23 / 04 / 2024

İstanbul'daki konut fiyatlarında son durum ne?

İstanbul'daki konut fiyatlarında son durum ne?

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını indirmesiyle vatandaşlar konut arayışlarını artırdı. 1 milyon TL'den ucuz konutlara odaklanan vatandaşlar, İstanbul'daki konut fiyatlarını araştırıyor. Peki İstanbul'daki konut fiyatlarında son durum ne?



TCMB'nin son iki PPK toplantısında 300 baz puan faiz indirmesinden sonra üç kamu bankası konut kredisi faiz oranlarınnı 1 milyon Türk Lirası'nın altında tutardaki konutlar için yüzde 1.29'a düşürdüğü açıkladı. Habertürk Gazetesi'nden Alper Öcal'ın haberine göre; kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını indirmesiyle vatandaşlar konut arayışlarını artırdı.

İstanbul daki konut fiyatlarında son durum ne?

Peki İstanbul'da konut piyasası görünümü nasıl?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile Sahibindencom tarafından hazırlanan konut piyasası görünümüne göre Ekim'de Türkiye genelinde ortalama satılık ev ilan etrekare cari fiyatı yüzde 42,3 oranında yükselerek 4 bin 637 TL olarak gerçekleşirken, İstanbul’da yükseliş yüzde 43,1 seviyesinde oldu ve metrekate fiyatı 6 bin 250 TL olarak gerçekleşti. İstanbul'da aylık yükseliş ise yüzde 6.9 oldu.

Sahibinden verilerine göre, geçtiğimiz ay İstanbul'da satılık konut arzı yalnız binde 2 yükselerek 807 binden 808 bine çıkarken satılık ev talebi ise aynı dönemde yüzde 5'e yakın arttı ve 49 binden 52 bine yükseldi.

İstanbul daki konut fiyatlarında son durum ne?

Sektör temsilcileri talepteki yükselişe ek olarak faiz oranlarının indirilmesi ve dolar/TL'de yaşanan artışla beraber daha önceki faiz indirimlerinde olduğu üzere konut fiyatlarında kısmi de olsa yükseliş olmasının öngörüyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) faiz indiriminin ilk etapta özellikle ikinci el evlerde yeni bir alım dalgasına neden olacağını öngörürken, birinci el ipotekli ev satışlarında ise kamu bankaları ve Emlak Konut ile özel kampanyaların yapılmasının gerekli olduğunu aktardı. 

İstanbul daki konut fiyatlarında son durum ne?

PROJELERDE AĞIRLIK AVRUPA YAKASINDA

İstanbul'da halihazırda satışı süren birinci el konut projelerinde 1 milyon Türk Lirası'ndan düşük fiyata sahip konutların Avrupa Yakası'nda ve ağırlıklı şekilde şehrin batısında yoğunlaştığı belirtiliyor. 

Emlak bilgi ve pazarlama platformu Zingat verilerine göre, İstanbul'un Avrupa yakasında Esenyurt, Beylikdüzü, Bağcılar, Avcılar, Büyükçekmece, Başakşehir, Kağıthane gibi ilçeler birinci el satılık evlerde ilk sıralarda yer alırken bu bölgede fiyat olarak da 500 bin Türk Lirası'ndan ucuz pek çok proje mevcut. Konutların büyüklüğü ise 35 metrekareden başlayarak üç hanelere kadar yükselebiliyor.

İstanbul daki konut fiyatlarında son durum ne?

Anadolu yakasında ise Pendik, Maltepe, Sancaktepe, Çekmeköy, Tuzla ön plana çıkan ilçelerden. 

Endeksa verilerine göre İstanbul’da ortalama ev fiyatı 1 milyon Türk Lirası'ndan fazla olan ilçeler Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Kadıköy, Sarıyer ve Şile olarak kaydedildi.

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını etkiler mi?

Düşük faizli konut kredisi doping etkisi yaratacak!

Kamu bankalarının faiz indirimi konut sektörünü nasıl etkileyecek?


Geri Dön