26 / 04 / 2024

Cunda Adası'nda SİT alanında başlayan inşaat meclis gündeminde!

Cunda Adası'nda SİT alanında başlayan inşaat meclis gündeminde!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda bir SİT alanında başlayan inşaat meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda bir SİT alanında başlayan inşaata ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

İYİ Parti'li Öztürk, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu. 

Öztürk, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası sınırları içerisinde yer alan Çataltepe'de yaklaşık 3 ay önce 29 dönümlük bir alan üzerinde bir inşaata başlanmıştır. Bu inşaat, aynı zamanda 4 siteden oluşan yerleşim yerlerinin de olduğu bir alanda, evlere, özellikle Doktorlar Sitesi'ne çok yakın bir konumdadır. Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, 20.08.2020 tarihinde toplanmış ve Balıkesir'deki Yayla’da Alışveriş Merkezi sahibi Park Tic. ve Turz. İşl. AŞ'nin talebini görüşmüş, Namık Kemal Mahallesi, 1351 Ada, 32 parsel numaralı taşınmazın Ill. Derece Doğal Sit Alanı'nda kalan kısmında tel çit çekilmesi, temelsiz prefabrik bekçi kulübesi yapılması ve doğal bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde alanın temizlenmesi işlemine izin verilmiştir. Ancak daha sonra alanın çevresine “tel çit” yerine yüksek bir "beton duvar" yapıldığı ayrıca bir sondaj kulesi getirilerek sondaj çalışması yürütüldüğü görülmüştür. Bu inşaatın zeytinliklerin olduğu Sit Alanı üzerinde yer aldığı, başlandıktan bir süre sonra Belediye tarafından durdurulduğu, ancak kısa bir süre sonra tekrar devam ettiği site sakinleri tarafından dile getirilmektedir.''

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1-Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası sınırları içerisinde yer alan Çataltepe'de yaklaşık 3 ay önce 29 dönümlük bir alan üzerinde başlatılan inşaatın ruhsatı var mıdır, bu inşaatın bir termal tesis inşaatı olduğu doğru mudur? 
2-Bu inşaat için neden yaklaşık 5.000 yıllık bir yanardağın yer aldığı, zeytin ağaçlarının bulunduğu ve girişinde Tabiat Parkı tabelası bulunan bu alan özellikle seçilmiştir, bunun özel bir sebebi var mıdır? 
3-Hangi gerekçelere dayanarak yerleşim yerlerinin çok yakınına böyle bir inşaat yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur, bu konuda inşaattan etkilenen site sakinlerinin görüşü alınmış mıdır? 
4-Alanın çevresine "tel çit" yerine neden yüksek bir "beton duvar" yapılmış, ayrıca bir sondaj kulesi getirilerek sondaj çalışması yürütülmeye başlanmıştır, bunun için ayrıca izin alınmış mıdır? 
5-Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 20.08.2020 tarihinde yaptığı toplantıda izin verilen konular arasında yer almamasına rağmen bu işlemin yapılmış olması sebebiyle inşaatın durdurulması ve bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir? 
6-İzin verilen işlemler doğal bitki örtüsüne zarar vermeyecek şekilde nasıl yapılacaktır, bu konuda izlenen yol nasıldır? 
7-Sözü edilen inşaat başlandıktan bir süre sonra Belediye tarafından durdurulmuş ve bir yaptırım uygulanmış mıdır, bunun gerekçeleri nelerdir, usulsüz bir durum varsa hangi gerekçelere dayanarak tekrar inşaata başlanmıştır, bu konuda sorumluluk kime aittir? 
8-Bu inşaat devam edecek midir, devam edecek ise ne zaman tamamlanacaktır, inşaatın durdurulmasına karar verilir ise Bakanlık nasıl bir yol izleyecektir?


Geri Dön