19 / 04 / 2024

Antalya-Alanya otoyol projesi TBMM gündeminde!

Antalya-Alanya otoyol projesi TBMM gündeminde!

Finike-Elmalı-Korkuteli yol çalışması ile Antalya-Alanya otoyol projesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, yol projelerine ilişkin soru önergesi hazırladı..



Antalya-Alanya otoyol projesi TBMM gündeminde!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Finike-Elmalı-Korkuteli yol çalışması ile Antalya-Alanya otoyol projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Subaşı sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

"Finike-Elmalı-Korkuteli yolu, Batı Antalya’ya gelen turistlerin kullandığı, pek çok antik kentin üzerinden yer aldığı, aynı zamanda sebze-meyve üreticilerimizin taşımacılık yaptığı son derece önemli bir güzergahtır. Aynı güzergahın bir kısmı, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası ve diğer ulusal/uluslararası bisiklet turnuvalarında etap olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam etmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Subaşı önergesine şu şekilde devam ederek 6 soru sordu.

"Bu duble yol ile ilgili ihaleler yapılmış ve bu yolun bir kısmı yapılan çalışmalarla bitirilmiştir. Ancak Finike-Elmalı güzergahının büyük bir bölümü tamamlanmış, Elmalı-Korkuteli güzergahında çok küçük bir ilerleme kaydedilmiştir. Özellikle, Elmalı-Korkuteli güzergahında, yolun büyük bir bölümü kullanılmayacak halde olup araç girişi yasaklanmıştır. Son günlerde yüklenici firmanın hakedişleri alamadığı ve ödenek ayrılmayacağı nedeniyle çalışmaların durduğuna dair birtakım haberler almaktayız. Aynı şekilde Gömbe-Kasaba-Kaş güzergahı yayla turizmi ve doğa turizmi açısından oldukça önemlidir. Bu yolun büyük bir kısmı bozuk bir asfalt ve toprak yoldan oluşmaktadır. Bu sebeple pek çok ölümlü kaza meydana gelmektedir. Ayrıca bu güzergah üzerinde asırlık sedir ağaçlan ve endemik türler bulunmaktadır. Dolayısıyla doğaya verilecek zararlar en aza indirgenerek bu güzergahtaki yolun tamamlanması gerekmektedir.

Bunlarla birlikte, Alanya Çevre Yolu Projesinin iki aşamada tamamlanması planlanmış, ihaleleri yapılmıştı. Birinci aşama olan Alanya-Kargıcak etabı hızlı bir şekilde ilerledi, yolun bir kısmı kullanıma açıldı, viyadükler ve tüneller yapılmaya başlandı. Ancak 24 Haziran seçimlerinden sonra tüm çalışmalar durdu. Şu anda bu güzergahta, Oba Mahallesi-Kargıcak arasında hiçbir çalışma yapılmamaktadır. İkinci aşama olan Kargıcak-Demirtaş etabında bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu haliyle Alanya Çevre Yolu Projesinin ancak yüzde 10 Tuk bir kısmı tamamlanmıştır.

Benzer şekilde, Antalya-Alanya arasında yapılması planlanan otoyol projesinde hiç bir adım atılmamıştır. Bu proje dolayısıyla Oba Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadır. Vatandaşlarımıza, kamulaştırma yapılacağı gerekçesiyle hiçbir şekilde imarlı ve tapulu arazilerine inşaat izni verilmemektedir.

Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan Ankara-Konya-Akseki-Antalya Hızlı Tren Projesinde herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir. Öte yandan bu projenin Gazipaşa Havalimanına kadar ilerlemesi büyük önem taşımaktadır. Öyle ki, bu havalimanına gelen turistler konaklayacakları hotellere ulaşmak için kimi zaman uçakta geçirdikleri süreden fazla yol kat etmeleri gerekmektedir."

Subaşı'nın soruları

1 - Finike-Elmalı-Korkuteli yol çalışmaları ne zaman tamamlanacaktır?

2- Finike-Elmalı-Korkuteli yolu yapımı için Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 2018 yılında ayrılan ödenek miktarı ne kadardır?

3- Gömbe-Kasaba-Kaş güzergahı için planlanmış > ya da planlanan bir yol yapım çalışması var mıdır?

4- Alanya Çevre Yolu Projesinin ne zaman tamamlanması hedeflenmektedir? İhaleler ne zaman gerçekleştirilecektir?

5- Antalya-Alanya arasındaki otoyol projesinin ne zaman tamamlanması öngörülmektedir? Vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır? Projede güzergah değişikliği öngörülmekte midir?

6- Antalya’ya ulaşması hedeflenen ve seçim vaadi olarak ifade edilen Hızlı Tren projesi ne zaman tamamlanacaktır? Akseki sonrasında bir hattın Antalya’ya diğer hattın Alanya’ya uzanması planlanmakta mıdır? Bu projede güzergahın Gazipaşa Havalimanına kadar uzatılması planlanmakta mıdır?

 


Geri Dön