26 / 04 / 2024

Ankara projelerinde son durum!

Ankara projelerinde son durum!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili sinevizyon görüntüleri eşliğinde meclis üyelerine sunum yaptı.




Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili sinevizyon görüntüleri eşliğinde meclis üyelerine sunum yaptı. 


Anakapark'ın bu yıl Kasım ayında bitirileceğini, ancak kış olması nedeniyle 2017 yılı Nisan ayında açılışının yapılacağını anlatan Başkan Gökçek, Yenimahalle-Şentepe teleferik hattının da Keçiören Yükseltepe’ye kadar uzatılacağı müjdesini verdi.

Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Büyükşehir, ASKİ ve EGO’nun 2015 yılı faaliyet raporlarının görüşülmesi öncesi, yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili sinevizyon görüntüleri eşliğinde meclis üyelerine sunum yaptı. 

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren sunumda, Başkan Gökçek tarafından 1178 görüntü ve fotoğraf Meclis üyelerine gösterilerek, istatistiki bilgiler verildi.


-KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Sunuma, Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent'te sürdürülen kentsel dönüşüm projeleriyle başlayan Başkan Gökçek, Kuzey  Ankara  Kentsel Dönüşüm Projesi ile Hıdırlık, Atıfbey ve İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi’nde çalışmaların sürdüğünü ifade etti. 

Türkiye’nin en büyüğü olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ndeki çalışmaları da fotoğraflar eşliğinde üyelere anlatan Başkan Gökçek, bu kapsamda yapımı biten Mobilya Sarayı’nın da Mayıs ayında açılacağı müjdesini vererek, “İnşallah bu açılışla, Mamak’ın ekonomik hayatına ciddi bir katkıda bulunmuş olacağız” dedi. 

Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’nin de açılan davalar nedeniyle geciktiğini, ancak süratle çalışmaların sürdüğünü anlatan Başkan Gökçek, Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de “Burası bizim başımızın derdi” diye niteleyerek, yeni bir yöntemle, inşaatlara bu yıl başlanacağını ifade etti.


-ANKAPARK, 2017 NİSAN’DA AÇILIYOR

Başkan Gökçek, “2015 yılının en önemli çalışması, hiç şüphesiz ANKAPARK” diyerek, 1 milyon 200 bin metrekare alan üzerinde süren çalışmaların bitirilme oranının yüzde 75’lerde olduğunu söyledi. Başkan Gökçek, “ANKAPARK muhtemelen Kasım ayında açılabilir. Ancak yurtdışından gelen uzmanlar, o ayda açılmasının, ANKAPARK’ın ölü doğacağı anlamına geldiğini söylüyorlar. Bu yüzden görkemli bir açılış olabilmesi için gelecek sene Nisan ayında açacağız” diye konuştu. 

ANKAPARK’taki Digital Oyun Çadırı’nın tamamlandığını da belirten Başkan Gökçek, meclis üyelerinin burada gezebilmeleri için grup başkanlarının organize olmasını istedi. Yaklaşık 400 oyuncağın bulunduğu bu çadırda Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan çocukların misafir edildiğini de kaydeden Başkan Gökçek, “Şu anda yurtlarda kalan 1500 civarında yavrumuz, 300’erli gruplar halinde her hafta buraya getirilecek inşallah” dedi.


-“KUZEY ANKARA CAMİİ BU YIL BİTECEK”

Kuzey Ankara Camii Külliye ve Kongre Merkezi yapımının da süratle devam ettiğini anlatan Başkan Gökçek, “Gelecek sene bitmesi lazımdı. Ama müteahhitleri bu sene bitsin diye sıkıştırıyorum. İnşallah bu sene bitmiş olacak” müjdesini verdi.


