23 / 04 / 2024

Ankara'da kentsel dönüşümle 40 bin gecekondu yıkılacak!

 Ankara'da kentsel dönüşümle 40 bin gecekondu yıkılacak!

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’de başlatılan Kentsel Dönüşüm seferberliğine, Başkent’in dört bir yanında sürdürülen Kentsel Dönüşüm Projeleriyle katkı sağladıklarını bildirdi



Başkan Gökçek, çarpık ve sağlıksız yapılaşmalar sonucu oluşan ve metropollerin en büyük sorunlarından bir olan gecekonduları ortadan kaldırmak için  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nin, 5393 sayılı yasa çerçevesinde Başkent’te uyguladığı projelerle adeta bir Kentsel Dönüşüm rüzgarı estirdiğini belirtti.

 Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşüm yasaları çerçevesinde yaklaşık 40 bin gecekondunun yıkılacağını kaydeden Başkan Gökçek, yıkılan gecekonduların yerine sosyal ve kültürel donatıları içinde olmak üzere 120 bin modern ve çağdaş konut üretileceğini söyledi. 

Kentlerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine engel olan, kentin dokusunu bozan gecekondu ve sorunlu alanları ele alarak yeniden yapılandırdıklarını anlatan Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uyguladığı bölgelerde sağlıklı ve modern yaşam alanları oluştururken, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamdaki eşitsizlikleri pozitif hale getirip toplumsal entegrasyonu sağladıklarını kaydetti.

Başkan Melih Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak, gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme projelerinde, kent içindeki kaçak yapılar ile ekonomik ömrünü doldurmuş çöküntü alanlarını ele aldıklarını ifade ederek, “Coğrafi durumu konut yapılmasına uygun olmadığı halde yerleşim haline getirilmiş bölgeleri bertaraf ederek sıhhi standartlarda yapılaşma gerçekleştiriyoruz. Başkent’in doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm bölgelerinde, yeşili bol rekreasyon alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, modern ve çağdaş konutlarıyla hangi sosyo-ekonomik düzeyde olursa olsun tüm vatandaşlarımız için eşit ve sağlıklı yaşam alanları sağlıyoruz” dedi.

-PROJE AŞAMA AŞAMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR-

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak uygulamaya koydukları kentsel dönüşüm projeleriyle Başkent’in gerek sorunlu alanlarının cazibe merkezi haline getirilmesi, gerekse tarihi alanların yeniden restore edilerek gün yüzüne çıkarılması için yoğun bir şekilde çalışma sürdürdüklerini belirten Başkan Gökçek, Kentsel Dönüşüm Projelerinin gerçekleştirilmesi aşamasından önce çok ciddi bir hazırlık dönemi geçirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Projeye start verilmeden önce bölgedeki kamu ve şahıs yerleri ile taşınır ve taşınmaz mallar belirlenir, proje alanında bulunan tüm gecekonduların tespiti gerçekleştirilir. Bu gecekonduların her birinin kıymet takdir ve mülkiyet durumu belirlenir. Bölgede yaşayan vatandaşların hak sahibi mi oldukları, tapu tahsisi belgesi bulunup bulunmadığı saptanır. Hak sahiplerine verilecek konutların metrekareleri belirlendikten sonra, gecekondu sahipleriyle sözleşmeler imzalanır. Daha sonra boşaltılan gecekonduların yıkımı ve ardından bölgenin temizlenerek inşaata uygun hale getirilmesi sağlanıyor. 

Bu arada kentsel dönüşüm projeleri yapılırken birinci önceliğimiz; vatandaşlarımızı mağdur etmemek ve tam bir uzlaşı içinde projelerimizi hayata geçirmektir. Bu nedenle gecekondularından ayrılan vatandaşlarımızın bir kısmına kira yardımı yapılır, bir kısmı belediyenin lojmanlarına yerleştirilerek konut sorunlarını çözülür. Ayrıca vatandaşlarımızın belediyenin tüm sosyal yardımlarından da yararlanmalarını sağlıyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar neticesinde kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği alanlardaki binlerce gecekondu belediye ve vatandaşların işbirliği ile sorunsuz bir şekilde yıkılarak benzeri görülmemiş örnek sergilemiştir.”

Başkan Gökçek Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü veya proje aşamasında olan kentsel dönüşüm projelerinin bazıları hakkında da şu bilgileri verdi:

-DİKMEN VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ-

Türkiye’deki ilk kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Vadi boyunca yaklaşık 6 kilometrelik uzunlukta bir alanı kapsıyor. 5 aşama olarak planlanan projenin 1, 2 ve 3. aşamalarını tamamlayarak Başkent’in en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak vatandaşların hizmetine sunduk. Gecekonduların yıkılmasının ardından 4. ve 5. etaplardaki çalışmalara da en kısa süre içinde başlayarak projeyi tamamlayacağız.

-KUZEY ANKARA GİRİŞİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJESİ-

Başkent’in dört bir yanında uygulamaya konulan kentsel dönüşüm projelerinden bir diğeri de TBMM’de özel kanun çıkarılarak  TOKİ  ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında Pursaklar’da yapımı sürmekte olan “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Gelişim Projesi”dir. 

Başkent’in en önemli giriş noktalarından Esenboğa Havaalanı yolunu üzerinde bulunması nedeniyle bir prestij projesi olarak çalışmalarını sürdürdüğümüz bu proje, 10 milyon metrekarelik bir alanı kapsıyor. 2 etap olarak planlanan projenin 1. Etap’ın da 4 milyon metrekarelik bir alanda yapım çalışmaları gerçekleştiriliyor. Projede 8 bin 100 hak sahibi bulunurken, toplamda 18 bin konut yapılarak yeni bir yaşam alanı oluşturuluyor. 8 binin üzerinde hak sahibi konutunun kuraları da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle çekildi. Açılan davalar nedeniyle buralara vatandaşlarımızın yerleşmeleri biraz gecikti. Ancak önümüzdeki günlerde vatandaşlarımız konutlarına oturmaya başlayacak. 

Bölgede çirkin bir görüntü oluşturan 6 bin gecekonduyu  hiçbir sorun yaşamadan, bayram havasında yıkmıştık. Proje kapsamında 3 bin 500 hak sahibi konutu tamamen bitti. Geri kalan konutların inşaat seviyesi ise yüzde 80 dolaylarında tamamlandı.

-YENİ MAMAK KENTSEL DÖNÜŞÜM  PROJESİ-

Başkent’in doğu aksında Mamak’ta Samsun Yolu boyunca sürdürülen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projemiz ise kapsadığı alan ve üretilecek konut sayısı bakımından dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip.  

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2008 tarihinde aldığı kararla ilan edilen Mamak Projesi, 950 hektarlık alanı kapsıyor. Bölge şehircilik anlayışına uygun olarak yeniden ıslah edilecek. Proje içinde yer alan 15 bin gecekondu yıkılarak yerine 50 bin sağlıklı, çağdaş, modern bina ile 2 milyon 700 bin metrekare sosyal donatı ve rekreasyon alanları 1 milyon metrekare alanda ise iş merkezleri inşa edilecek. Projedeki yapım çalışmaları aralıksız olarak sürüyor.

-GÜNEYPARK (902 PARSEL) KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ-  

Uygulamaya konulan bir diğer prestij projesi ise Çankaya’da Başkent’in Güney aksında bulunan “Güneypark Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi...” Ankara’nın en önemli prestij projelerinden biri olacak,   ‘Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’ TRT Genel Müdürlüğü ile komşu Turan Güneş Bulvarı’nı, diğer taraftan da İmrahor Vadisi’ne cepheli Mogan ve Eymir Gölü manzaralı 1 milyon 850 metrekarelik alanı kapsıyor. Proje tek parselde 887 hissedar ile 470 gecekondusu olan hak sahiplerinden oluşuyor. Projede hak sahibi konutlarının yanı sıra lüks konutlar, ticaret blokları, alışveriş, kültür ve sanat merkezleri gibi çok amaçlı yapılar olacak. Proje kapsamında gerçekleştirilecek rekreasyon alanı ise bölgenin doğasına uygun olarak yeniden şekillendirilecek ve bugüne kadar yapılmamış farklılıkta dizayn edilecek.

 -HIDIRLIKTEPE-ATIFBEY-İSMETPAŞA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ-   

Hıdırlıktepe - Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi de Altındağ’da   Başkent’in tam merkezinde yer alan bir başka projemizdir. Toplam 1 milyon metrekarelik bir alanı kapsayacak olan proje ile kentin merkezi, gecekondular ve çarpık yapılaşmadan kurtarılacak. Bölgede, İslami İlimler ve İnanç Müzesi, Gök Bilimleri ve Doğa Müzesi yapılacak. Tarihi Ankara evleri restore edilerek gün ışığına çıkarılırken, yapılacak olan sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla bambaşka yeni bir merkez daha oluşturulmuş olacak. Şu anda vatandaşlar ile sözleşmeler imzalanmaya başlandı. 

-50. YIL KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ-

Çankaya ve Mamak İlçesi 50. Yıl, Şehit Cengiz Topel, Dilekler, Türközü, Akdere, Topraklık, Çamlık Mahalle sınırları içerisinde kalan bölge de uygulanacak olan “50. Yıl Parkı ve Çevresi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” ile bir bölgenin daha çehresini değiştirmiş olacağız. 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 18 Şubat 2005 tarihinde alınan kararla bölge Kentsel Dönüşüm alanı olarak ilan edildi. 116 hektarlık bir alanı kapsayan projede 2 bin 600 gecekondu yer alıyor. Bölgede bu yıl aşırı yağışlar sonucu heyelan meydana gelmiş ve 100’ün üzerinde gecekondu yıkılarak kullanılamaz hale gelmiştir. Bu da bölgede sağlıklı zemin üzerinde yeniden evler yapılmasını zorunlu hale getirirken, kentsel dönüşüm projelerinin sadece kent kimliğinin oluşturması için değil can ve mal güvenliği için de ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir. 

Ayrıca bölgede yapılan anket çalışması sonucunda              vatandaşların inşaatları kendileri tarafından yapılması konusunda karar benimsendi. Planlama çalışmalarını tamamladık. Uygulama aşamasına geldik. Vatandaşlarımızın kendi aralarında anlaşarak belediyeye müracaat etmeleri halinde uzlaşma esasları çerçevesinde her türlü destek verilerek bir an önce çağdaş ve modern konutların yapımına başlanacak.

Büyük ölçekli projelerin yanı sıra Başkent’in dört bir tarafında, modern ve yaşanabilir konutlar ile rekreasyon ve sosyal donatı alanlarının hizmete girmesiyle Ankara’nın çehresi daha da değişecek. Uygulaması tamamlanan veya uygulama aşamasında olan bu projelerin yanı sıra onlarca Kentsel Dönüşüm Projesi de planlamada yer almaktadır.

Ankara Belediyesi


Geri Dön