28 / 03 / 2024

Antalya Tünektepe imara açılıyor!

Antalya Tünektepe imara açılıyor!

2,5 milyon hektar alanı kapsayan SİT kavramı değişti. SİT alanlarını imara açmayı amaçlayan çalışma kapsamında Tünektepe'nin de imara açılmasını öngören raporla Çeşme ve Tuz Gölü olmak üzere 1000'nün üzerindeki yerde eski SİT sınırları yeniden belirlendi..



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, 2 yılda tamamlanan çalışma ile Türkiye genelinde 2,5 milyon SÎT alanı yeniden gözden geçirildi. Kimi yerler SİT olmaktan çıkarıldı, kimi yerlerin derecesi düşürüldü. Edinilen bilgilere göre artık jeolojik dönemlere ait ender bulunan ve olağanüstü özelliklere sahip yerler 1, 2 ve 3 derece SİT olarak anılmayacak. 


TURİZM SEKTÖRÜ DAR ALANDA BOĞULMASIN

Bunu yerine 'Kesin Korunacak Alan', 'Nitelikli Doğal Koruma Alam' ile 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrolü Kullanım Alanı' olarak gruplandırılacak. İlk iki kategoride inşaat olmayacak, ama üçüncü kategorideki yerlere düşük yoğunluklu konut ve turizm tesisine izin verilecek. Tabiat Varlıklarını Konuna Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, düzenlemenin ' Turizm sektörünün dar bir alanda boğulmaması için yapıldığını' söyledi.. 


RANT KAYGISINA İLGİNÇ CEVAP

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, "Biz bu alanları yeniden değerlendirirken ekolojik, jeolojik, morfolojik yönden gözden geçirip, derecelerinin değiştirilmesi kapsamdan çıkarılması gerekenlerin ayıklanması gibi zor bir çalışma yürütüyoruz. Bir yandan rant, diğer yandan bizim bu alanları koruma hassasiyetimiz zaman zaman değişik çatışma ve sürtüşmelere sebebiyet verecek görünüyor. Buralar kıymetli yerler. Çok dikkatli davranılması gerekiyor. Ama bizim gömümüzden kapsa bile vatandaştan, sivil toplumdan kaçmıyor. 

Aynı imar planları gibi askıya çıkıyor. Bütün kurumlara, belediyelere, ticaret sanayi odalarına gönderilerek görüş isteniyor. 

Bütün halk, sivil toplum kuruluşları, vakıf oluyor. İtiraz olursa yeniden inceleniyor" dedi. 


Geri Dön