20 / 04 / 2024

Ankara-İstanbul YHT'ye alternatif yeni tren hattı önerisi mecliste!

Ankara-İstanbul YHT'ye alternatif yeni tren hattı önerisi mecliste!

Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattına alternatif yeni bir tren hattı önerisi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Beyaz, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattına alternatif yeni bir tren hattı önerisine ilişkin soru önergesi hazırladı. Beyaz, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.  

İYİ Parti'li Beyaz, ''TCDD’nin planladığı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattında; 49 tünel, 25 viyadük yer almaktadır bu planlamanın hem maliyeti arttıracağı gibi 6 milyar dolar maliyet bedelli olan tutarın 30 yılda amorti edileceği öngörülmektedir. Ayrıca bu hat güzergâhının Kuzey Anadolu fay hattına da paralel geçtiği bilinmektedir.

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar’m önerdiği; Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul YHT hattının ise 5 milyar dolara mal olacağı gibi, yılda 45 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle kendisini 10 yılda amorti edeceği değerlendirilmektedir. Şu an mevcut YHT hattıyla Ankara-İstanbul arasının 4 saat 20 dakika sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, önerdikleri hattın sadece 2 saat süreceğini dile getirmektedir'' diye konuştu.

Beyaz, açıklamalarına şöyle devam etti: ''Önerilen YHT hattı Bolu iline sosyal ve ekonomik açıdan katkı sağlayacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Önerilen YHT hattı ile bu bölgede yaşayan insanların Sabiha Gökçen, Esenboğa ve İstanbul Havalimanı’na çok kısa bir sürede ulaşım imkânına sahip olacağı, Kuzey Anadolu fay hattının sorun oluşturmayacağı, mazot ve benzinden tasarruf sağlanacağı ve ulaşımda zaman kazanılacağı öngörülmektedir.''
  
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz'ın soruları: 

1- Ülkemizin geçtiği ekonomik sıkıntılarda göz önüne alınarak, Daha az maliyetli, daha çok ekonomik getirisi olan, İstanbul trafiğini de rahatlatacak nitelikte bu proje hakkında ne düşünüyor? Bu projeyi değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?

2- TCDD’nin planladığı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul YHT hattının Kuzey Anadolu fay hattına paralel geçmesine yönelik olarak Deprem uzmanlarından bir görüş alınmış mıdır?

3- Bu önerilen YHT hattı projesinin Bolu ilinden geçirilmesine yönelik bir çalışma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

4- İstanbul trafiği düşünüldüğünde önerilen Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul YHT hattının İstanbul’daki kaotik trafiği rahatlatacak olması, Vatandaşların zamanına, ekonomisine ve mazot tüketiminde tasarruf sağlayacağı gerçeği hakkında ne düşünüyorsunuz?   


Geri Dön