20 / 04 / 2024

Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi 28 Ekim'de açılacak!

Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi 28 Ekim'de açılacak!

Ankara sakinlerinin merakla beklediği Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi için geri sayım başladı. Yapı ve Yapı İnşaat Proje Müdürü Olcay Kazan, proje ile ilgili gelinen son durumu açıkladı.



Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nin (AAKM) de içinde bulunduğu Millet Bahçesi projesinin tamamlanması için son düzlüğe girildi. Akşam'da yer alan habere göre; 601 bin 300 metrekaresi yeşil ve açık alanlardan, 35 bin 700 metrekaresi ise kapalı alanlardan oluşan AAKM Millet Bahçesi için geri sayımın başladığını belirten Yapı ve Yapı İnşaat Proje Müdürü Olcay Kazan, hem Ankara'ya hem de Türkiye'ye değer katacak, dünyada da eşi benzeri olmayan bu projeyle ilgili şunları söyledi:

"En yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecek olan Millet Bahçesi, tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir proje. 637 bin metrekarelik alan üzerine kurulan AKM Millet Bahçesi'nin tamamlanmasıyla Ankara'ya yeşil alan ve kültür koridoru kazandırılmış olacak. Yaklaşık yüzde 95'i yeşil ve açık alanlarla donatılacak olan Millet bahçesinin içinde cami, sanat atölyeleri, kır lokantası, çayhane, pazar yeri, tohum merkezi, çocuk kulübü, sağlık merkezi, binicilik merkezi gibi sosyal alanlar da bulunacak." Proje dahilinde Türkiye'de ilk defa Zipp Coaster eğlence parkurunun da yer aldığını hatırlatan Kazan, kurulacak olan zipp coaster parkurunun 1.2 km uzunlukta teleferiğe sahip olacağını dile getirdi.

Tramvay geçecek

Hem dünyada hem de Türkiye'de bir ilke imza attıklarını söyleyen Kazan, ilk kez bir tramvayın millet bahçesinin içinden geçeceğini ve 760 bin metrekarelik alanın tramvayla gezilebileceğini dile getirdi. 4 duraklı tramvay hattının 3 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Kazan, vatandaşların istenilen durakta vakit geçirilebileceğini dile getirdi.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi 28 Ekim de açılacak!

Organik pazar da yer alacak

Millet Bahçesi'nde, kent tanıtım günlerinin yapılacağı tesislerin yanı sıra çiftçiden direkt ürün alınabilecek organik pazarın da bulunacağına dikkat çeken Kazan, "Projede yöresel ürünlerin yer alacağı organik pazar ve tohum merkezi olacak. Alanda gerçekleştirilecek sosyal ve kültürel etkinliklerle AKM Millet Bahçesi 7 gün 24 saat işleyen çok önemli bir merkez haline gelecek" dedi. Kazan, şöyle devam etti: "Kitap okuma, hobi alanları, çocuk oyun alanları ve çimlerde oturma alanları yaptık. Macera parklarında gezebilecekler. Binicilik, etkinlik çayırlarının, gösteri havuzlarının olduğu alanlar düzenledik. Gerektiğinde bin kişilik konferans salonunda eğitim yapılabilecek. Projede kapalı otopark yer alacak."

9 bin ağaç dikilecek

Projeyle Ankara'nın güneyinde ve kuzeyinde iki ekolojik koridor yaptıklarını söyleyen Kazan, "Atatürk Orman Çiftliği'yle Atatürk Kültür Merkezi'ni buradan Gençlik Parkı'mızı, 19 Mayıs Stadyumu'muzu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası alanını,  Ankara  Hergelen Meydanı'nı ve oradan da Ankara Kalesi'ne kadar tarihi, kültürel ve doğal aksı birbirine bağladık" dedi. Kazan, projede 58 türden yaklaşık 9 bin ağaç dikileceğini de kaydetti.

Projeye yönelik açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başkente yakışır millet bahçesi olacağını söyledi. Kurum, "Millet bahçemizde, içinde binlerce kitabı olan bir millet kıraathanesi olacak. Millet kıraathanemiz ile çocuklarımızın, yeşilin içinde, ağaçların, çiçeklerin kokusu, kuş sesleri eşliğinde ders çalışabilecekleri, kitap okuyabilecekleri bir alan daha kazandırmış olacağız. Çocuklarımızın eğlenerek vakit geçirecekleri çocuk kulübümüz, tohum merkezimiz, binicilik ve etkinlik çayırları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, açık hava sineması, su gösteri havuzu ve bisiklet park alanları bulunacak. 5 bin kişilik konferans salonu, sergilerin yapılacağı fuaye alanlarının olduğu çok amaçlı bir kültür merkezi yapıyoruz. Cami, sanat atölyeleri, çayhane, kır lokantası, sağlık merkezi gibi zengin ve işlevsel alanlarla Ankaralı hemşehrilerimize hizmet verecek" şeklinde konuştu.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi 28 Ekim de açılacak!

Bakan Kurum, millet bahçesinin içinde rengarenk çiçeklerin olduğu çiçek bahçesi, çeşit çeşit meyvelerin ve sebzelerin yetiştirileceği bostan da olacağını kaydederek, "Millet bahçemizin bin 136 araçlık kapalı otoparkı olacak. Bir tramvay hattı, 6 tramvay durağı olacak. Vatandaşlarımız buraya gelip araçlarını park ettikten sonra bahçemizin içinde istedikleri noktaya tramvayla da çok rahat bir şekilde gidebilecekler. Çalışmamızda artık sona geldik. Projeyi tamamladığımızda dünyada bir benzeri daha olmayan çok kıymetli bir millet bahçesini ülkemize, Ankara'mıza kazandıracağız. Çok örnek, model bir proje olacak. Atatürk Kültür Merkezi'nde illerimizin tanıtım günleri yapılıyordu. Şimdi bu günlerin daha sağlıklı ve iyi koşullarda organize edileceği, yöresel ürünlerin, organik ürünlerin pazarlanabileceği pazar yerleri yaptık. Şu an koronavirüs nedeniyle özel günlerimizi, bayramlarımızı kutlayamıyoruz. Millet bahçesinde açık alanda bulunan tören alanında bayramlarımızı yine hep birlikte kutlayacağız" dedi.
 


Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi Ekim'de açılıyor!


Geri Dön