18 / 04 / 2024

Koç Kuleleri yıkılacak mı?

Koç Kuleleri yıkılacak mı?

Ankara Çukurambar'da mühürlenmesine rağmen inşaatı devam eden Koç Kuleleri'ne İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi gereği 15 milyon TL para cezası verildi. Projede düzeltme yapılmazsa yıkım gerçekleşebilir...



Çukurambar'da mühürlenmesine rağmen inşaatı devam eden Koç Kuleleri'ne İmar Kanunu'nun 42'nci maddesi gereği 15 milyon TL para cezası verilirken, yapının ruhsata aykırı kısımlarında düzeltme yapılmadığı takdirde aynı kanunun 32'nci maddesi gereğince belediye tarafından yıkılması gerekiyor. 


MAHKEME BEKLENİYOR 

Daha önce Koç Kuleleri'nde denetim yapan Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi'ne bağlı ekipler yapı sahibi Koç Holding, yapı müteahhidi Akgül Yapı ve yapı denetimcisi Gön-Den Yapı Denetim firmasına projeye aykırı yapılaşmalar nedeniyle İmar Kanununun 42'nci maddesi gereğince 15 milyon TL para cezası kesti. 


Akgül Yapı ve Gön-Den Yapı denetim firmalarının, Çankaya Belediyesi'nin encümen kararı ile kestiği 1 milyon 190 biner TL'lik para cezasını ödediği iddia edilirken Koç Holding ve Akgiil Yapı. Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu durdurma kararına ve para cezalarına itiraz etti. Akgiil Yapı 14. 

İdare Mahkemesi'ne, "Yürütmenin durdurulması" talebi ile Koç Holding ise 8.İdare Mahkemesi'ne, 5 milyon TL'lik para cezasının iptaline yönelik  Ankara  Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı. Eğer mahkemeyi Büyükşehir Belediyesi kazanırsa Koç Kuleleri'ndeki proje dışı yapılaşmaların 1 ay içerisinde mevzuata uygun hale getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde belediye birimleri koordineli olarak yıkım kararı alacak. 


KAÇAK yapılaşma için İmar Kanunu'nun 42'nci maddesine göre yapı sahibi, yapı müteahhidi ve yapı denetimcisine para cezası veriliyor. Aynı kanunun 32'nci maddesine göre ise, "Ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat durdurulur. En geç bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister. Aykırılık giderilirse mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır, inşaat deva eder. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, belediye veya valilikçe yıktırılır. 



Aykut Gören-Sabah Ankara


Geri Dön