19 / 04 / 2024

Antalya'da engelliler için ana okulu açılacak!

Antalya'da engelliler için ana okulu açılacak!

Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, bu yıl Türkiye'de ilk kez Antalya'da eğitilebilir zihinsel engelliler ve görme engelliler için ana okulları açılacağını bildirdi



Osman Nuri Gülay, 2009-2010 eğitim ve öğretim yılının 14 Eylülde başlayacağını, bu yıl Antalya'da ilköğretime 31 binden fazla öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade etti. Kayıtların 24 Eylüle kadar süreceğini belirten Gülay, "Antalya'da ilköğretim okullarında geçen yıl toplam 355 bin öğrenci eğitim gördü. Bu yıl bu sayı, göç ile artacaktır" dedi. Gülay, 14 Eylül tarihinde ana okulları ve ilköğretim okullarının birinci sınıflarının derslere başlayacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Açacağımız 7 ana okulumuzda bu yıl Türkiye'de ilk kez Antalya'da eğitilebilir zihinsel engelliler ve görme engelliler ana okulları açıyoruz. Görme engelliler için de merkeze bağlı Kepez ilçesinde Rehberlik Araştırma Merkezinin iki sınıfını donattık ve görme engelliler için ana sınıfı oluşturduk. 4-6 yaş arası çocuklarımıza okul öncesi eğitim verilirken, engelli çocuklarımızı da unutmadık." Osman Nuri Gülay, engelli öğrencilerin okula gidiş gelişlerinin de Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ücretsiz olarak sağlanacağına dikkati çekti.

GÖÇ SORUNU
Bu yıl Antalya'da 97 okulu onarıma aldıklarını anlatan Gülay, bu okulların onarımı için 7.5 milyon TL harcanacağını, Antalya'nın yoğun göç aldığı için sürekli okul yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. "Antalya'ya sadece göçten gelen çocuklar için her yıl 24 derslikli 10 okul yapılması gerekiyor" diyen Gülay, bunun maliyetinin 50 milyon TL olduğunu, göçle gelenler için Antalya'da her yıl 50 milyon TL'lik eğitim yatırımı yapılması gerektiğini kaydetti. Antalya'da derslik başına öğrenci mevcutlarının 3-4 yıl önce 60 civarında olduğunu dile getiren Gülay, bunu Antalya il merkezinde 40'lara düşürdüklerini, hedeflerinin yıl sonunda sınıf mevcutlarını 35'lerin altına çekmek olduğunu belirtti. Antalya'da bu yıl 372 derslikli 30 okulun eğitime hazır hale geldiğini vurgulayan Gülay, ayrıca 750 öğretmenin de il için nakillerinin yapıldığını kaydetti.

BİLİM SANAT MERKEZİ AÇILACAK
Osman Nuri Gülay, Antalya'da Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nun en üst katının Bilim Sanat Merkezi haline getirildiğini bildirdi. Bilim Sanat Merkezi'nin Antalya için çok geç kalmış bir yatırım olduğuna işaret eden Gülay, şöyle konuştu: "Antalya'dan çok daha küçük illerde 15 yıl önce bilim sanat merkezleri açıldı. Şu anda Türkiye'de 37 bilim sanat merkezi var. Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulunun en üst katı bu amaçla dizayn edildi. Müdür ve personel tayin edildi. Laboratuvarların ihaleleri yapıldı. Donatım malzemeleri geldi. Bakanlık sınavla öğretmen tayini yapacak. Ekim ayının ilk haftalarında bakanlıktan gelen bir test öğrencilere uygulanacak. Bakanlık uzmanları ön testi geçen 3 ve 4. sınıf öğrencilerine sınav yaparak çocukların yeteneklerini tespit edecek. Bu sınavlarda büyük ihtimalle 60-70 öğrenci seçilecek. Çocukların zihinsel ve sanatsal yetenekleri belirlenecek. Sanatsal yeteneğe sahip olanlar müzik, resim dallarında, diğerleri ise bilimsel dallarda okul harici programlar verilerek liseyi bitirene kadar burada yetişecekler. Amacımız burada ülkemize yararlı bilim
ve sanat adamları yetiştirmektir. Buraya çok önem veriyoruz. Burası ilin lokomotifidir. Ayrıca bu çocuklarımız proje bazlı yetişecekler. Yaşadıkları kentin kalkınması için proje üretecekler, yerel yönetimlerle ortak çalışacaklar." Gülay, Bilim Sanat Merkezinde çalışmaların Ekim-Kasım aylarında başlayabileceğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön