26 / 04 / 2024

Antalya Döşemealtı yatırımcıların yeni gözdesi!

Antalya Döşemealtı yatırımcıların yeni gözdesi!

Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. büyükşehirlerin gayrimenkul piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Harmoni Antalya Şube Müdürü Çiğdem Yılmaz Özkaya Antalya ve ilçelerinde gayrimenkul piyasasını değerlendirdi...



Harmoni Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. büyükşehirlerin gayrimenkul piyasasının nabzını tutmaya devam ediyor. Ankara, İzmir, Adana, Samsun’daki gayrimenkul pazarını ele alan Harmoni Değerleme Uzmanları, hangi bölgelerin değerlendiğini, nerelerin gelecek vaat ettiğini dile getirmişti. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarında gelinen noktalara dikkat çekmiş bu illerde yatırım yapacak olanlara rehber olacak nitelikte değerlendirmelerde bulunmuştu.

Harmoni olarak bu sefer turizmin başkenti Antalya’yı masaya yatırdık. Harmoni Antalya Şube Müdürü Çiğdem Yılmaz Özkaya, yaptığı analizler ve değerlendirmeler sonrası Antalya ve ilçelerinde gayrimenkul piyasasında öne çıkan bölgeleri derledi. Çiğdem Yılmaz Özkaya’nın açıklamaları şöyle…

Gayrimenkul sektöründe Antalya’da bir hareketlilik var mı? Varsa bunu sağlayan gerekçeler sizce ne olabilir?
Antalya bölgesi turizm açısından gelişmiş bir bölge olması nedeniyle, yabancı ülke vatandaşlarından ve yurt içinden fazlaca göç alan bir şehir konumunda. Çok fazla dış göç alması nedeniyle, Antalya’da gayrimenkul sektörü oldukça gelişmiş durumda. Bu sebeple 2016 yılında Antalya’daki gayrimenkullerin değerinde genel olarak yüzde 20 oranında artış gerçekleşti. 2017 yılında ülkemizde yaşanan politik nedenler dolayısıyla gayrimenkul sektöründe durağanlıklar başladı. Yabancılara yapılan satışlar durduğu için yerli müşteriye satışlar ön planda olmaya başladı. Bu bağlamda hali hazırda gayrimenkul sektöründe arz fazlalığı oluşmuş durumda. Ancak yabancılara satışlarda artış olması durumunda piyasanın yeniden eski ivmesini kazanacağı kanaatindeyim.

Kentsel dönüşüm Antalya’da ne aşamada? Şimdiye kadar hangi projeler öne çıktı burada?
Antalya’nın kentsel dönüşümle yeni tanıştığını söylemek mümkün. Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Birimi konu hakkında özverili olarak çalışmakta olup büyük projelere imza atıyor. Tabi bu projelerin en başında Sur Yapı ile birlikte Santral Mahallesi’nde gerçekleştirmiş oldukları 70.000 kişiyi ev sahipliği yapacak olan Suryapı Antalya projesi gelmekte. Söz konusu projenin reklamları çıkmadan önce dahi ciddi miktarda satış yaptı. Vaat edilen yaşam ve sosyal alanları ile İstanbul ve Ankara’da yaşayan yatırımcıları cezbetmekte.

Bununla Birlikte Antalya Büyükşehir Belediyesi Balbey Mahallesi ve Güneş Mahallesi’nde de kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettirmekte.

Bu şehirde hangi bölgeler değerleniyor? Yatırımcılar için cazip bölgeler neresi? 
2014-2016 yılında arasında Konyaaltı’nda yer alan Hurma Mahallesi, yabancıların yoğunlukla tercih ettiği bölge olması nedeniyle, konut fiyatlarında yüzde 30-35 oranında artış gerçekleşmişti. Daha sonra söz konusu bölgede fiyatlar denge konumuna gelmiş ve halihazırda değerini korumakta.

Yatırımcıların yeni gözdesi, Döşemealtı ilçesidir. Bölgede çok sayıda boş arsa olması yatırımcıların dikkatini çekmiş olup bölgede prestijli projeler yapılmaya başlandı. Söz konusu bölgede lüks villa siteleri yapılmakta olup yerli halk tarafından sakin bir bölge olması ve şehre yakın olması nedeniyle tercih edilmekte.

Bununla birlikte bölgede yapımına başlanan, yeni otogar projesi (100.000 m² arsa üzerinde) ve Hipodrom projesinin (80.000 m² arsa üzerinde) bölgeye yatırımcıları çekeceği kanaatindeyim.

