18 / 04 / 2024

Almanya ve Çin'in hedefi 200 milyar Euro'luk ticari ortaklık!

Almanya ve Çin'in hedefi 200 milyar Euro'luk ticari ortaklık!

Almanya tarafından 12 bakanlığın katılımıyla gerçekleştirilen hükümetler arası görüşme sonrası ekonomi, teknoloji, sanayi, ham madde gibi alanlarda hacmi milyarlarca Euro tutarında devlet anlaşmaları da imzalandı...




Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 3. Almanya-Çin Halk Cumhuriyeti Hükumetler arası Bakanlar Kurulu zirvesi gövde gösterisine sahne oldu.


Berlin’de düzenlenen 3. Almanya-Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetler arası Bakanlar Kurulu zirvesi gövde gösterisine sahne oldu. Almanya tarafından 12 bakanlığın katılımıyla gerçekleştirilen hükümetler arası görüşme sonrası ekonomi, teknoloji, sanayi, ham madde gibi alanlarda hacmi milyarlarca Euro tutarında devlet anlaşmaları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 200 milyar Euro’ya yükseltilmesi hedefleniyor.


Berlin’de düzenlenen 3. Almanya-Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetler arası Bakanlar Kurulu zirvesi gövde gösterisine sahne oldu. Almanya tarafından 12 bakanlığın katılımıyla gerçekleştirilen hükümetler arası Bakanlar Kurulu istişareleri sonrasında ekonomi, teknoloji, sanayi, ham madde gibi alanlarda hacmi milyarlarca Euro tutarında devlet anlaşmaları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 200 milyar Euro’ya yükseltilmesi hedefleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısı kapsamında düzenlenen 7. Almanya-Çin Ekonomi ve Teknoloji İşbirliği Forumu’nda da dünyaya sıkı işbirliği mesajı verilerek ikili ilişkilerin daha farklı boyutlara taşınacağının da altı çizildi. 


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüştükten sonra Başbakan Angela Merkel tarafından askeri törenle karşılanan Çin Başbakanı Li Keqiang ikili görüşmelerin ardından Almanya-Çin işbirliği anlaşmasını imzaladılar. Başta ekonomi, sanayi ve teknoloji alanları olmak üzere bilim araştırmaları,inşaat sektörü, tarım politikaları, çevre teknolojileri ve ham madde işbirliği gibi geniş alanları kapsayan anlaşmalara imza atan Merkel-Keqiang ikilisi “ülkeler arasında siyasi ve ekonomik işbirliğinin daha da derinleştirileceğini” kaydettiler. 


Federal Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başbakan Angela Merkel, “Hükümetlerimiz arasında gerçekleştirilen sıkı ve geniş müzakereler sonucunda karşılıklı işbirliğini artırmayı hedefleyen anlaşmalar imzaladık. İlgili anlaşmalar çok derin işbirliği yapılmasını öngörüyor. Ekonomi, tarım, enerji, eğitim, ham madde ortaklığı, insan hakları diyaloğu gibi sahalarda işbirliğini daha da genişleteceğiz. Çin’le kararlaştırdığımız yenilenme alanında işbirliğinin geliştirilmesi için bir aksiyon planı çerçevesi de çizildi.” dedi. 


“İlgili aksiyon planı çerçevesinde kararlaştırılan noktaların bir bir yerine getirilmesi için Başbakan Keqiang ile konuyu takip edeceğiz.” diyen Merkel, “Alman şirketlerinin Çin’de, Çin şirketlerinin de Almanya’daki piyasalara geçiş şartlarında adil davranılması konusunda anlaşmaya vardık.” dedi. AB-Çin arasındaki ticaretin artırılmasını istediklerini belirten Merkel, “zor ekonomik krizlere rağmen Çin’le ekonomik ilişkilerin iyi biçimde geliştirildiğini” kaydetti. 


“DÜNYANIN İKİ TARAFINDAKİ ETKİN OLAN DÜNYA GÜCÜYÜZ” 


Çin Başbakanı Li Keqiang ise açıklamasında, Çin ile Almanya’nın “dünyanın iki kıtasında bulunan etkin iki dünya gücü olduğunu” söyledi. “Almanya, dünyada ikinci kez ziyaret ettiğim tek ülkedir.” hatırlatmasında bulunan Keqiang, “Almanya ile tüm sahalarda işbirliği yapıyoruz ve yine tüm alanları kapsayan ortak çalışmalarımızın stratejik planını yaptık.” ifadesini kullandı. “Çin ve Almanya etkinliği olan iki dünya gücüdür.” diyen Çin Başbakanı Li Keqiang, “Almanya ile yaptığımız ticareti daha da artırmak istiyoruz, tüm alanları içeren ilişkilerimizi daha da genişletmeyi hedefliyoruz.” dedi.


HEDEF 200 MİLYAR EURO 


Bu arada Çin, Almanya’nın Asya kıtasındaki en önemli ticaret ortağı ve Avrupa dışında ABD’den sonra en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke. Almanya ayrıca Çin’in AB’deki açık arayla en fazla ticari ilişkide bulunduğu ülke olarak da önem taşıyor. Federal Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Almanya-Çin arasında gerçekleşen ticaret hacmi 2013 için yaklaşık 140,4 milyar Euro’ya ulaştı. 2013 yılında Almanya’nın Çin’e ihracatı yüzde 0,4 artarak 67 milyar Euro’ya yükseldi. 


Aynı yıl Çin’den Almanya’ya yapılan ihracat ise 73,4 milyar Euro olarak kayda geçti. Çin’de 2 bin 500’den fazla Alman şirketinin olduğuna dikkat çekilirken, bu şirketlerin yaptıkları yatırımların ise yaklaşık 39 milyar Euro’ya yükseldiği de hatırlatıldı. 



Ayrıntılı Haber


Geri Dön