24 / 04 / 2024

Altınbaş Holding Etiyopya'ya 5 yıldızlı otel yapacak!

Altınbaş Holding Etiyopya'ya 5 yıldızlı otel yapacak!

Çin’den Hindistan’a, İngiltere’den ABD’ye küresel yatırımcıların gözü ‘Kara Kıta’da... Afrika Birliği’ne de ev sahipliği yapan Etiyopya’da Türk yatırımlarının parasal büyüklüğü 3 milyar dolara yaklaştı....




Çin’den Hindistan’a, İngiltere’den ABD’ye küresel yatırımcıların gözü ‘Kara Kıta’da... Afrika Birliği’ne de ev sahipliği yapan Etiyopya’da Türk yatırımlarının parasal büyüklüğü 3 milyar dolara yaklaştı. Ülkenin Başbakanı Desalegn, “Yatırım hamlemiz sürüyor. Bu konuda abimiz ve model ülkemiz Türkiye” diyor.


Altyapı, tarım, tekstil ve enerji başta olmak üzere Türklerin Etiyopya’da yaptıkları yatırımın büyüklüğü 3 milyar dolara yaklaşıyor. Afrika Birliği’nin ev sahibi konumundaki Etiyopya, büyüme, sanayileşmede Türk şirketlerinin öncü rol almasını arzuluyor. Yapı Merkezi, 390 kilometrelik Awash-Weldia-Hara Gubaya Demiryolu ihalesini 1.7 milyar dolarlık teklifle kazandı. Finansman işi bitince projeye başlanacak. Kumtel de ülkede beyaz eşya üretimi planlıyor. Bu ülkeden Türkler için daha çok iş çıkar… 


1 MİLYAR $ HEDEFİ


Fırsatı görüp Etiyopya’ya 340 milyon dolarlık yatırım kararı alan ülkenin en büyük yatırımcılarından Else Addis Industrial Development’ın ortakları Seyfettin Koçak ve İmam Altınbaş’la birlikte Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu’yu ziyaretimizinde Sayın Cumhurbaşkanı da iki ülke ilişkilerine dikkat çekerek “Karşılıklı ticaret hacmimizin en az 1 milyar dolara ulaşması gerekiyor” diye konuştu. Wirtu, Türkiye’ye yakından bilen bir isim. Cumhurbaşkanlığından önde 7 yıl 7 ay boyunca Etiyopya’nın  Ankara  Büyükelçisi olarak görev yapmış. 


MODERN TARIMLA PAMUK ÜRETECEK 


Türklerin Etiyopya için önemine değinen Wirtu “Ayka Tekstil burada 10 bine yakın kişiye iş sağlıyor. Else’nin yatırımları da büyüyecek” dedi ve ekledi: “Ülkemizin sanayileşmesini istiyoruz. O bakımdan Koçak ve Altınbaş’ın yatırımı önemli. Modern tarımla pamuk üretecekler. Çırçırı işleyip ipliğe, dokumaya yönlendirecekler.”


TÜRKLERİ BURAYA BEKLİYORUZ 


Else grup şirketi Else Addis-Omo Valley’nin Etiyopya’nın en büyüğü olmasını beklediğini söyleyen Wirtu, “Onlar ne hesapladı bilmiyorum ama bize göre yıllık ihracatı 150 milyon dolara ulaşacak. Başka Türk yatırımlarını da buraya bekliyoruz” diye konuştu.


MODEL ÜLKEMİZ TÜRKİYE 


Seyfettin Koçak ve İmam Altınbaş’la birlikte Başbakan Hailemariam Desalegn’le de görüştük. Desalegn, Başbakan Erdoğan’la St. Petersburg’da bir araya geldiklerini anımsattı ve “Bir zamanlar Türkiye de bizim gibi düşük gelirli bir ülkeydi. Biz Türkiye’deki ilerlemeyi örnek aldık. Türkiye, bizim için model ülke, bir abi” dedi.


HİNDİSTAN, ABD VE ÇİN KUYRUKTA


ETİYOPYA Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Türk yatırımcıların ülkesindeki yatırım teşviklerinden yararlandığına dikkat çekerken uluslararası ilgiye de vurgu yaparak “Çin’den, Hindistan’dan ülkemize çok yatırımcı geliyor. Ben, Türklerin daha çok gelmesini bekliyorum. Birkaç gün önce ABD’li bir şirket 4 milyar dolarlık jeotermal yatırımı için anlaşma imzaladı. Ülkemizde yenilenebilir enerji konusunda da potansiyel var” diye konuştu. 


BEŞ YILDIZLI OTEL ARAZİSİ SÖZÜ


ETİYOPYA Başbakanı Desalegn’le görüşmenin son bölümünde İmam Altınbaş, daha önce kendilerine yapılan Addis Ababa’da bir otel yatırımı teklifini hatırlatarak, “Bu seferki ziyaretimizde biraz kalabalık heyetle gelince Addis Ababa’da otel bulmakta zorlandık. Siz, daha önceki görüşmemizde bizi başkentte otel yatırımına çağırmıştınız. Eğer uygun arsa tahsis edebilirseniz, biz de otel yapmaya hazırız. Ayrıca Türk yatırımcıları getireceğimiz sanayi bölgesi yatırımı da yapmak isteriz” dedi. Toplantı sonrası İmam Altınbaş, Başbakan’dan otel yatırımı yapacakları yer konusunda söz aldıklarını söyledi.


İMAM BEY'İ ALTIN MADENİNE DAVET ETTİ


CUMHURBAŞKANI Wirtu, Türk altın ve mücevherat sektörünün önemli oyuncularından İmam Altınbaş’la ilk buluşmalarının İstanbul Kuruceşme’deki Park Fora’da gerçekleştiğini belirterek “Altınbaş Holding’in altın-mücevherat sektöründeki yerini biliyorum. Kendilerini Etiyopya’da altın madeni işletmeye de bekliyorum” dedi.  


TÜRK YATIRIMCILAR 'ORGANİZE' OLUYOR


Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, ülkesinde bir Türk Sanayi Bölgesi kurulması için de harekete geçildiğini belirterek, “İkitelli Organize Sanayi’nin Başkanı Yusuf Akgün, burada bir Türk Sanayi Bölgesi kuracak. Akgün, bizden 1.500 hektarlık yer istedi. Şimdilik 100 hektarla başlayacaklar. Zamanla alan 1500 hektara çıkacak. Yönetimi tümüyle kendilerinde olacak. Devlet olarak karışmayacağız” dedi.


Mehmet Ali Ergün/Akşam


Geri Dön