-"OSMANLI HALK PAZARI, 15 GÜNE TAMAM"

Geçen yıl 20 Aralık’ta çıkan yangın sonucu 253 dükkanın tamamen kül olduğu Osmanlı Halk Pazarı’nda da çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirten Başkan Gökçek, “Burayı 1 günde temizledik. ‘3 ayda bitiririz’ dediğimizde, kimse inanmadı. Ben de gittim ve şu anda bitti. İnşallah burayı da 15 güne kadar açacağız” dedi. 


-"¬2015’TE 4 MİLYON 775 BİN 41 TON ASFALT SERİLDİ"

Sunumuna kentsel ulaşım ve altyapı hizmetleriyle devam eden Başkan Gökçek, 2015 yılında Başkent’in çeşitli yerlerinde 7 yaya üst geçidi, 7 istinat duvarı, Haymana Yolu üzerinde 60 menfez inşaatı yapıldığını belirterek, “Ankara’nın bulvar ve caddelerine de 4 milyon 775 bin 41 ton asfalt serimi gerçekleştirdik. Bütün ilçe merkezlerine girdik” dedi. 

Köy yolları asfalt serimine çok önem verdiklerini ve 144 köy yoluna 1 milyon 700 bin ton asfalt serimi yaptıklarını kaydeden Başkan Gökçek, Haymana Yolu’nun 33 kilometrelik yol açım ve genişletme çalışmalarının ise bitirilmek üzere olduğunu söyledi.


-İMAR YOLLARINDA REKOR

Başkan Gökçek, imar yolları konusunda çok ciddi bir rekor kırdıklarını belirterek, 2015 yılında 944 bin metre yeni yol açıldığını, 1 milyon 246 bin metre malzemeli bakım yapıldığını ve 2,5 milyon metre de reglaj faaliyeti gerçekleştirildiğini anlatarak, “Cumhuriyet tarihi rekorları bunlar aslında. Bu kadar süratle yapılmasını, başka belediye başkanları anlayamıyor. Bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarısı” değerlendirmesinde bulundu. 

Başkan Gökçek, Başkent’in dört bir tarafındaki kaldırım, bordür, bariyer, numarataj ve AYKOME çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi: 

“Merkez ve çevre ilçeler dahil toplam 25 ilçede, 542 cadde, sokak ve bulvarı bazalt kaldırımlarla donatarak, 1 milyon 476 bin 845 metrekare kaldırım, 970 bin 278 metre bordür, 35 bin 148 beton bariyer döşedik. Ayrıca numarataj konusunda 17 bin 307 tabela takıldı. 9 bin 457 yeni tabela direği takılarak, 49 bin 842 kapıya numara verildi. AYKOME tarafından da 4 bin 614 adedi kurumlara olmak üzere toplam 17 bin 234 ruhsat verildi.” 

Çevre ilçeler başta olmak üzere 17 adet LED bilgilendirme ekranı montajının gerçekleştirildiğini de anlatan Başkan Gökçek, 2015 yılında karla mücadele ve afet yönetimi konusunda da başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade ederek, “709 araç ve 2 bin 500 personelle, Ankara geçtiğimiz yıl karla mücadeleden alnını akıyla çıktı” dedi.


-"YAKLAŞIK 18 BİN ADET OYUN ALANI ÇİZİMİ YAPILDI"

Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’nın oto korkuluk ve paslanmaz korkuluk yapımı, tarihi ve simgesel özelliği bulunan bina cephe aydınlatma çalışmaları, ANKAPARK’taki 7,5 kilometrelik teleferik hattı yapımı, dekoratif vazo, dekoratif süs havuzu, dekoratif hayvan heykeli, saat kuleleri yerleştirmeleri ile taş duvar, yürüyen merpen yapımları hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, 2015 yılında 764 okula, 16 farklı şekilde yaklaşık 18 bin adet oyun alanı çizimi yapıldığını söyledi. 

LED projeksiyon yapımlarından köprü ve kavşaklara, aydınlatmalı duba yapımına ve alt geçitlerin seramik cephe kaplamalarına kadar pek çok konuda istatistiki bilgiler veren Başkan Gökçek, değişik yerlere 2 bin 515 aydınlatma direği yerleştirildiğinin ve bu çalışmayla şehre görkem katıldığının altını çizdi. 

