26 / 04 / 2024

Antalya Küçük Aksu Barajı'nın inşaatı meclis gündeminde!

Antalya Küçük Aksu Barajı'nın inşaatı meclis gündeminde!

Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan Küçük Aksu Baraj inşaatının uzun süredir tamamlanmamasının nedenleri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan Küçük Aksu Baraj inşaatının uzun süredir tamamlanmamasının nedenlerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Zeybek, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Zeybek, ''Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Gebiz Kasabasının 5 km kuzeydoğusunda Küçükakşü Deresi üzerine yapılmakta olan Gebiz, Haoıosmanlar, Akçapmar ve Çatallar Mahallelerine yakın Küçük Aksu Barajı’nın temeli 1 Mart 2014 tarihinde dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından atıldı. Küçük Aksu Barajmın bitmesi ile Antalya’nın 2045 yılma kadar olan içmesuyu ihtiyacının karşılanacağı, çevre köyler başta olmak üzere tarımsal sulama için kaynak olacağı ve elektrik üretimine katkı sağlaması planlanmaktaydı. İnşaatı yüklenen firmanın resmi internet sitesindeki bilgilere göre işin süresi 2013-2017 yıllarını kapsamaktadır ancak 2019 Mart ayı olmasına rağmen baraj inşaatında faaliyet yapılmamaktadır. DSİ yetkililerinin çevre halkına yaptıkları açıklamalarda teknik sorunlarla veya ödenek yetersizliğinden dolayı inşaatın durduğu yönündedir. Günümüz inşaat teknolojisi dikkate alındığında İstanbul Boğazında yer alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatı 3 yılda, İstanbul’da dünyanın en büyük havalimanlarından biri olarak lanse edilen 3. İstanbul Havalimanı inşaatı ise 4 yıl sürmüştür, ne var ki 2013’te yapımına başlanan Küçük Aksu Barajı bitirilememiş ve faaliyete girmemiştir.'' diye konuştu. 

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek'in soruları:
1. Antalya’da bulunan Küçük Aksu Baraj inşaatı neden durmuştur?
2. Baraj inşaatının durma sebebi olarak ödenek olmaması iddiası doğru mudur?
3. Küçük Aksu Baraj İnşaatı işi ihalesini firma ne kadara almıştır? Bugüne kadar firmaya ödenen tutar nedir?       4. Küçük Aksu Baraj inşaatının durma sebebi olarak zeminin su tutmaması ve yapılacak çalışmaların maliyeti artırdığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğu bâraj inşaatı öncesi zemin etütleri yapılmamış mıdır? Yapılmış ise zemin etütlerini hangi firma yapmıştır? 
5. Antalya'nın 2045 yılına kadar olan içmesuyunu karşılayacak, elektrik üretimi ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak Küçük Aksu Barajı ne zaman bitecektir? 
6. Küçük Aksu Barajı inşaatının yıllardır bitirilmemeşi sebebi ile komşu köylerdeki yol-ve alt '' yapı çalışmalarının eksik kaldığına dair vatandaşlardan gelen şikayetler ilgili kurumlara iletilmiş midir? Bu eksiklerin çözümüne yönelik çalışmalar yapılmış mıdır?
7. Antalya il sınırlarında faal bulunan kaç adet baraj mevcuttur? Bu barajlardan elde edilen elektrik üretimi nedir? 
8. Antalya il sınırlarında yapımı devam eden ya da ihale sürecinde olan kaç adet baraj vardır? Bu barajlar nelerdir?


Geri Dön