19 / 04 / 2024

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde çalışmalar başladı!

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde çalışmalar başladı!

Ankara Saraçoğlu mahallesinde Güryapı şirketinin iş makineleri çalışmalara başladı. Emlak Konut GYO ile imzalanan sözleşme kapsamında 364 milyon 250 bin TL bedelle 'aslına uygun restorasyon' yapılıyor. 



Ankara Saraçoğlu mahallesinde Güryapı şirketinin iş makineleri çalışmalara başladı. Emlak Konut GYO ile imzalanan sözleşme kapsamında 364 milyon 250 bin TL bedelle 'aslına uygun restorasyon' yapılıyor. 

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde  Ankara  Saraçoğlu Mahallesi'nde yapılanaslına uygun restorasyonu kaleme aldı. 

İşte Çiğdem Toker'in 'Saraçoğlu'na veda' başlıklı yazısı...

Gölgesi ve gövdesiyle dost ağaçların arasında, nefes alınabilen eşsiz bir kamusal alandı Saraçoğlu mahallesi. Oturduğunuz bahçe duvarının ardında kaotik bir trafik, şehir kalabalığı akarken huzur içinde dinlenebilirdiniz.

Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanıydı. Alabildiğine sakin, başkentin tarihini hissedebileceğiniz sokakları vardı.

Ankara'nın orta yerinde para harcamak zorunda kalmadan güzel zaman geçirmeyi mümkün kılan ender bir mekandı.

Kabul etmek lazım ki, bardaktan son yudumu aldığınız anda, masanızın abartılı bir süratle adeta bir küfür gibi toplandığı bugünün işletmecilik gerçeğinde, az lüks değildi bütün bunlar.

Ve mimarisi sayesinde vaha gibi kalmış bu alanın, böylesi bir iktidar düzeninde kamu kaynakları harekete geçirilmeden, nepotik paylaşımlara tahvil edilmeden şu güne gelebilmesi bir mucizeydi.

Mucize bitti.

Ankara Saraçoğlu Mahallesi nde çalışmalar başladı!

GÜRYAPI'NIN İŞ MAKİNELERİ

Artık Saraçoğlu mahallesinde Güryapı şirketinin iş makineleri var.

Emlak Konut GYO ile sözleşme imzaladılar. 364 milyon 250 bin TL bedelle “aslına uygun restorasyon” yapıyorlar.

İçinde ruhun, yaşanmışlıkların, malzemesinin korunmadığı bir restorasyon dış cepheyi aynı tutunca (onun bile ne çok sorunlu örneği var) restorasyon mudur fikrimiz var.

Aslında dava sürerken, o iş makinelerinin o sokağa giremiyor olması lazımdı. Ama bir kez sözler ve kararlar verilmişse kim dinler yargıyı?

Uzun yıllar lojman olarak kullanılan Saraçoğlu'nun ranta açılma girişimi zaten resmi yalanlarla başlamıştı. “Riskli alan” yalanıyla. Mimarlar Odası'nın davalarındaki hukuki süreçler, yalanı ortaya çıkarınca başka formüller devreye sokuldu.

Mahalledeki -başkentin en köklü okullarından- Namık Kemal Ortaokulu boşaltılıyor. Rant uğruna okullarından aniden koparılan öğrencilerin üzüntüsü, içindeki Hohner akordeon piyano ve daha bir sürü şey… (Mimarlar Odası Ankara Şubesi hızlı bir refleksle idari yargıda dava açtı)

Saraçoğlu'nun Saraçoğlu olmaktan çıkmasının ilk etabı işte böyle geçiliyor. Daha sonra da oteli, çarşısı, otoparkıyla gelsin ticaret.

Emlak Konut GYO Saraçoğlu projesi için ÇED süreci başladı!


Geri Dön