23 / 04 / 2024

Antakya'da çarpık yapılaşmaya dönüşüm engeli!

Antakya'da çarpık yapılaşmaya dönüşüm engeli!

Antakya'nın çarpık, depreme dayanıksız yapılaşma ve plansız kentleşme sorunu büyüyor. Çözüm olarak kentsel dönüşüm projesi görülüyor.



Hatay Antakya'nın en büyük sorunlarından biri olan çarpık, depreme dayanıksız yapılaşma ve plansız kentleşmenin gelecekte getireceği doğurabileceği sonuçları işleyen bunca toplantıya ve çalışmaya rağmen çarpık yapılaşmanın önüne geçilemiyor. 


Özellikle Antakya dağ yamacı olarak bilinen bölgede, Şehir merkezinden başlayarak Narlıca mahallesine kadar süren çarpık yapılaşma hem kentin estetik yapısına zarar veriyor hem de olası bir depremde insanların canına mal olacak. 


Hatay ilinde hizmet veren belediye yönetimlerinin bu alanda düzenledikleri çok sayıda toplantı, panel ve konferans türü etkinliklere rağmen önüne geçilemeyen çirkin yapılaşma için fikir belirten vatandaşlar, çarpık yapılaşmanın önüne ancak devletin birkaç yıldan bu yana üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüm projesiyle geçilebileceğine dikkat çektiler. 

Hatay'ın bir bütün olarak birinci dereceden deprem bölgesinde bulunduğunun altım çizen vatandaşlar, depremin bilinen bir gerçek olmasına rağmen Antakya'da vatandaşların halen tehlikeli yapılara imza atmaya devam ettiklerini söylediler. 


Olası bir depremde Hatay'da mevcut yapı stokunun yüzde 50'sine yakınının yıkılabileceğinin bilimsel raporlarla daha önce ortaya konduğunu ve bu raporların Hatay Valiliğince de dönemin Valisi M. Celalettin Lekesiz tarafından açıklandığını anlatan duyarlı vatandaşlar, "Kentsel dönüşüm projesine herkesin destek vermesi gerekiyor. Antakya Belediyesinin bu alanda yürüttüğü çalışma bu kapsamda oldukça önemlidir. 


Sorun çıkarmak yerine herkesin destek olması ve projeye uyum için gerekli ön çalışmaları tamamlaması lazım. Bu hem çarpık yapılaşmadan Antakya'yı kurtaracak hem de depreme dayanıklı modern evlerde ikamet etme şahsı verecek" dediler.



Özyurt Gazetesi 


Geri Dön