25 / 04 / 2024

Polatlı-Afyonkarahisar YHT'nin tamamlanmama nedeni mecliste!

Polatlı-Afyonkarahisar YHT'nin tamamlanmama nedeni mecliste!

Polatlı-Afyonkarahisar yüksek hızlı tren projesinin tamamlanmama nedeni meclis gündemine taşındı. CHP'li Köksal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Polatlı-Afyonkarahisar yüksek hızlı tren projesinin tamamlanmama nedenine ilişkin soru önergesi hazırladı. Köksal, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Köksal, ''Ankara - Polatlı - Afyonkarahisar - Uşak -  İzmir  Demiryolu hattının projesi 2007 yılında Bakanlığınızca onaylanmış. TCDD tarafından Polatlı - Afyonkarahisar ve Afyonkarahisar - Uşak kesimi yapım ihalesi yapılmıştır. TCDD ile yüklenici firmanın arasında 14/06/2012' de 7,14,4 milyon TL bedelli yapım sözleşmesi imzalanmış, yer teslimi 29/06/2012'de yapılmıştır. Bu sözleşmenin 9.2 maddesine göre işin süresi 1080 gün olup, 14/06/2015 tarihinde sona ermesine rağmen iş tamamlanamamış, yükleniciye 14/09/2015'e kadar ek süre verilmiş ve bu sürede de tamamlanmaması nedeniyle bu güne kadar süre uzatım yapıla gelmiştir'' diye konuştu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın soruları:
1) Bakanlığınızca işin süresi içinde tamamlanmaması durumunda sözleşmeye niçin cezai şart konmamıştır. Zira yüklenici firma teslim için taahhüt ettiği tarihten bu yana yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen işi tamamlamamıştır. Burada hem devletin hem de vatandaşın mağduriyeti ortadadır.

2) Polatlı - Afyonkarahisar Demiryolu için projeye 2012-2015 yılları arasında 396,4 milyon TL ve akabindeki yıllarda da ödenek çıkartılmasına rağmen proje niçin tamamlanmamıştır?

3) Polatlı - Afyonkarahisar ihalesini alan şirketin iflasın eşiğinde olduğu hatta yüklenici firmalardan birinin konkordato ilan etmesi nedeniyle yüksek hızlı tren hattının hala tamamlanmadığı iddiaları doğru mudur?

4) Polatlı - Afyonkarahisar yüksek hızlı tren hattının 2015'de, 2018'de,2019'da tamamlanacağı bölgedeki AKP'li siyasiler tarafından sıkça vaat edilmesine rağmen gerçekleşmedi. Bu hat ne zaman tamamlanacak? Afyonkarahisarlı hemşerilerim yüksek hızlı trene ne zaman kavuşacak? Yoksa bugüne kadar yapılan ödenekler çarçur edilip, bu projede hâzinede para yok gerekçesiyle tamamlanmadan bırakılacak mı?


Geri Dön