19 / 04 / 2024

İstanbul'daki raylı sistem projelerinde son durum ne?

İstanbul'daki raylı sistem projelerinde son durum ne?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'daki raylı sistem projeleriyle ilgili açıklama yaptı. Peki İstanbul'daki raylı sistem projelerinde son durum ne?



Çalışmalarına devam eden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB), geçmiş yönetim tarafından 7 Haziran 2017 tarihinde  inşasına başlanan, fakat bir süre sonra durdurulan F4 Rumelihisarüstü-Aşiyan füniküler hattındaki çalışmaları, finansal sorunları çözüp, yeniden başlattı. Hattın yeniden üretime alınmasıyla ilgili düzenlenen etkinliğe katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul'daki raylı sistem projeleriyle ilgili de açıklama yaptı.

İstanbul daki raylı sistem projelerinde son durum ne?


“İSTANBUL’UN GELECEĞİ; METRO”

İBB'de yer alan habere göre, mega kent İstanbul’un geleceğinin metro olduğunu söyleyen Başkan Ekrem İmamoğlu, devam eden çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Şimdi bunu iyi planlayıp, bütüncül bir toplu taşıma metodunu İstanbullularla buluşturmak arzusundayız. Özellikle önümüzdeki 1,5 yılda, 5 raylı sistemi devreye almak, bizim için kıymetli bir hedef. İstanbullunun bunları bilmesi, hep beraber konsantre olmamız, yöneticilerimin de bu anlamda konsantrasyonunu en yüksek seviyede tutup, bu süreci hızlıca devreye almamız gerekiyor. Bu hatların finansman ve teknik sorunlarını da aşarak yapımını hızlandırdık. İki hat burada önemli. İlki; Kabataş- Beşiktaş- Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro Hattı. Mecidiyeköy- Mahmutbey Hattı, bu bölümün birinci kısmı gibi düşünebiliriz. 19 Mayıs’ta açılışını yapacaktık, fakat pandemiden dolayı, özellikle yurt dışından gelip bu dönemin elektromekanik kısmını devreye alacak ekibin kendi ülkelerine dönmüş olması süreci biraz uzattı. Eylül ayına yoğunlaşmaya başlayacak olan, İstanbul nüfusunun dönemine Mecidiyeköy- Mahmutbey Hattı’nı yetiştirmek istiyoruz. Bu hat, bizim E-5 üstüne yoğunlaşan ulaşım aksını da hafifletecek hat olacak. Ciddi bir yoğunluğu taşıyacak hattan bahsediyoruz.

Eminönü-Eyüpsultan- Alibeyköy Tramvay Hattı yine ikincisi. Ne yazık ki, 1,5 kilometrelik bir bölümünü, yapılmış bir hattı kırmak zorunda kaldık. Haliç hassas bir yer. Haliç’in zemini iyi analiz edilmeden süreç başlatılmış. Kazıklı bir sistem tercih edilmesi gerekirken, yüzeyde bir işlem yaparak geçilmiş. Üstünde hiçbir yük oluşmadan, hiçbir devreye alma boyutu olmadan, orada çökmeler başlamıştı. Bu hatla ilgili hızlı hareket ettik; kırdık, kazıkladık ve ray döşeme işlemini yeniden yapmak durumunda kaldık. Bu bölümün Eminönü-Alibeyköy Hattı’nın, Unkapanı- Alibeyköy Hattını bu yıl sonuna yetiştireceğiz. Orada da hem finansla ilgili planlamamızı hem süreçle ilgili teknik planlamamızı bu yönde yaptık. Bu da önemli bir nüfus ve trafik hattını yük olarak üstüne alacak. Bu iki hat aynı zamanda yoğun başka hatlarla da kesişiyor. Entegrasyonu da güçlendirmiş olacak.”

“ARKADAŞLARIM TİTİZ ÇALIŞARAK ÇÖZDÜ”

“Ataköy- Basın Ekspres- İkitelli Metrosu’nda tünel kazıları bitti. Burada elektromekanik işlere ağırlık veriyoruz. Bu tür yerlerde bölüm bölüm açmayı ve insanların metro taşımacılığını kullanmalarını sağlamayı hedefledik. Bahariye-İkitelli  bölümünü de 2021’de devreye almayı planlıyoruz. Anadolu Yakası’nın ciddi metro yatırımları var. Kuzey-güney aksından doğu-batı aksında olan metroları birleştiren Dudullu-Bostancı, bizim için çok kıymetli bir hat. 14,3 kilometrelik bu hattı da 2021’in sonuna hazırlamak arzusundayız. Bu konuda çalışmalarımız çok hızlı şekilde devam ediyor. Dudullu-Bostancı’nın dokuzuncu trenini de geçen hafta raylara indirmiş olduk. Aşiyan-Rumelihisarı arasındaki bu hat, İstanbul’un çok kadim bir kurumu Boğaziçi Üniversitesi, üst bölümde onla birleşiyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin de bu süreci hararetle beklediğini biliyorum. Burası da diğer metro hatları gibi aynı kaderi paylaşmış ve durmuş bir noktada. Burada bir kısım inşaat işleriyle ilgili, elektromekanik işleriyle ilgili teknik problemler vardı. İdari problemler vardı. Arkadaşlarım çok titiz çalışarak çözdüler. Araç tasarım işlemlerini haziran ayında başlattık. Yine yurtdışında bir imalatçıyla anlaşılmıştı. Ve bu yönüyle hattın imar planları da işlenmesi ve koruma kurulu gibi birçok işlemin devreye alınması ile ilgili süreci de hızla başlattık.”

 

İstanbul'daki raylı sistem hatları 10 soruda tüm detaylarıyla!

 


Geri Dön