Konyaaltı’nda Boğaçay üzerinde yapılması planlanan yat limanı projesi Boğaçay çevresinde yer alan konutlarda değer artışlarına neden oldu. Proje tamamlandığında konut ve ticari gayrimenkullerin değerinin daha da artacağını düşünüyorum. Bununla birlikte Konyaaltı’nda halihazırda inşası devam eden Konyaaltı sahili projesi bölgeye nitelikli projelerin gelmesine neden oldu. Sahil bandında eşsiz deniz manzarasını değerlendirmek isteyen yatırımcılar hem konut amaçlı hem de ticari amaçlı burada yatırımlar yapmaya başladı.

Muratpaşa’da yer alan Kırcami isimli bölgenin planlarının tamamlanması ile bölgeye lüks projeler yapılacağı ve bu bağlamda arsa değerlerinde ciddi oranlarda artış olacaktır.

Konut fiyat artışı bakımından ilk sıralardaki ilçeler hangileri? Neden buralarda artış yaşanıyor?
Muratpaşa, Döşemealtı, Konyaaltı ve Kepez olarak sıralayabiliriz. Muratpaşa ve Konyaaltı şehir merkezi olması ve denize kıyısı olması nedeniyle her zaman değerli bölgeler olmuştur. Boş arsa sayısının diğer ilçelere göre az olması nedeniyle, konut fiyatlarında artışlar gerçekleşmiştir. Döşemealtı’nda ise önceden bahsettiğim gibi lüks villa projelerinin olması ve yatırımcıları cezbetmesi nedeniyle, konut fiyatlarında artışlar gerçekleşmiştir. Kepez’de yeni müstakil yapıların inşa edilmesi ve fiyatlarının diğer ilçelere oranla daha uygun olması nedeniyle, yerli halk tarafından tercih edilmekte.

Önümüzdeki yıllarda kira ve satış rakamlarında artış ortalaması ne olur ve ne kadara yükselir?
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Antalya’da da gayrimenkul sektöründe bir durağanlığın yaşandığını söylemek mümkün. Her ne kadar Büyükşehir Belediyesi’nin yeni projeleri olsa da 2018 yılının önceki 3 yıla oranla durağan geçeceği kanaatindeyim. 2019 ve sonrasında turizm ve tarım piyasasının normale dönmesi ile gayrimenkul piyasasının da eski ivmesini kazanacağını düşünüyorum.

Antalya merkez ilçeler dışında öne çıkan ilçe hangisi, neden?
Nüfusu, turizm cazibesi, tarihi dokusu göz önüne alındığında nitekim bu ilçe Alanya olacaktır. Alanya Antalya’ya 135 km mesafede yer almakta olup, yaklaşık 300.000 nüfusu bulunmakta. Bu ilçede yaklaşık 600 adet konaklama tesisi bulunmakta. Alanya turizm odaklı bir bölge olması nedeniyle, turizm sektöründe yaşanan kriz ve durgunluktan en çok etkilen bölge olmuştur. Bu sebeple gayrimenkul değerlerinde düşüşler yaşanmıştır. Alanya kent merkezi, eski yapıların olması nedeniyle, kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan bölgeler arasındadır.

Bununla birlikte söz konusu bölgede Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün verilerine göre, yabancı uyruklu tapu sahipleri 33.000’i geçmiştir.

Demre’de yapılacak olan Kruvaziyer Yat limanı projesi ile Demre’de fiyatların artacağını söylemek mümkündür.

Bununla birlikte il merkezi dışında öne çıkan ilçelerden biri de yapılan tarım yatırımları ile Elmalı ilçesidir. Sulama için yapılan yatırımlar nedeniyle Elmalı tarım açısından tercih edilen bölge olmuştur. 

Antalya’da hangi bölgedeki oteller daha değerli? Bunu sağlayan temel etkenler nelerdir? Otel yatırımcısı için ön plana çıkan yeni bölgeler var mı?
Turizm, Antalya’nın merkezi de dahil olmak üzere şehrin başlıca geçim kaynağıdır. Turizm açısından tercih edilen bölgeler doğuda, Alanya, Belek, Side,Manvagat ve  Kundu iken, batıda ise Kemer ve Kaş bölgeleridir. Her bölgenin kendine özgü güzellik ve avantajları bulunmaktadır. Bu sebeple her bölgede lüks otel bulmak mümkündür. Genel olarak lüks ve pahalı oteller Belek’te yer almaktadır. Bölge yerli ve yabancı turist tarafından tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

Harmoni olarak Antalya’da ne yapıyorsunuz? 
Harmoni olarak Antalya’da bankalara, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına, inşaat şirketlerine, resmi kurumlara, özel şahıslara gerek teminat gerekse yatırım danışmanlığı kapsamında gayrimenkul değerleme, fizibilite gibi konularda hizmet vermekteyiz. Kentsel dönüşüm projelerine rol almak bizim öncelikli hedeflerimiz içindedir.


Geri Dön