblağı gözden çıkarmak gerekiyor.

Konut fiyatlarındaki anormal artışı durdurmak isteyen hükümetin bulduğu çözüm ise 4 yılda 1 buçuk milyon konut inşa edilmesi. Uzmanlara göre 6 milyar euroluk bu proje de bugünkü şartlar altında konut fiyatlarını düşürmeye yetmeyecek.

Ev almak isteyenlerin tek avantajı, yıllık yüzde 2 seviyesinde olan konut kredi faizleri. Ancak bankalardan bu faizle kredi almak kolay değil. Kredi almak isteyenler bankaların eskisi gibi kolay kolay kredi vermediğinden şikayet ediyor.


 


Geri Dön