26 / 04 / 2024

TMMOB'dan Saraçoğlu Mahallesi restorasyonuna dava!

TMMOB'dan Saraçoğlu Mahallesi restorasyonuna dava!

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, devam eden davalara rağmen Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan “restorasyon çalışmasını” bir kez daha yargıya götürdü. 



TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Emlak GYO A.Ş. yetkilileri, Güryapı Restorasyon Taah. Ve Tic. A.Ş yetkilileri, ASL Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti, MC İklimlendirme İnş. Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti ve Oğuz Özsoy Mühendislik hakkında, “2863 sayılı Kanuna muhalefet”, “görevi kötüye kullanma” ve “görevi ihmal” suçlarından kamu davası açılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı. 

Bianet'te yer alan habere göre; konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Tezcan Karakuş Candan, “Bir çivi dahi çakılamayacak olan alanda kepçelerle inşai çalışmalar yapılması, çelik kapılar takılması ve özgün malzemenin yok edilmesi restorasyon bilimine ve 2863 sayılı koruma kanuna aykırıdır. Saraçoğlu Mahallesinde kültür ve restorasyon bilimine aykırı katliam durdurulmalıdır” diye konuştu. 

Saraçoğlu Mahallesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk toplu konut tasarısı olan Ankara Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi’nin temeli 1944’te dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından atıldı. 

Projesini Almanyalı mimar Paul Bonatz’ın çizdiği, 120 bin metrekare büyülüğünde alan üzerinde kurulan 75 bina, 450 lojman ve 250 tescilli anıt ağacın yer aldığı yerleşim biriminin yapımı 1946’da tamamlandı. 

Mahalle, üst düzey bürokratlar ve askerler için tasarlandı. Birçok bürokrat burada yaşadı. 

1. Derece Kentsel SİT Alanı statüsüne sahip olan mahallenin son sakinleri 2015’te mahalleden tahliye edildi ve kentsel dönüşüm süreci başlatıldı. Tahliye sonrasında kamu kullanımı tahsisleri kaldırıldı ve bir dizi idari işlem tesis edildi. İlk hazırlanan imar planı yargı tarafından iptal edildi. Fakat bu plan sonrasında yeniden onaylandı ve imar uygulaması ile restorasyon projesi için onay kararları alındı.

Ankara Saraçoğlu Mahallesi'nde çalışmalar başladı!


Geri Dön