28 / 03 / 2024

Almanya'da inşaat iş ortamı endeksi Kasım'da arttı!

Almanya'da inşaat iş ortamı endeksi Kasım'da arttı!

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), kasım ayı İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. İnşaat iş ortamı endeksi Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.



Almanya'da Ifo İş Dünyası Güven Endeksi, kasımda beklentilerin üstünde artarak 109 puana yükseldi. Endeks, ekim ayında 108,2 puan düzeyindeydi.


Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), kasım ayı İş Anketi sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora ilişkin açıklamada, Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin kasım ayı İş Dünyası Güven Endeksi'nin aylık bazda 108,2 puandan 109 puana çıktığı belirtildi.


Beklentilerin üstünde artan endeksin, 108,2 puanda kalması öngörülüyordu.


Açıklamada, mevcut iş durumu değerlendirmelerinin geliştiği ve gelecekteki iş gelişmelerine ilişkin iyimserliğin de artmaya devam ettiği vurgulandı.


Paris'teki terör saldırılarına da değinilen açıklamada, "Alman ekonomisi, dünya genelinde artan belirsizlikten etkilenmemeye devam ediyor. Paris saldırıları bile anket verilerine olumsuz etki etmedi" ifadelerine yer verildi.


İmalat iş ortamı endeksinin üç ay arka arkaya düşüşün ardından arttığına dikkati çeken açıklamada, "Üreticiler, mevcut iş durumundan geçen aya kıyasla daha memnun. Kısa vadeli gelecekle ilgili iyimserlik de mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Üretim artışı önümüzdeki aylarda sürecek. Otomotiv sektörü için alt endeks, emisyon skandalına rağmen artmaya devam etti" değerlendirmeleri paylaşıldı.


"İnşaat iş ortamı endeksi, Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı"


Açıklamada, toptan ve perakende satış iş iklimine ilişkin ise şunlar kaydedildi:


"Toptan iş iklimi 2014 yılının ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Toptancılar, hem mevcut iş durumu hem de gelecek 6 aylık iş görünümünden daha fazla memnunlar. Perakende iş iklimi ise bunun aksine düştü. Mevcut iş durumu değerlendirmeleri yalnızca marjinal olarak geri ölçeklense de perakendeciler gelecek aylara ilişkin eskisine göre belirgin bir şekilde daha az iyimserler."


Açıklamada, inşaat iş ortamı endeksinin Almanya'nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktığı, bunun öncelikli olarak mevcut iş durumunun daha iyi değerlendirilmesinden kaynaklandığı da ifade edildi.


Öte yandan, Almanya'da ekimde 112,7 puan olan Ifo Cari Durum Endeksi kasımda 113,4 puana, Ifo Beklentiler Endeksi de 103,9 puandan 104,7 puana yükseldi.


AA


Geri Dön