25 / 04 / 2024

Andreas Lordos 115 milyon euro tazminat istedi!

Andreas Lordos 115 milyon euro tazminat istedi!

KKTC'deki taşınmaz malları için 115 milyon euro tazminat isteyen Rum işadamı Lordos: Amacım para değil, eski günlerin ve barışın hayalini kuruyorum



KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurup, Maraş'taki gayrımenkulleri ve arazileri için 115 milyon euro tazminat isteyen işadamı Andreas Lordos (83), "1974'ten bu yana, 13 bin gece Maraş'ı hayal ettim. Annan Planı kabul edilseydi şimdi evimde olacaktım. Bütün ailemiz evetçiydi. Amacım para veya mal elde etmek değil, barış" dedi.

'EŞİM TÜRKÇE KONUŞUYOR'

Başvurusu nedeniyle Güney Kıbrıs'ta neredeyse 'hain' ilan edilen Lordos, "Kendimi Türkler'e daha yakın hissediyorum. Maraş bölgesinde bulunan otellerimde çoğunlukta Türkler çalışırdı. Eşim Maria da çok iyi Türkçe bilir" diye konuştu. Hem KKTC'de, hem de Rum kesiminde 'Türk dostu' olarak tanınan Lordos, şöyle devam etti: "Çocukluğum Maraş'ta geçti. Öğretmenimden izin alıp Larnaka'ya, Mağusa'ya gidip salça satardım. Okulda çok başarılıydım ama ben ticareti seçtim. Eğitim açığımı da Mağusa Kütüphanesi'nde kapattım. Maraş'ın yüzde 90'ı bize aitti. Biz inşa etmiştik." Lordos, büyük yankı uyandıran başvurusunu da şöyle değerlendirdi: "Politika yapanlar çözüm konusunda samimi değiller. Günlük gazetelere yazdığım köşe yazılarında da bu görüşlerimi sık sık dile getiriyorum. Barış ve çözümden yana olmayan politikacıları acımasızca eleştiriyorum. Çözümü istemeyen 300 Rum, 300 Türk var. Çoğunluk ise çözüm istiyor. Komisyonun 3-4 ay içinde bana kesin bir cevap vermesi gerekiyor. Alacağım parayı tadilatta kullanacağım. ABD ve İsrailli bazı işadamları otellerime talip oldu. Satmadım. O zaman büyük bir parayı geri çevirdim. Paraya ihtiyacım yok." 1974 harekâtında evlerini ve işlerini terk etmek zorunda kaldığını belirten Lordos, "Eşim, kızım ve ben sakin şekilde arabamızı hazırladık. Herkes altınlarını, paralarını bagajlara koyuyordu. Ben tapularımı ve özel evraklarımı aldım. Lefkoşa'ya gittik. Şimdi tazminat isterken, tüm bu belgeleri gösteriyorum. Ne kadar para kaybettiğimiz bu belgelerde açıkça belli. İngiliz, Alman ve İsveçli birçok tur operatörü ile anlaşmamız vardı" dedi.
Sabah/ERHAN ÖZTÜRK


Geri Dön