Bakım, onarım ve temizlik çalışmalarını da rakamlarıyla anlatan Başkan Melih Gökçek, “Bunu küçümsememek lazım. Aslında şehrin arkadan söküğünü toplamak için en önemli hizmet” değerlendirmesini yaptı. 2015 yılında yaya üstgeçitlerinde 94 asansörün 2 bin 272 kez, hizmet binalarında bulunan 65 asansörün 799 kez, 41 adet yürüyen merpenin de 992 kez bakım ve onarımının yapıldığını anlatan Başkan Gökçek, “Çalıştıkları zaman kimse dikkat etmiyor ama çalışmadığı zaman çok büyük sorun oluyor” dedi. Başkan Gökçek, ayrıca 710 rögar, 7 bin 801 ızgara bakım ve onarım işlemi yapıldığını kaydetti.


-YEŞİL ALAN 9 KAT ARTTI… 

Çevre Koruma ve peyzaj çalışmaları kapsamında bilgiler verirken de 1994 yılında kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2,08 metrekare olduğunu, ancak bu rakamın şu anda 19,61 metrekareye çıktığını kaydederek, “Ankaramız, 1994 yılından bu yana 9 kat fazla yeşil alana kavuşmuştur” dedi. 

Başkan Gökçek, 2015 yılındaki ağaç ve çalı grubu dikimlerini, budama ve ilaçlama rakamlarını da izleyenlere aktararak, 2 bin 154 adet oyuncak grubu ve parça oyuncağın, ilçe ve ilk kademe belediyeleri ile köylere monte edildiğini ifade etti. 

Kızılırmak Vadisi mesire alanı için Kırıkkale’ye söz verdiklerini hatırlatan ve bunun çalışmasının da sürdüğünü belirten Başkan Gökçek, geçen yıl Ankara’da çevre ilçeler de dahil 447 bin 561 metrekare alana sahip 22 park yapıldığını, 1994 yılında Ankara’daki park sayısının 19 olduğunu, 2015 yılında ise bu rakamın 393’e çıktığını söyledi. 



-YENİMAHALLE-ŞENTEPE UZUYOR

Günde ortalama 25 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunan 4 istasyonlu Türkiye’nin toplu taşımada kullanılan ilk teleferik hattı olan Yenimahalle-Şentepe teleferik hattının Keçiören Yükseltepe’ye kadar uzatılmasının düşünüldüğünü de kaydeden Başkan Gökçek, “Bu hafta arkadaşlarla görüştük. Yaklaşık 1,5-2 kilometre daha uzatarak, bir etap daha yapıp, Keçiören Yükseltepe’yi de bağlamak istiyoruz” dedi. 

Gökçek, yol çizgisi, işaret levhası montajı, sinyalize çalışmaları, yeşil dalga ve loop dedektör uygulamalarıyla, trafiğin yüzde 30’lara kadar rahatlatıldığını da kaydetti.


-“İLÇELER ARASINDA HİÇBİR AYRIM YAPMIYORUZ”

Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık sunumun sonunda salondan alkış alan Başkan Gökçek, CHP’li bazı meclis üyelerinin "her yere eşit hizmet edilse" eleştirilerine de “Biz hiçbir şekilde ilçeler arasında ayrım yapmıyoruz. Her yere aynı hizmeti götürüyoruz. Bize oy vermeseler de bunu yapıyoruz. Mesela Çayyolu’ndan yüzde 10 oy alıyoruz ama oradan hiçbir şikayet gelmiyor” cevabını verdi.

Sunumun ardından gerçekleşen oylamada, Büyükşehir, ASKİ ve EGO’nun 2015 yılı faaliyet raporları, AK Parti ve MHP gruplarının kabulüyle, oy çokluğuyla kabul edildi.


 


Ankara Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön