18 / 04 / 2024

Ankara'daki Koç Kuleleri'ne para cezası!

Ankara'daki Koç Kuleleri'ne para cezası!

Çankaya Belediye Meclisi'nde kaçak Koç Kuleleri'ne hangi gerekçeyle 13.5 milyon TL'lik ceza indirimi yapıldığı soruldu.



Eski CHP  Ankara  Milletvekili Sinan Aygün ve Koç Holding'in ortak girişimi olan Koç Kuleleri'nde denetim yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi projeye aykırı yapılaşmalardan dolayı yapı sahibi Koç Holding, yapı müteahhidi Akgül İnşaat ve yapı denetim görevini yürüten Gök-Den Yapı Denetim Şirketi'ne toplam 13 milyon 396 bin TL para cezası kesmişti. Aynı kulede 5 Mayıs 2015'te denetim yapan Çankaya Belediyesi'ne bağlı ekiplerin ise sadece 2 milyon 381 TL para cezası kesmesi dikkat çekmişti. Kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen çalışmaların devam ettiği ve bu sırada 1 işçinin hayatını kaybettiği Koç Kuleleri'ne kesilen eksik para cezası Çankaya Belediye Meclisi'nde gündeme getirildi. Meclis'te bulunan AK Parti Grubu verdiği soru önergesinde, "İmar Kanununa göre kesilmesi gereken para cezası 15 milyon 777 bin 930 TL olması gerekirken nasıl 2 milyon 381 bin 781 TL olarak hesaplandı? Arada 13,5 milyon TL gibi büyük bir fark olduğu görüleceğinden belediye böylesine önemli bir kaynaktan ve yasal mecburiyetten hangi gerekçelerle imtina etti?" diye sordu. 


KİM ES GEÇİLDİ? 

Verilen soru önergesinde ayrıca Koç Kuleleri yapı müteahhidi ortakları arasında CHP milletvekili olup olmadığı da sorulurken, yapı sahibi, yapı müteahhidi ve yapı denetim firmasına projeye aykırılıktan ayrı ayrı ceza kesilmesi gerekirken neden kesilmediği ve kimin cezai işlem konusunda işlem yapılmadığı soruldu. 


SABAH ANKARA GÜNDEME GETİRMİŞTİ 

Büyükşehir , Encümen kararı ile yapı sahibi Koç Holding, müteahhit ve denetim firmasına toplam 13 milyon 396 bin TL ceza kesti. Proje dışı yapılaşma nedeniyle Büyükşehir, 3194 Sayılı Kanunun 5940 Sayılı Kanunla değişen 42'nci maddesi gereğince Koç Holding'e 5 milyon 259 bin TL para cezası keserken, Çankaya Belediyesi'nin aynı madde gereğince 1 milyon 190 bin TL'lik cezayı kesmediği SABAH Ankara tarafından gündeme getirilmişti. 


KULE 16'DAN 33'E ÇIKARILDI 

Ekipler , A Blok'ta 5 bin 83, B Blok'ta 4 bin 63, C Blok'ta bin 779 ve D Blok'ta bin 436 metrekare alan artışı yapıldığını, ayrıca C ve D bloktan 7 bin 575 metrekare alanın alınarak A ve B bloklarına ilave edilip bu blokların 16'dan 33 normal kata çıkarıldığını tespit etti. Kesilen para cezalarının ardından Koç Kuleleri mühürlendi ancak inşaat tamamlanma aşamasına geldi. 


Sabah Ankara


Geri Dön