23 / 04 / 2024

Antalya Kepez'de 40 yıllık tapu sorunu çözüldü!

Antalya Kepez'de 40 yıllık tapu sorunu çözüldü!

Kepez ilçesi Gülveren Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar 40 yıldır tapu sorunu yaşıyordu. İlçe genelinde hayata geçen kentsel dönüşüm projeleriyle tapu sorunu çözüme kavuştu.



Antalya Kepez Belediyesi, Gülveren Mahallesi’nde, 160 gecekonduyu kapsayan ve 40 yıla yakın süren mülkiyet sorununu kentsel dönüşüm projesiyle çözüme kavuşturdu. Akdenizbülten'de yer alan habere göre; Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, 137 hak sahibine, ücretsiz verilecek olan 306 dairenin yapımı da sözleşmede belirtilen yapım tarihinden bir yıl önce bitti. Geçici kabulleri yapılan ve yapı kullanım izinleri alınan konutların hak sahiplerine teslimi ile ilgili kura çekilişi 22 Nisan’da gerçekleşecekti. Pandemi nedeniyle anahtar teslim töreni başka bir tarihe ertelendi.

Antalya Kepez de 40 yıllık tapu sorunu çözüldü!

Gülveren, kentsel dönüşümde Türkiye'ye örnek olacak proje ile karşılıklı anlaşmaya dayalı olarak gerçekleşti. Gülveren Kentsel Dönüşüm Projesi, Akdeniz Üniversitesi’nin kuzeyinden geçen ve önemli bir ulaşım aksı olan Hürriyet Caddesi’nde hayata geçirildi. Proje, 65 bin 911 metrekare alanda yaklaşık 160 adet gecekonduyu ve 137 hak sahibini kapsıyor.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü çözüm için 2009’da harekete geçti. Tütüncü, Gülveren Mahallesi'nin bir kısmında 40 yıla yakın yaşanan gecekondu probleminin çözümüne için çalışmayı göreve geldiği 2009’da başlamıştı. Bu çalışmalar dahilinde kentsel dönüşüm projesi alanındaki konut parsellerinin mülkiyetinin Hazine'den, Belediye'ye devredilmesi için çalışmalar başlamıştı. Sonrasında alanın; önceki dönem yapılan imar planı, konut alanının büyütülmesi amacıyla yeni bir imar çalışması ile yeniden düzenlenmişti. Hak sahiplerinin yararı için kentsel dönüşüm Hak sahiplerinin menfaati için kentsel dönüşüm Belediyenin yaptığı fizibilite çalışmaları ile hak sahiplerinin, gecekondularının tapularını alıp, arsalarını kat karşılığı müteahhitlere vermeleri durumunda net bir tane daire sahibi olamayacağı, bazı hak sahiplerinin ise arsa kullanımlarına karşılık 17 metrekare, 20 metrekare gibi tapular alabileceği belirlenmişti.
Bu sebeple söz konusu alandaki tapu sorununun ‘Kentsel Dönüşüm Projesiyle’ çözülmesine karar verilmişti.

Antalya Kepez de 40 yıllık tapu sorunu çözüldü!

Cumhurbaşkanı tarafından alan riskli bölge olarak ilan edildi. Kepez Belediyesinin başvurusu sonrası Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşüm projesinin yapıldığı gecekondu bölgesini 6306 sayılı Yasa kapsamında ‘Riskli Alan’ ilan etmiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karar da 3 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Riskli Alandaki gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirmesi için Kepez Belediyesi’ne yetki vermişti. Dönüşüme karlı ve şeffaf ihale Kentsel Dönüşüm Projesi’nin inşaat yapım işi ihalesi, ‘konut yapımı karşılığında arsa satış’ modeli şeklinde kapalı teklif ve açık artırma yöntemiyle 16 Ocak 2020’de yapıldı. İhale, Kepez Belediyesi’nin şeffaflık ilkesi gereği bir televizyon kanalından canlı olarak yayınlandı. İhaleyi 48 milyon 500 bin TL teklifle Pınarlar İş Ortaklığı almıştı.

Konutların inşası ise  sözleşme tarihinden bir yıl öncesinde tamamlandı. Yüklenici firma, yer teslimi sözleşmesinden sonra 3 Şubat 2020’de hak sahiplerine verilecek olan 306 adet dairenin inşasını başlattı. Firma, 306 dairenin bulunduğu 8 ile 10 katlı 6 bloğun yapımını, sitelerin çevre düzenlemesini sözleşme tarihinden önce tamamlandı. Konutlar, 148 adet 1+1, 89 adet 2+1ve 80 adet 3+1 şeklinde oluyor.

Antalya Kepez de 40 yıllık tapu sorunu çözüldü!

Kentsel dönüşüm projesiyle uzun yıllar boyunca gecekonduda yaşayan 137 kişiye, otoparkı, çocuk oyun parkı, yeşil alanı ile spor ve dinlenme alanları bulunan bir site içerisinde lüks konutlarda yaşama şansı tanındı. Malzeme ve işçilik kalitesiyle dikkat çeken değerli konutlar, hak sahiplerine ücretsiz verildi. Hak sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 24 ay boyunca ödenen kira yardımı da yapıldı.

Antalya Kepez Santral'de 472 aile dairelerine kavuştu!


Geri Dön