19 / 04 / 2024

Antalya Kumluca'ya yeni kültür merkezi geliyor!

Antalya Kumluca'ya yeni kültür merkezi geliyor!

Antalya'nın Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya yeni projelerden bahsetti. Çetinkaya, İlçemize içinde kütüphanesi, eğitim atölyeleri, salonları olan bir kültür merkezi yapıyoruz dedi.



Hüsamettin Çetinkaya, Antalya'nın Kumluca ilçesinde dört dönemdir belediye başkanlığı yapıyor.  Çetinkaya, İlçemize içinde kütüphanesi, eğitim atölyeleri, salonları olan bir kültür merkezi yapıyoruz dedi.



Belediye başkanlığındaki uzun yolculuğunuz nasıl başladı?


1999 seçimlerinde Kumluca’da bütün partiler adaylarını belirledi. MHP arayış içindeydi. Bende öğretmenlik yapıyordum. Benimle görüşmek istediklerini söylediler. ‘Siyasetin içinde değilim. Bu iş zor olur’ dedim.


Kazanacağıma parti de inanmıyordu ama üzerimde baskı yoğunlaştı ve sonuçta aday oldum. Seçim kampanyası çerçevesinde bir televizyon programına çıktım ve her şey değişti. Diğer partilerin adayları, “Bana oy vermeyecekseniz MHP adayına verin” demeye başladı. Rüzgarın yönünü değiştiren o televizyon programıdır.


Turizmde zor bir yıl yaşanıyor. Kumluca’da durum nedir?


İlçemiz sınırlarındaki Olimpos ve Adrasan turizmde önemli iki marka. Bir de Kumluca’da muhafazakar kitleye hitap eden alternatif oteller var. Bakanlar, bürokratlar tatillerini burada yapar. Bu da bürokrasinin üst kademelerinde Kumluca’nın tanınırlığını artırıyor. Adrasan ve Olimpos’da ise aile işletmeciliği var. Genellikle yerli turisti ağırlamasından dolayı süreçten fazla etkilenmedi.


Bu iki merkezde tatil yapan yerli turistin “5 yıldızlı otel” korkusu var. Bu haklı bir endişe mi?


Bölgede aile işletmesi özelliğini korumamız gerektiğine inanıyorum. Arsalar küçük olduğu için büyük tesislere uygun değil. Şimdi Olimpos'ta mevcudu koruma amaçlı bir imar planı yapmak istiyoruz.


Kumluca’nın sahillerini kale gibi çevirip, arka tarafın denizden uzak kalmasını istemiyoruz. Biz hiç bir zaman rant düşünmedik. Tarım alanı olup da dönemimizde imara açılan yer miktarı 20 dönümü bulmaz. 


Rhodiapolis son yıllarda adı sıkça duyulan bir antik kent. Buradaki son durum nedir? 


Kazılar 2006’da başladı. Batı Antalya'da Kumluca nasıl en stratejik konumdaysa, Likya’da da Rhodiapolis öyle. Opramoas adında, tarihin tespit ettiği ilk ve en büyük hayırsever yaşamış bu antik kentte


Birinci yüzyılda büyük depremden zarar gören 35 kentin tüm kamu binalarını kendi bütçesiyle onartmış. Gelirinin belli bir miktarını da kendi bölgesinde yaşayan yoksullara vermiş. Rhodiapolis’te bir kentte görebileceğiniz her yapı var.


Antik kent turizme açıldı mı?


Evet turizme kazandırdık. Bakanlıkla protokol yaptık. Antik kentin işletmesini biz yapacağız. Bu alanda istisnai belediyelerden biriyiz. Antik kentten elde ettiğimiz geliri yine orada harcamak istiyoruz. Ayrıca belediye işletmesinde Günay Sahil Tesisleri var. Bir de Olimpos otoparkının işletmesi bize ait.


HAYALİM VENEDİK MODELİ


Yeni projeler var mı? 


Yeni kültür merkezi projemiz var. İçinde kütüphanesi, eğitim atölyeleri, salonları olan bir kültür merkezi yapıyoruz. Kimliği olan bir proje olsun istedik.


 Başkanlığınız süresince içinizde kalan bir proje var mı peki? 


Gavur deresiyle ilgili hayalim vardı ama yapamadık. Venedik gibi olacaktı. Şimdi aynı düşünceyi Mavikent’teki Yapraklı Deresi’ne taşıdık. Çalışmalara başladık. Önümüzdeki yıl tamamlanır. Bir de teleferik projemiz var. Kuleden teleferikle, Sarnıç Tepesine çıkılacak.




Posta


Geri Dön