29 / 03 / 2024

Saraçoğlu Mahallesi'nde mutabakata varıldı!

Saraçoğlu Mahallesi'nde mutabakata varıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Cumhuriyetin ilk örneklerinden olan Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nin Selçuklu ve Osmanlı’dan kalan eserler kadar önemli olduğunu söyledi. Mahalle, Başkentin tarihini öne çıkarmalı” dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Cumhuriyetin ilk örneklerinden olan  Ankara  Saraçoğlu Mahallesi’nin Selçuklu ve Osmanlı’dan kalan eserler kadar önemli olduğunu söyledi. Saraçoğlu evlerinin  artık  ikamet  özelliği kalmadığını  ifade eden Bayraktar, “Mahalle, Başkentin  tarihini öne çıkarmalı” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Saraçoğlu Mahallesi  için tarafları bir araya getirdi. Bakan Erdoğan Bayraktar’ın başkanlığında yapılan toplantıya  Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Başkanı Ali Hakkan ile   heyeti katıldı.


Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  Cumhuriyetin ilk yapıtlarından olan Saraçoğlu evlerinin  artık  ikamet  özelliği kalmadığını, mahallenin Ankara’nın tarihi, antik kimliğini ön plana çıkarması gerektiğini vurguladı.


Mahallenin, halkın kullanıma açılması gerektiğini  belirten  Bayraktar,  “Kamuoyunda yıkacağız gibi bir algı var. Biz burayı yıkmayacağız. Burası sit alanı.  Bizim için Selçuklu ve Osmanlı’daki kazanımlarımız ne kadar  önemliyse Ankara Saraçoğlu evleri de o kadar  önemli. Burası bizim Cumhuriyetimizin merkezi.  Cumhuriyetimizin ilk  örneklerinden. Burayı ihya edelim. Saraçoğlu  tarihi kimliği bozulmadan  pırıl  pırıl bir yer haline gelsin. Amerika ve  Avusturalya’da bu  şekilde örnekler var.  Ankara’nın marka değerini artıracak dünyaya örnek bir proje çıkaralım” dedi.


ORTAK YAPABİLİRİZ


Projenin gerek Mimarlar Odasıyla, gerek  Ankara Ticaret Odasıyla ortak yapılması   gerektiğinin önemini belirten Bakan Bayraktar,  alanın tahsisi  Bakanlığa yapılmasıyla birlikte işlerin daha da hızlanacağını kaydetti.


EKSİKLİKLERİ GİDERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ


 Bakanlar Kurulu’nun ilan ettiği  riskli alan  kararının Danıştay tarafından  iptal edildiğini  hatırlatan Bakan Bayraktar, “Mahkemenin verdiği karar çok sert değil. Kararı inceliyor eksikleri  gidermek için gerekli çalışmaları yapıyoruz” dedi.


KIZLAY ÇÖKÜNTÜ ALANI HALİNE GELDİ


Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Başkanı Ali Hakkan ,  Kızılay kent merkezinin artık bir çöküntü alanı haline geldiğini, Ankara’nın can damarı Kızılay’ın eski değerini kaybettiğini söyledi. Saraçoğlu Mahallesi için proje fikir yarışmaları düzenlediklerini belirten Hakkan, Cumhuriyet döneminin en önemli kazanımların bir tanesi. İlk toplu konut alanı. Lojman olarak kullanımdan öte  Ankara’ya değer katması gerekiyor” dedi.

 


Geri Dön