25 / 04 / 2024

Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT projesinin ihalesi mecliste!

Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT projesinin ihalesi mecliste!

Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir yüksek standartlı demiryolu projesi için yapılan ihale meclis gündemine taşındı. CHP'li Serter, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Bedri Serter, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir yüksek standartlı demiryolu projesi için yapılan ihaleye ilişkin soru önergesi hazırladı. Serter, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Serter ''Aşağıdaki sorularımın, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Serter, şu açıklamalarda bulundu: ''2021 yatırım programında, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir yüksek standartlı demiryolu projesi, Bakanlığınızın yatırım bütçelerinde “Ulaştırma, Haberleşme ve Demiryolu Ulaştırması” bütçe başlığı altında da yer almış ve projenin 303 kilometrelik altyapı çalışmasıyla, 538.50 km'lik elektrifikasyon çalışmasının yine aynı mesafede kontrolörlük, sinyalizasyon ve üstyapı çalışmalarının 2020-2025 yılları arasında yapılacağı ve proje bedelinin 27 milyar 755 milyon olacağı belirtilmektedir. Bu bedel içerisinden de 2021 boyunca 1.049.621.000 TL tutarındaki rakamın harcanacağı ve bu rakamında 457.597.000 TL'lik kısmının yabancı yatırım olacağı belirtilmiştir. Ancak basına yansıyan haberlere göre de Ocak 2021 başında proje için yeniden ihaleye çıkılmış ve 2.2 milyar avro bedelle ihale tek bir firmaya verilmiştir.''

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter'in soruları:
1- İlk ihale tarihi itibariyle 3 etap halinde yapılması planlanan ve toplam maliyeti 2013 yılında o dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından 4,5 milyar TL gibi rakam olarak belirlenen bir hızlı tren hattı projesinin bugün itibariyle yatırım programı üzerinde belirtilen 27.5 milyar TL rakamından da farklı olarak 21.4 milyar TL verilmiş olmasının sebebi nedir? Hangi rakam doğrudur? 

2- Söz konusu ihaleye hangi firmalar davet edilmiştir? 

3- İlk ihale bedelinden neredeyse 7 katı sapma olmasının sebebi nedir? Bakanlığınızın bugüne kadar projenin etüd çalışması için harcadığı rakam ne kadardır? 

4- 2021 yatırım programında 2007'de başladığı belirtilen ancak 2020'de başladığı görünen bu projenin devlete olan zararı ne kadar olmuştur? 


Geri Dön