28 / 03 / 2024

Amasra Hema Termik Santrali'ne itiraz var!

Amasra Hema Termik Santrali'ne itiraz var!

Amasra’da Hema Termik Santrali’nin yapımına olanak sağlayan imar planlanın değiştirilmesine karşı harekete geçen Bartın Plartformu #İtirazımVar sloganı ile Bartın ve Amasra’da imza stantları açtı.



Hattat Holding tarafından yapılmak istenen Hema Termik Santrali’nin ÇED olumlu raporuna karşı  Bartın Halkı 7 Kasım’da 2 bin 119 kişi tarafından dava açarak termik santralın yapımına itiraz etmişti. Dava açıldıktan bir gün sonra, ‘Zonguldak – Bartın – Karabük’ illerini kapsayan Çevre Düzeni Planı değiştirilerek Termik Santralinin yapımına olanak sağlanmıştı. Uzun süredir termik santrale karşı mücadele yürüten Bartın haklı İmar planının değiştirlmesine karşı harekete geçerek Amasra ve Bartın’da #itirazımVar sloganı ile imza standları açtı. Bartın Platform sözcüsü Erdoğan Atmış, Hattat Holding A.Ş. tarafında 1/100 000 ölçekli çevre düzeni planı’na itiraz edildiğini, bakanlık tarafından imar plan değişikli  uygun bulunmayarak reddedildiğini hatırlattı.


Atmış, 10.06.2009 tarihli Hattat Holding A.Ş. tarafında 1/100 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na yapılan itiraz bakanlık tarafından reddedildiğini söyledi. Atmış, “Bartın ili -Amasra ilçesi- Tarlaağzı Mevkii’nde ayrılan turizm Alanı’nın, bu alanda Amasra Termik Santrali yapılmasının planlandığı gerekçesiyle kaldırılmasına ve  bölgenin de turistik bölgeden çıkarılması talebi uygun bulunmamıştır” dedi.


‘HALKIN KARŞI OLDUĞU TERMİK AMASRA’YA YAPILAMAZ’


Çevre Düzeni Planının termik santrale yer açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildiğini söyleyen Atmış, “6 Aralık tarihine kadar askıda kalacak olan plana hep birlikte itiraz etmek ve Bartın-Amasra’nın termik santrale tepkisini tüm dünyaya haykırmak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Amasra için henüz her şey bitmedi. Halkın tümüyle karşı olduğu termik santral Amasra’ya yapılamaz” dedi.


Amasra ve Bartın’da yurttaşları planın askı süreci hakkında bilgilendirmek ve dilekçe örnekleri ile imza toplayacaklarını belirten Atmış, “Şuan planın askıya çıktığını bir aylık askı süre boyunca #İtirazımVar imza kampanyası ile bu karara itiraz ediceğiz. Bartın ve Amasra’da yurttaşları bilgilendirmek için masalar açıldı, avukatlar tarafından itiraz dilekçeleri hazırlandı. Hazırlanan itiraz dilekçelerini 6 Aralık tarihine kadar toplayarak bakanlığa vereceğiz” diye konuştu.


‘PLANDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE İTİRAZ EDİYORUZ’


Bartın Platformu avukatları arasında yer alan Avukat Berkay Dal da, itiraz dilekçelerini hazırladılarını ve bu itiraz dilekçelerini toplayarak Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne vereceklerini belirtti. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Sunulmak üzere Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verilecek olan İtaraz dilekçeleri  içeriği hakkında bilgi veren Dal: “İtiraz dilekçesinde 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında yapılan değişikliğe itiraz ediyoruz. Çevre Düzeni Planı’nda Tarlaağzı ve Gömü köylerini daha önce turizm, balıkçılık ve ormancılık alanı olarak ayırılmıştı. Şimdi ise Karadeniz kıyısında bulunan yaklaşık 750 hektar  büyüklüğündeki bu doğa harikası alana termik santral kurulmasına izin verecek şekilde Çevre Düzeni planlarını değiştiriliyor. Bu değişiklik hukuka ve devlet ciddiyetine aykırıdır.”



Evrensel 


Geri Dön