19 / 04 / 2024

Antalya Stadyumu firmasından baret savunması!

Antalya Stadyumu firmasından baret savunması!

Cem Oğuz'unşçilerin baretsiz ve iş güvenliğine aykırı çalıştığı iddiasına yalanlama geldi, İş güvenliğine harfiyen uyduklarını belirten yüklenici firma yetkilileri, işçilerin 20 gün önce inşaattan ayrılan ekipten olduklarını söyledi




İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz'un kentin yeni stadyumunda işçilerin baretsiz ve iş güvenliğine aykırı çalıştığı iddiasına yalanlama geldi. İş güvenliğine harfiyen uyduklarını belirten yüklenici firma yetkilileri, fotoğrafı çekilen işçilerin 20 gün önce inşaattan ayrılan ekipten olduklarını belirtti. 

İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz'un, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ııca  TOKİ  aracılığıyla yaptırılan 33 bin kişilik stadyum inşaatındaki İşçilerin, iş güvenliği önlemleri olmadan çalıştıklarını öne süren fotoğraflarına, üstleııici firma Akay İnşaat'tan yalanlama geldi. 

Firmanın Proje Müdürü Nail Yavuz ve Müdür Yardımcısı Yaşar Aydın, İMO Başkanı Cem Oğuz'un 30 metrede, yuvarlak demirler üzerinde baretsiz ve kemersiz çalıştıkları öne sürülen işçilere ilişkin açıklamada bulundu. Proje Müdürü Yavuz, Antalya'da iş güvenliğine en çok önem verilen inşaatın stadyumda olduğunu söyledi. İMO Başkanı Oğuz'un çektiği fotoğrafların güncel değil, bayramdan 20 gün öncesine ait olduğunu belirten müdür yardımcısı Yaşar Aydın ise, "Çünkü fotoğraflardaki kişileri ismen de tanıyoruz ve bayramdan 20 gün önce falan ayrılan işçiler. 

Buradan ekip olarak ayrıldılar; yerine başka ekip geldi. 

Taşeron bir Ankar a fir ması var. Ürettikleri iş bize hız olarak yeterli gelmediğinden biz yeni bir ekip getirmesini istedik. Yerine 34 kişilik bir ekip geldi. 

Bugünde çatıda benzer pozisyonda çalışanlar görülebilir. Ama hiç kimse canını tehlike)'e atarak çalışmıyor ve çalışmasına da izin verilemez" şeklinde konuştu. 

Paraşüt tipi emniyet kemeri Çatı makasının üzerinde can halatı denilen, paraşüt tipi emniyet kemerinin sadece belden değil omuzdan da vücudu sardığını anlatan Aydın, "Oradan işçinin düşebilmesi öngörülen bir şeydir. Aldığımız tedbir, işçi yuvarlak borunun üstünden düştüğü zaman, omur gası, beli, her hangi bir yerine zarar gelmeden havada asılı bir şekilde kalsın ve onu 5 dakika içerisinde sepetli vinçle kurtarılsın. Adam düşebilir, cambaz olsa da, ama oradaki tedbir düşecek diye kabul edilmiş. Düştüğü zaman paraşüt tipi emniyet kemeri olduğundan beli zarar görmesin. Her biri boru üzerinde can halatı dediğimiz halat var. Şok emici, adam düştüğünde yaylanan bir sistem" diye konuştu. 

Şapka şeklinde baret Çalışanların başında normal şapka gibi görünenin de korumalı şapka olduğunu belirten Aydın, "İnce işler, özel noktalarda çalışanlar İse içi korumalı şapkalar giyerler. Uzaktan normal şapka sanılır ama bu. 

Orada çalışan arkadaşlar için barete göre daha kullanışlı. Vinçten malzeme alırken güneş ışığından etkilenmemek için gölgelik oluşturuyor" dedi. 

İskele işi 3 ay uzatır İskele kurulması yönünde de Oğuz'a yanıt veren Aydın, "Burada güvenli çalışma açısından tercih etmediğimiz bir durum. 

İskele daha güvensiz bir çalışma ortamı yaratrr. 10 metreden 30 metreye kadar tribün var ve oraya kurulabilecek bir iskele bizim işimizin süresini 2-3 ay uzatrr. 

Güvenli bir iskele kurmak orada böyle tedbirler almaktan hem çok daha zor, hem de uzun sürer. En az 10 kat pahalıya maliyeti olur. Güvenli İskele için bir yerlere bağlantı gerekir. 

Ayrıca burada bağlanabilecek bir yer de yok. 

Sağlanamadığından tüm tribünün üstünü iskeleyle donatrlmasr gerekir. Onu yaptığınrzda hiç başka iş yaprlamaz" şeklinde bilgi verdi. 

Üç farklı denetim mekanizması Oğuz'un TOKİ'nin denetimden muaf olduğu yönündeki ifadelerinin de doğru olmadığını belirten Aydın şöyle konuştu: "TOKİ projeleri denetimden muaf değil. Sadece başka kanunlara tabi. İnşaat ruhsatını alırken de biraz özerk ve korumalı kanunlara, işlerini yaparken de farklı kanunlara tabi. 

Burada bizim kontrol amirliğimiz var. İşlerin kalite ve güvenliğini sürekli kontrol eden TOKİ'ye bağlr 6-7 mühendisten oluşan ekip var. Bizi sür ekli kontrol ediyor, başımızdalar. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan TOKİ emriyle düzensiz şekilde gönderilen denetimciler var. Şantiyeye defalarca geldiler, her deliğe, çukura, yüksekliğe girerler. Biz defalarca teftiş geçirdik, ufak-tefek cezalarda, teşekkürde aldrk. Bunlar ın harici özel güvenlik firması denetim elemanları mesai saati bo5'urıca burada. Üç farklı denetleme mekanizması var.


Antalya Gündem


Geri Dön